d9Jacek Opublikowano 13 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 18 godzin temu, Paweł Prauss napisał: Wróciły już do kraju? Pawle, to są jaskółki które nie odlatują...i nie sądzę aby odleciały z Polski? Codziennie wchodze ale w tym przemeblowaniu ktore mam muszę sie skoncentrować na nim...spokojnie masz je obiecane...czekasz tyle to i poczekasz jeszcze troszeczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 14 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 14 godzin temu, d9Jacek napisał: Pawle, to są jaskółki które nie odlatują...i nie sądzę aby odleciały z Polski? Codziennie wchodze ale w tym przemeblowaniu ktore mam muszę sie skoncentrować na nim...spokojnie masz je obiecane...czekasz tyle to i poczekasz jeszcze troszeczkę Ale ale, jak to jest? Przecież to ja prosiłem o zdjęcia, a Paweł ma je obiecane? Zdjęcia, czy silniki??? ? W dniu 12.04.2024 o 14:51, d9Jacek napisał: bo zakłady w Mielcu zakończyły produkcje silników Jaskółka Czy dobrze rozumiem, że te same membrany były montowane do silników Jena i polskich Jaskółek? A po zaprzestaniu produkcji Jaskółek jakiejś niemieckiej firmie przestało się opłacać produkować wdrożone już do produkcji membrany, i dlatego Zeiss Jena było zmuszone do przeprojektowania swoich membranowych siników? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 14 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia Godzinę temu, MASK napisał: czy silniki??? ? Paweł chce najpierw zdjęcia a pózniej ( podobno) silniki....Ty tylko zdjęcia Godzinę temu, MASK napisał: jakiejś niemieckiej firmie ??ta " DDR-owska firma" tłucząca membrany miała siedzibę w Mielcu Godzinę temu, MASK napisał: Czy dobrze rozumiem, że te same membrany były montowane do silników Jena i polskich Jaskółek? dokładnie tak było jeszcze więcej ciekawostek związanych z polskim wątkiem w silnikach JENA 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 14 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 3 godziny temu, d9Jacek napisał: ??ta " DDR-owska firma" tłucząca membrany miała siedzibę w Mielcu dokładnie tak było jeszcze więcej ciekawostek związanych z polskim wątkiem w silnikach JENA Jacku ,to opowiedz jeszcze cos o JENACH ...tak malo wiemy o tych popularnych silnikach ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 14 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 48 minut temu, Janeczek napisał: jeszcze cos o JENACH . podczas likwidacji warszawskiego LZN-u wpadła w ręce dokumentacja silnika konstrukcji Stanisława Grabowskiego . Dokumentacja produkcyjna, wraz z kompletnym kosztorysem dla ilości 1ooo sztuk. Dokumentacja oczywiście na światłokopii... Silnik o pojemności 1 ccm, nazywający sie "KUBUŚ "....Jena 1ccm to kopia tego silnika.. Dokumentacja jest u mnie więc wicie rozumicie nie jest to JPP 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 14 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia O Kubusiu było już chociażby tu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 14 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia Godzinę temu, Paweł Prauss napisał: O Kubusiu jest równiez u J.Kaliny oczywiście z błędem , który to bład korygował nieżyjący juz Waldemar Salach. Jeden z zespołu budującego CEZAS-a.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 14 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia ... juz sie niezle pogubilem ! ... moze ktos z Was pokaze wreszcie CEZASA i napisze ze to nie KUBUS , lub pokaze KUBUSIA i napisze ze to nie CEZAS - i wszystko bedzie jasne , - moge zajrzec do Kaliny i zobaczyc jak wyglada CEZAS ktory nie jest KUBUSIEM lub KUBUS ktory udaje CEZASA ... ale brak czasu na wertowanie 2 tomow ... Jacku podaj prosze kolor i nr. strony " Kaliny" ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 14 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 7 minut temu, Janeczek napisał: moze ktos z Was pokaze wreszcie CEZASA i napisze ze to nie KUBUS mówisz i masz 8 minut temu, Janeczek napisał: ale brak czasu na wertowanie 2 tomow mam to samo