Skocz do zawartości

Platforma

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Peter, nie mam na razie czasu analizować ofert sklepowych, ale mam dla Ciebie wskazówkę.

Model projektowany pod napęd szczotkowy i zasilanie nixx :mrgreen:

Skoro z takim balastem potrafi latać, to jest na czym zaoszczędzić

Przykładowo po zmianie fabrycznego wyposażenia Supersportstera http://www.electrifly.com/largeelectrics/gpma1160.html na BL i lipole, mój model schudł z prawie 1,5kg do 1kg.

A to w końcu nieduży model i jakie oszczędności!

Może duży motoszybowiec, czy trenerek starego typu pozwoliłby na zaoszczędzenie całego kg wagi albo i więcej, no i miałby bardziej odpowiednie właściwości lotne do filmowania z powietrza :lol:

• Odpowiedzi 161
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Dziekuje Hubert.Jak bedziesz mial rezerwy czasowe , miedzy karmieniem a usypianiem

:* malego lotnika,to cos moze podrzucisz :lol:

Wlasciwie to podales wskazowke jak zrobic model do konkursu :idea: ,prawie w kazdej klasie.Obejrzalem sobie ten model z linka,taaak, pol kilo za ,,darmo''.Awystarczy zalozyc :oops: to co mam,czyli AXI i lipole .

Teraz trzeba tylko znalezc ,,dawce'' spelniajacego zalozenia-sam lata.

Stary trenerek-a jaki to jest ? Wicherek ?

Ja modeluje krotko,kilka miesiecy,,wiec i histori za bardzo nie znam,a juz Wicherka to na pewno.

Przeciez pierwszy EG popelnilem w UK, a oni tu Wicherka nie znaja :P

Opublikowano

O, witaj.

Dzieki za linki.Ja to wlasciwe szukam tych planow pod katem pomocy dla Tomka.

Jak wiesz padlo juz na Big Brother-a.Tomek nic nie pisze,a moze trawi czas na szukanie ,nie wiadomo.Widzialem Twoja stronke.Nie masz czasem filmiku,jak to lata ?

Jak widzisz nie latwo podjac decyzje,jaka ma byc ta platforma.Dlatego ja juz calkowicie zdam sie na doswiadczenie starszych ,,stazem'' modelarzy.

Chodzi mi po glowie ciagle ta genialna w prostocie maksyma.Wczesniej ja zapodal Motylasty,a dzisiaj Hubert. Stara konstrukcja,obliczona na ciezkie manele ,typu serwa,baterie,silnik.Czyli tak jak Motylasty napisal,kilo cukru bez problemu poleci.

Lotki niekonieczne-wytnie sie potem.Potrzebne beda minimalne,tylko do korekty.W koncu model ze wzniosem, a moze z uszami , to powinien sam w sobie byc stabilny.Tylko ni jak nie moge znalezc podobnego cudaka do Przasniczki (tylny naped) i ze skrzydlami Wicherka. :?

Obliczonego np.na stare wyposazenie np. baterie Nicd.

Opublikowano

No nie,Ladziak,ale masz refleks,gratuluje

Ekspresem to znalazles. :lol:

Idziemy do przodu ,znaczy cofajac sie wstecz.

Koncepcja jak najbardziej dobra,tylko maly.maly,maly.

Ciekawe jak by latal z obciazeniem 0,5 kg :devil: :?: plus normalne wyposazenie na 30 min. lotu.Chyba juz nie byl by taki niedzielny-posluszny.

Opublikowano
Stary trenerek-a jaki to jest ? Wicherek ?

Tak stary trenerek to wg mnie coś jak Wicherek :lol:

Górnopłat o konstrukcji kratownicowej podobny do Pipera ( i Wicherka); bardzo przemyślany konstrukcyjnie, bo silniki słabe a osprzęt ciężki.

Nowe trenerki mają pancerną konstrukcję z pełnych dech balsowych i podobny układ do Cessny170.

Przeciez pierwszy EG popelnilem w UK, a oni tu Wicherka nie znaja :P

Znają wiele podobnych modeli i jak się okazało nawet ciągle produkują:

http://www.benbucklevintage.com/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=1_4&products_id=16

PS Urocze te stare modeliki :D

Opublikowano

U nich to sie nazywa Vintage.

