d9Jacek Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia 18 godzin temu, Paweł Prauss napisał: Wróciły już do kraju? Pawle, to są jaskółki które nie odlatują...i nie sądzę aby odleciały z Polski? Codziennie wchodze ale w tym przemeblowaniu ktore mam muszę sie skoncentrować na nim...spokojnie masz je obiecane...czekasz tyle to i poczekasz jeszcze troszeczkę
MASK Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia 14 godzin temu, d9Jacek napisał: Pawle, to są jaskółki które nie odlatują...i nie sądzę aby odleciały z Polski? Codziennie wchodze ale w tym przemeblowaniu ktore mam muszę sie skoncentrować na nim...spokojnie masz je obiecane...czekasz tyle to i poczekasz jeszcze troszeczkę Ale ale, jak to jest? Przecież to ja prosiłem o zdjęcia, a Paweł ma je obiecane? Zdjęcia, czy silniki??? ? W dniu 12.04.2024 o 14:51, d9Jacek napisał: bo zakłady w Mielcu zakończyły produkcje silników Jaskółka Czy dobrze rozumiem, że te same membrany były montowane do silników Jena i polskich Jaskółek? A po zaprzestaniu produkcji Jaskółek jakiejś niemieckiej firmie przestało się opłacać produkować wdrożone już do produkcji membrany, i dlatego Zeiss Jena było zmuszone do przeprojektowania swoich membranowych siników?
d9Jacek Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia Godzinę temu, MASK napisał: czy silniki??? ? Paweł chce najpierw zdjęcia a pózniej ( podobno) silniki....Ty tylko zdjęcia Godzinę temu, MASK napisał: jakiejś niemieckiej firmie ??ta " DDR-owska firma" tłucząca membrany miała siedzibę w Mielcu Godzinę temu, MASK napisał: Czy dobrze rozumiem, że te same membrany były montowane do silników Jena i polskich Jaskółek? dokładnie tak było jeszcze więcej ciekawostek związanych z polskim wątkiem w silnikach JENA 1
Janeczek Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia 3 godziny temu, d9Jacek napisał: ??ta " DDR-owska firma" tłucząca membrany miała siedzibę w Mielcu dokładnie tak było jeszcze więcej ciekawostek związanych z polskim wątkiem w silnikach JENA Jacku ,to opowiedz jeszcze cos o JENACH ...tak malo wiemy o tych popularnych silnikach ...
d9Jacek Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia 48 minut temu, Janeczek napisał: jeszcze cos o JENACH . podczas likwidacji warszawskiego LZN-u wpadła w ręce dokumentacja silnika konstrukcji Stanisława Grabowskiego . Dokumentacja produkcyjna, wraz z kompletnym kosztorysem dla ilości 1ooo sztuk. Dokumentacja oczywiście na światłokopii... Silnik o pojemności 1 ccm, nazywający sie "KUBUŚ "....Jena 1ccm to kopia tego silnika.. Dokumentacja jest u mnie więc wicie rozumicie nie jest to JPP 1
d9Jacek Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia Godzinę temu, Paweł Prauss napisał: O Kubusiu jest równiez u J.Kaliny oczywiście z błędem , który to bład korygował nieżyjący juz Waldemar Salach. Jeden z zespołu budującego CEZAS-a....
Janeczek Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia ... juz sie niezle pogubilem ! ... moze ktos z Was pokaze wreszcie CEZASA i napisze ze to nie KUBUS , lub pokaze KUBUSIA i napisze ze to nie CEZAS - i wszystko bedzie jasne , - moge zajrzec do Kaliny i zobaczyc jak wyglada CEZAS ktory nie jest KUBUSIEM lub KUBUS ktory udaje CEZASA ... ale brak czasu na wertowanie 2 tomow ... Jacku podaj prosze kolor i nr. strony " Kaliny" ...