a oprócz tego nie bardzo wiem gdzie mam te ksiązki ( ? )...mówię o rosyjsko języcznych wydaniach 10 minut temu, Janeczek napisał: KUBUS ktory udaje CEZASA ... KUBUS nigdy nie udawał Cezasa...KUBUS -1ccm pojemności, Cezas -1,5 ccm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 15 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 11 godzin temu, Janeczek napisał: ... juz sie niezle pogubilem ! ... moze ktos z Was pokaze wreszcie CEZASA i napisze ze to nie KUBUS , lub pokaze KUBUSIA i napisze ze to nie CEZAS - i wszystko bedzie jasne , - moge zajrzec do Kaliny i zobaczyc jak wyglada CEZAS ktory nie jest KUBUSIEM lub KUBUS ktory udaje CEZASA ... ale brak czasu na wertowanie 2 tomow ... Jacku podaj prosze kolor i nr. strony " Kaliny" ... Janku specjalnie dla Ciebie:-) Poniżej Kubuś A tutaj CEZAS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 15 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia ......." i stala sie Jasnosc ...." - dziekuje Pawel ! Te rysunki Kubusia widze pierwszy raz ! -to rzeczywiscie JENA 1 motor ! - czlowiek stary a sie ciagle uczy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 15 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2 godziny temu, Janeczek napisał: Te rysunki Kubusia widze pierwszy raz no pewnie...bo one są u mnie , w LZN-nie w smieciach leżały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 15 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia W dniu 14.04.2024 o 11:58, d9Jacek napisał: podczas likwidacji warszawskiego LZN-u ............więc wicie rozumicie nie jest to JPP Brawo Jacku ! - a jeszcze jakbys zdradzil co to LZN a przy okazji JPP -to by bylo milo ... ... masz jeszcze jakies sensacje o Motorkach ? - to podaj , bo ja sie ciagle o motorkach ucze , czy w Tramwaju czy w Pociagu , czy na Rowerze - c i a g l e ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 15 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 31 minut temu, Janeczek napisał: co to LZN a przy okazji JPP Lotnicze Zakłady Naprawcze.....a JPP.... Jedna Pani Powiedziała? czyli wiadomości tak pewne jak te Radia Erewań o rowerach Warszawski LZN mieścił się na terenie lotniska APRL na Gocławiu,..... był tam równiez COML, LPR i duzooooooooooooo sprzetu latającego ( ciekawego) ..no i wpuszczano na lotnisko bardzo stare dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 15 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia Grzebiąc u siebie w gratach znalazłem taki silnik i pytanie mam jak się nazywa ,ma numer seryjny na górnej konsoli i od dołu także numer 5 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 15 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 23 minuty temu, symon5 napisał: Grzebiąc u siebie w gratach znalazłem taki silnik i pytanie mam jak się nazywa ,ma numer seryjny na górnej konsoli i od dołu także numer 5 Jaskółka 0 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platon Opublikowano 15 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia Do meritum Panowie. Kolejny polski motorek-wyprodukowany w WSK Rzeszów. Na oko 6,5ccm, zapłon żarowy. Prawdopodobnie przezaczony do akrobatów na uwięzi. Drugi identyczny widziałem kiedyś na kanadyjskiej sronie modelarzy uwięziowych. Może ktoś wie o nim więcej? 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 3 godziny temu, Platon napisał: Do meritum Panowie. Kolejny polski motorek-wyprodukowany w WSK Rzeszów. Na oko 6,5ccm, zapłon żarowy. Prawdopodobnie przezaczony do akrobatów na uwięzi. Drugi identyczny widziałem kiedyś na kanadyjskiej sronie modelarzy uwięziowych. Może ktoś wie o nim więcej? Kiedyś taki silnik był na Allegro - zdaje się, że to ten sam (zapisałem zdjęcia): 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 4 godziny temu, MASK napisał: Kiedyś taki silnik był na Allegro - zdaje się, że to ten sam (zapisałem zdjęcia): Wyglądają na 2 różne egzemplarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia A jak się nazywa bo za czorta nie mogę odczytać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi