madrian Opublikowano 8 Października 2009 Opublikowano 8 Października 2009 http://di.com.pl/news/28684,0,Golab_szybszy_od_internetu_w_RPA.html Jeżeli ktoś posiada gołebia pocztowego, to może zrobimy test dla TPSA, Netii i reszty? :mrgreen: Ciekawe jak my wypadniemy w takim teście... :rotfl:
dobiecki Opublikowano 8 Października 2009 Opublikowano 8 Października 2009 Nie mam gołębia, ale mam koleżkę, który hoduje niezłe stadko i widziałem wyniki lotów. Te ptaszyska robią po 1200-1800 ! metrów na minutę przelatując po 300 km bez najmniejszych trudności. Zeby było śmieszniej to odległość jest mierzona w linii prostej, czyli prędkość rzeczywista jest jeszcze wyższa. Oczywiście wyniki zależą od pogody itd, ale poczta gołębia to był dość szybki sposób przekazywania informacji.
Patryk Sokol Opublikowano 8 Października 2009 Opublikowano 8 Października 2009 Jesteś pewien, że gołąb pocztowy jest w stanie osiągnąć w przelocie ponad 100km/h? Jeśli tak to jest pod głębokim wrażeniem.
dobiecki Opublikowano 8 Października 2009 Opublikowano 8 Października 2009 Tak, tyle wychodzi z przeliczenia droga / czas jedno wyznaczone z dokładnością metra przez GPS drugie z dokładnością sek. Oczywiście niezbędnym warunkiem jest wiatr w plecy. Gołębie potrafią przelecieć 500 km i wchodzić do gołębnika w sekundowych odstępach a różnice pomiędzy hodowcami odległymi o ok 10km są minutowe. Jeżeli warunki są sprzyjające to 70 % przylatuje z opóźnieniem do 1 godz Ogólnie nie wiem czy ci panowie od gołębi nie są jeszcze bardziej zakręceni od nas.
karlem Opublikowano 8 Października 2009 Opublikowano 8 Października 2009 ...mówcie mi jeszcze Mój ojciec przez 60 lat hodował gołębie, m.in.pocztowe i średnia 60km/h to pikuś. A żebyście wiedzieli ile zwykły "srebniak" może kosztować :shock: Są piękne, takie antylopy wśród ptaków...
Patryk Sokol Opublikowano 8 Października 2009 Opublikowano 8 Października 2009 No jestem pod wrażeniem Jak już o gołębiach mowa, to nie słyszeliście może tego, że gołębie powracając do "miejsca zamieszkania" najczęściej lecą wzdłuż dróg asfaltowych? Nie wiem na ile w tym prawdy, ale zastanawiam się skąd o się bierze. Teorię, że używają ich do nawigacji to bym między bajki włożył :] IMO po prostu wykorzystują to, że powietrze nad drogą się nagrzewa.
meteor Opublikowano 8 Października 2009 Opublikowano 8 Października 2009 A jak to jest z tymi gołębiami ? Skąd one wiedzą gdzie mają lecieć ? :shock:
fischer8 Opublikowano 8 Października 2009 Opublikowano 8 Października 2009 Mają GPS najnowszej generacji. :rotfl:
rabbitlkr Opublikowano 9 Października 2009 Opublikowano 9 Października 2009 Znajomy, który się tym zajmuje twierdzi, że to tajemnica lasu i nikt tego nie wie;p
Adam P. Opublikowano 9 Października 2009 Opublikowano 9 Października 2009 Pewnie pomaga im to, że widzą pole magnetyczne ziemii Poza tym mają bardzo dobry węch i zapamiętują zapachy otoczenia
buwi777 Opublikowano 9 Października 2009 Opublikowano 9 Października 2009 Poza tym mają bardzo dobry węch i zapamiętują zapachy otoczenia No z tym toś przywalił waść - lecą za tropem :rotfl: :rotfl: A tak na serio to mają pamięć magnetyczną i dlatego latają wzdłóż dróg to tymi drogami wozi się je w klatkach i wracają własnym tropem ale nie zapachowym lecz magnetycznym. Robiono próby wożąc je w polu magnetycznym który zakłócal ziemskie pole magnetyczne i nie potrafiły wrócić do "domu".
Adam P. Opublikowano 9 Października 2009 Opublikowano 9 Października 2009 No z tym toś przywalił waść - lecą za tropem :rotfl: :rotfl:Tego dowiedziałem się z jakiegoś programu na discovery. Na powiedzenie tego wpuścili gołębiom do nozdrzy jakieś chemikalia, po których na kilka godzin traciły węch-jakimś cudem mimo "pamięci magnetycznej" nie potrafiły trafić do domu.
mammuth Opublikowano 9 Października 2009 Opublikowano 9 Października 2009 Po niektorych chemikaliach i ludzie trafic nie moga do domu
madrian Opublikowano 10 Października 2009 Autor Opublikowano 10 Października 2009 Po niektorych chemikaliach i ludzie trafic nie moga do domu I węchu przy tym nie tracą... :devil:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.