Bylem w Inwood Model.A i owszem mial podobne,ale bez wzniosu skrzydel,wersja ARF.

Obejrzalem nawet jednego w pudelku.Alez to delikatne,same patyczki i papierek :lol:

Tartak w moim przypadku nie bardzo.

No to juz chyba wiem czego szukac,choc ta Przasniczka ciagle kusi. :roll: :roll:

Opublikowano

Niestety interesy, komunie ,choroba dziecka oraz chęć polatania przegoniły Tomka z modelarni .

Znaczy się prawie bo właśnie kończę katanę(przeróbka )

Plany są takie ,że przepatrzę BigBrathera - wytnę co się da na laserze , a potem to już poleci szybko.

Na razie mam wyjazd do Tych i cały czwartek skopany.

Poza tym sobota -piknik w Radawcu i Niedziela też , a ja nie mam za bardzo z czym tam pojechać.

Myślę ,że taki Big brather 2,0-2,3 m powinien długo nosić ten cukier w powietrzu.

Opublikowano

To i ja dołączę się do dyskusji ... Ostatnio na szybko stworzyłem sobie taką latającą depronową "paskudę" na 2xspeed280. Tą "paskudą" jest OV-10 BRONCO. Kadłub jest idealny do takich zastosowań. Gdzieś w sieci widziałem piękny duży model na 2 400-tki z przekładniami. Taki model jest na prawdę piękną platformą na takie loty z fotografowaniem. Ja mam dosyć gruby profil (coś a'la clark Y) do tego lotki i model o rozpiętości 75cm lata z 2 szt speed 280 i pakietem li-ion 1600mAh. Zrobiony lekko model o rozpiętości 100-120cm i bezszczotkami na pewno uniesie sporo na sobie. A do tego środkowa część kadłuba jest idealna do tego zastosowania. Może spróbuję zrobić z depronu jeszcze raz ten model, ale tym razem większy i na 2 bezszczotki (ale muszę kupić jakiś drugi regiel). Może go zaprezentuję (o ile go zrobię). Nie mam aparatu, aby trzaskać zdjęcia z góry, ale na pewno będzie można wrzucić jakiś balast i sprawdzić jego nośność.

Opublikowano

O DEPRON,DEPRON !!!

Witamy w skromnych progach.

Pegaz,jak wiesz , na zaprzyjaznionym forum ,kolega Mieczotronix zbudowal Monstera.Ale jak sam przyznaje , paskudztwo :lol: (mnie sie podoba,duze skrzydla,lata jak latawiec :ble: )

Znaczy sie , jestes potencjalnym uczestnikiem konkursu :lol:

Pegaz,jesli z depronu,tani,duzy udzwig,to czego chciec wiecej?

A masz juz moze jakas wstepna (realna) koncepcje?

Ja to bym jeszcze chetnie zobaczyl spalinke na malym motorku z depronu (ciekawe czy Motylasty to czyta :oops: )

Pegaz,jestes pionierem tutaj,zaproponowales depron!

Teraz juz sie nie uwolnisz :lol: (musisz) , zrobisz go?

Co ja mowie,Pegaz,zrob takiego :jupi:

Edit.

Przepraszam kolege Ladziaka.On byl pierwszy. :jupi:

Prostuje.

Ladziak pierwszy zaproponowal elaporowy Easy Star (depron-elapor,jedna rodzina :lol: )

Opublikowano

pegaz wyskoczyl z depronem- mam nadzieje ze go nie zabronia :mrgreen: bo wtedy to sie wycofuje- moj model jest juz w fazie bardzo zaawansowanego projektu, a szkoda zeby go pozucic :( moim zdaniem uniuslby >1000g

Opublikowano
pegaz wyskoczyl z depronem- mam nadzieje ze go nie zabronia :mrgreen: bo wtedy to sie wycofuje- moj model jest juz w fazie bardzo zaawansowanego projektu, a szkoda zeby go pozucic :( moim zdaniem uniuslby >1000g

zapewne przeoczyles fakt,ze to temat o platformie.

Organizer jest wlasciwym miejscem na taka uwage. (kolejna)

Opublikowano

Czyli wypada Ci teraz otworzyc temat obok Tomka,kilka slow co to bedzie,i mamy lekture zapewniona na kilka dni :jupi:

Smialo,Pegaz,moze to bedzie konstrukcja nr. 2.