d9Jacek Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia 7 minut temu, Janeczek napisał: moze ktos z Was pokaze wreszcie CEZASA i napisze ze to nie KUBUS mówisz i masz 8 minut temu, Janeczek napisał: ale brak czasu na wertowanie 2 tomow mam to samo a oprócz tego nie bardzo wiem gdzie mam te ksiązki ( ? )...mówię o rosyjsko języcznych wydaniach 10 minut temu, Janeczek napisał: KUBUS ktory udaje CEZASA ... KUBUS nigdy nie udawał Cezasa...KUBUS -1ccm pojemności, Cezas -1,5 ccm
Paweł Prauss Opublikowano 15 Kwietnia Opublikowano 15 Kwietnia 11 godzin temu, Janeczek napisał: ... juz sie niezle pogubilem ! ... moze ktos z Was pokaze wreszcie CEZASA i napisze ze to nie KUBUS , lub pokaze KUBUSIA i napisze ze to nie CEZAS - i wszystko bedzie jasne , - moge zajrzec do Kaliny i zobaczyc jak wyglada CEZAS ktory nie jest KUBUSIEM lub KUBUS ktory udaje CEZASA ... ale brak czasu na wertowanie 2 tomow ... Jacku podaj prosze kolor i nr. strony " Kaliny" ... Janku specjalnie dla Ciebie:-) Poniżej Kubuś A tutaj CEZAS
Janeczek Opublikowano 15 Kwietnia Opublikowano 15 Kwietnia ......." i stala sie Jasnosc ...." - dziekuje Pawel ! Te rysunki Kubusia widze pierwszy raz ! -to rzeczywiscie JENA 1 motor ! - czlowiek stary a sie ciagle uczy ...
d9Jacek Opublikowano 15 Kwietnia Opublikowano 15 Kwietnia 2 godziny temu, Janeczek napisał: Te rysunki Kubusia widze pierwszy raz no pewnie...bo one są u mnie , w LZN-nie w smieciach leżały
Janeczek Opublikowano 15 Kwietnia Opublikowano 15 Kwietnia W dniu 14.04.2024 o 11:58, d9Jacek napisał: podczas likwidacji warszawskiego LZN-u ............więc wicie rozumicie nie jest to JPP Brawo Jacku ! - a jeszcze jakbys zdradzil co to LZN a przy okazji JPP -to by bylo milo ... ... masz jeszcze jakies sensacje o Motorkach ? - to podaj , bo ja sie ciagle o motorkach ucze , czy w Tramwaju czy w Pociagu , czy na Rowerze - c i a g l e !
d9Jacek Opublikowano 15 Kwietnia Opublikowano 15 Kwietnia 31 minut temu, Janeczek napisał: co to LZN a przy okazji JPP Lotnicze Zakłady Naprawcze.....a JPP.... Jedna Pani Powiedziała? czyli wiadomości tak pewne jak te Radia Erewań o rowerach Warszawski LZN mieścił się na terenie lotniska APRL na Gocławiu,..... był tam równiez COML, LPR i duzooooooooooooo sprzetu latającego ( ciekawego) ..no i wpuszczano na lotnisko bardzo stare dzieje
symon5 Opublikowano 15 Kwietnia Opublikowano 15 Kwietnia Grzebiąc u siebie w gratach znalazłem taki silnik i pytanie mam jak się nazywa ,ma numer seryjny na górnej konsoli i od dołu także numer 5 1
d9Jacek Opublikowano 15 Kwietnia Opublikowano 15 Kwietnia 23 minuty temu, symon5 napisał: Grzebiąc u siebie w gratach znalazłem taki silnik i pytanie mam jak się nazywa ,ma numer seryjny na górnej konsoli i od dołu także numer 5 Jaskółka 0 1
Platon Opublikowano 15 Kwietnia Opublikowano 15 Kwietnia Do meritum Panowie. Kolejny polski motorek-wyprodukowany w WSK Rzeszów. Na oko 6,5ccm, zapłon żarowy. Prawdopodobnie przezaczony do akrobatów na uwięzi. Drugi identyczny widziałem kiedyś na kanadyjskiej sronie modelarzy uwięziowych. Może ktoś wie o nim więcej? 3
MASK Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia 3 godziny temu, Platon napisał: Do meritum Panowie. Kolejny polski motorek-wyprodukowany w WSK Rzeszów. Na oko 6,5ccm, zapłon żarowy. Prawdopodobnie przezaczony do akrobatów na uwięzi. Drugi identyczny widziałem kiedyś na kanadyjskiej sronie modelarzy uwięziowych. Może ktoś wie o nim więcej? Kiedyś taki silnik był na Allegro - zdaje się, że to ten sam (zapisałem zdjęcia): 1
Paweł Prauss Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia 4 godziny temu, MASK napisał: Kiedyś taki silnik był na Allegro - zdaje się, że to ten sam (zapisałem zdjęcia): Wyglądają na 2 różne egzemplarze
symon5 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia A jak się nazywa bo za czorta nie mogę odczytać?
Rekomendowane odpowiedzi