Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koncze moj PZLP11c ale jak mnie troche znudzi to zaczynam pracowac powoli nad J1b.

Tak jak juz gdzies pisalem, kupilem od Model Partner J1b, wersja 2m ale troche powtorki aby bylo wszystko w jednym miejscu:

Leszek pisal mi kiedys, ze powiekszyl odleglosc skrzydla do statecznika poziomego (przedluzyl belke ogonowa) o 75mm w wersji 1.5m a potem przeskalowal to do wersji 2 i 3m. 

Zmierzylem odleglosc skrzydla od statecznika w mojej wersji 2m i okazuje sie to odleglosc zostala powiekszona tylko o ~50mm.  Skalujac, wychodzi odwrotnie tzn 75mm bylo w wersji 3m.  Troche to malo.  Aby uzyskac odleglosc 3x(Srednia Cieciwa) wersje 2m trzeby by przedluzyc o nastepne 80mm.  Leszek nie zgodzil sie przyslac mi pliku dxf belki kadlubowej i kilku wreg bo: "Wiesz ile to jest pracy i kosztów?".  Nie wiem co mial na mysli.  Byc moze, ze zarobie na tym jakies wielkie pieniadze. Przerysuje sam.  Zreszta, kazda rozmowa czy wymiana email z Leszkiem to jak kolejny odcinek "Fawlty Towers"; szkoda, ze robi sie troche kwasny na starosc zamiast cieszyc sie swoim sukcesem.  Powiedzial mi tez, ze ma zamiar zamknac wkrotce ten business.  Mam nadzieje, ze go sprzeda i ktos bedzie to kontynuowal bo szkoda byloby tyle pracy i wiedzy.  Koledzy, ktorzy maja ochote kupic jakis model od niego powinni, moim zdaniem, zrobic to jak najszybciej zanim Leszek do konca nie zgorzknieje.     

A tu sa moje obliczenia i dywagacje przelane na znane rysunki:

J-1_Przasniczka_check.thumb.jpg.e7a2b6b99d0e673b74831fe97ddaeff1.jpg

J-1_Przasniczka_planyM4.thumb.jpg.69fef749f1bf4430648f1fcab0637434.jpg

bixler2motoranglecorrection.thumb.jpg.c6b55c106b9c3d6cf2fc79e31772bfd8.jpg

Wziete gdzies z Internet.

multiplex-easystar.jpg.262e8155c7162ed820e81aa05cd9d7b9.jpg

Kat silnika bedzie pewnie troche inny, zalezy gdzie wyjdzie SC.  Takie ustawienie powinno zalatwic kilka problemow J1:

- Zmniejszenie momentu pochylajacego od silnika.

- W orginalnej konfiguracji strumien od smigla, oplywal tylko gorna powierzchnie statecznika poziomego, powodujac zmniejszona jego skutecznosc.  Zabil sie na J1b pilot w Hiszpani podczas pierwszego odblotu bo nie mogl sie oderwac od ziemi i przywalil w hangar.  Podobno mial tez silnik umieszczony dosyc wysoko ale juz nie pamietam.  Niektorzy dodaja Gurney Flap aby temu zapobiec.

Gurneyflap.jpg.513528d8059bd613751913955e810682.jpg

A czlowiek ze Szwajcarji dodal canard:

GilbertJ-1B79..thumb.jpeg.2f27d960d50fc7f56eaa9c06d077a2a9.jpeg

- Redukcja halasu ze wzgledu na bliska odlegosc smigla od tylu kabiny i belki ogonowej.  Pisal o tym sp Piotr a takze jest to wspomniane w ksiazce o Konstrukcjach Janowskiego.  Posluchajcie jak ten model halasuje:

Zrobilem tez troche obliczen na XFLR5:

J1btests.thumb.jpg.a3fb8385fcee760c643c8c3d4654c606.jpg

1. Na originalnym kacie natarcia skrzydla 5deg model jest bardzo malo optymalny i wywaza sie na dziwnym kacie 4.5deg??  Obliczenia dla wersji 1.5m ale powinno byc podobnie, nie chce mi sie tego jeszcze raz robic.

2. W J1b z Model Partner kat ten jest 2deg co jest bardzo dobre, ale tez nie chce sie dokladnie wywazyc, potrzebne jest -0.5deg na stateczniku poziomym. Daje sie to latwo zrobic trymowaniem lub byc moze jest tez wplyw kadluba??  Model Partner powiekszyl tez wznios do ~2deg co znacznie poprawia statecznosc spiralna.

Ja powiekszam odlegosc 1/4 Sredniej Cieciwy skrzydla do 1/4 SC statecznika poziomego do wartosci =3.  Jest to wartosc uznawana za dobra i taka sobie wybralem.  Gdyby Model Partner rzeczywiscie przedluzyl kadlub o 75mm w wersji 1.5m a nie 3m, daloby to wartosc ~2.9 co byloby zapewne wystarczajace.  Nalezy jednak pamietac, ze liniowe zmiany odleglosci skrzydla od statecznika nie przekladaja sie na liniowe zmiany poprawy statecznosci.  Obliczenia statecznosci sa bardzo skomplikowane i wyniki sa w liczbach urojonych co nie jest dla kazdego do przetrawienia.  Powszechnie uzywany wspolczynnik objetosciowy statecznika poziomego jest tylko przybilzeniem i dziala OK dla wartosci ~3.  Ogolnie, powiekszenie odleglosci o np 10% ma lepszy efekt od powiekszenia powierzchni o 10%.  Obliczenia te za pomoca XFLR5 zajmuje minuty, a na pieszo np uzywajac MathCad zajmuje godziny, plus kilka dni pisania programu; robilem to 20 lat temu, strasznie duzo roboty.

Ponizej jest statystyka, ktora zrobilem 20 lat temu dla porownania kilku konstrukcji wg ksiazki Robert C. Nelson "Flight Stability and Automatic Control".  Metoda jest chyba bardziej dokladna bo uwzglednia wplyw kadluba.  Jak widac J1b jest niestateczna podluznie, te wskazniki, ktore mialy byc dodatnie sa ujemne i na odwrot:

StabilityMathcad.thumb.jpg.d33bf65f7f5e71a64cf90be9a1cdd689.jpg

Tutaj jest moj szkic przedluzonej J1b:

20260822_144012.thumb.jpg.a21150979e0cfa5a7ace4d4e80589a95.jpg

Zobaczymy co z tego wyjdzie 🤪 

A teraz mam pytanie do kolegow:

Co jest za sklejka bo musze podobna znalesc w Australii:

20260822_144024.thumb.jpg.9ef2321a82086303247169e2914a9a78.jpg

• Lubię to 4
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.