Jak wiesz (jesli czytasz caly RC-CAM) konsekwentnie ide do przodu,i zapewne nie unikne wizyty w dziale kraksa :devil:

A sprawdzona konstrukcja, to wiecej niz model,to pewnosc ze to jest TO.

Opublikowano

... niestety ... Powiem w ten sposób. Model postaram się zrobić i przedstawić ... za jakiś czas, a "niestety" jest dlatego, że w tej chwili nie stać mnie na dodatki do tego modelu. To znaczy: drugi regiel BL, jakieś przyzwoite silniki, śmigła lewe i prawe. Pakiety jakie mam o największej wydajności prądowej to 2 sztuki 2S konion 1600mAh. Co do modelu, to dla lepszej stabilizacji można by było zwiększyć jego rozpiętość i jednocześnie zastosować niewielki wznios samych końcówek skrzydeł z lotkami. Pakiety i regle mogły by być po jednym w każdym z bocznych kadłubów, natomiast cała reszta elektroniki ma dużo miejsca w samym centrum. Polecam plany ze strony profili2. Co do mojego uczestnictwa w konkursie, to dziękuję za doping i próbę zmobilizowania mnie, ale niestety ... Pewne (przejściowe mam nadzieję) problemy rodzinne i tak nie pozwalają mi na razie za często zabierać się za modelarstwo. Nawet mój mefisto leży ... :cry: . A pomysł chciałem ot tak zaprezentować, bo myślę że Bronco na prawdę mógłby zdać egzamin.

Opublikowano

:( Pegaz,nie w tak smutnym tonie.Prosze.

Ja to rozumiem,raczej moja kieszen :? .O komentarzach zony nie mowiac :crazy: :ble: :ass: :x :> :/ :wall:

Dlatego , zauwaz,ze wgledow $$$ zmniejszylem model do minimum.

Ale moze wymyslisz platforme na aparat (tylko). Udzwig min. 200g ,najlepiej z depronu- bo tani.Bedzie to na pewno wskazowka dla innych.Nie musi byc to model,ale szkic,plan link.

Wiele osob (ja takze) interesuje sie tym , by jak najtanszym kosztem wyslac foto do gory.

Mam filmik (dzisiaj podjalem meska decyzje ze naucze sie je wstawiac na forum) gdzie model Slow Stick z GWS,koszt chyba niski 100-200zl lata z kamera i nadajnikiem w chmurach,po drodze zagladajac do innej wsi ,2 km od pilota :crazy: .

I w kwesti tanich rozwiazan,tu jest pole do popisu.Sadze ze po obejrzeniu takiego filmiku,jury dalo by mu 1 miejsce.

Tak wiec , Pegaz,szukaj,kombinuj,buduj.Jesli przedstawisz plan,szkic , a bedzie to w wymiarach Slow Sticka lub niewiele wieksze,wysle Ci manele potrzebne do jego ulotnienia.ok?

Po prostu mam takie wyposazenie,ale nie mam malego modelu.

Mowimy oczywiscie o modelu na 1 silnik w wymiarach Slow Sticka lub ciut wiecej.

No teraz tylko pytanie-czy bediesz mial czas :?:

Opublikowano

Jeden z moich ulubionych.

Przykre , ze wyprzedzaja nas o cale lata w tej dziedzinie :oops:

Ale chyba da sie to zmienic :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=Gm4dhc-Ym3g

Umieszczam go tutaj gdyz dotyczy nie widokow,ale zagadnien technicznych.

Majac jako JEDYNY punkt odniesienia-obraz w goglach,znakomicie to ulatwia orientacje przestrzenna,po prostu obracasz glowe np. w lewo,kamera rowniez kieruje sie w lewo

1. Zwroccie uwage na stabilny lot szybowca,tak dziala co-pilot :lol: ok 20-30% czulosci

2.Ruchy kamery,we wszystkich kierunkach :rotfl:

3.Brak efektu smigla ,,prazki interferencji''

Tak powinna wygladac podstawa platformy (nie model).

Oczywiscie brakuje jeszcze OSD,GPS,Autopilota.

(no , ale powoli,ja dopiero sie ucze tego :oops: )

Filmik ze Slowstickiem jest za duzy,poradzcie jak zmniejszyc (mam go w pliku wma)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.