rapier Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 No niech Was ten tego..... Zamowilem TO , TOOOO i To tez Teraz przebieram nogami i czekam cierpliwie. POzostaje mi jeszcze OSD i pelnia szczescia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefir Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 CTR to chyba najgorszy sklep na świecie robią z klienta debila 20 lutego zamówiłem kamerkę i pytałem czy jest to taka sama jak kupiłem 6miesiecy temu powiedzieli tak Po tygodniu dzwonie i pytam co z moją kamerką bo pieniądze już dawno przelałem powiedzieli że nie mają na razie tych kamerek i za 2 dni będą Miną następny tydzień dzwonie mówią że za 2 dni mają dostawę i zaraz wyślą ok myślę sobie ale czekam 4 dni i nic dzwonie i jeden facet mówi że właśnie wysłał myślę sobie super Przyszła kamerka ale całkowicie inna niż ta pierwsza i o innych parametrach więc dzwonie znowu a oni że to ta sama kamerka o tych samych parametrach więc zrobiłem filmik nową i starą wysłałem a oni na to że przyślą mi lepszą czekałem następny tydzień przysłali ale i tym razem nie taka jak trzeba jeszcze na dodatek chyba z demontażu ale już tym razem ich olałem ale straciłem na przesyłki nerwy i czas jakieś 2 miesiące Masakra Ach byłbym zapomniał facet powiedział żebym najlepiej sam przyjechał i zobaczył a ja na to że z Gdyni do Warszawy kawał drogi a on no tak ale wtedy było by najlepiej bo tak znowu powie pan że nie taka Ale przynudzałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 no mam nadzieje ze na poczatek takie atrakcje mmoze mnie omina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedrekxxd Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 widzieliście co w hk doszło??? http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=11964 powiedzcie co o tym myślicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 25 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Że nie ma odbiornika w zestawie, ze nie wiadomo na jaka to czestotliwosc w ogole jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 pisze przeciez ze na 2,4 i jest kompatybilny z wiekszoscio odbiornikow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 raczej wiadomo Compatible with most 2.4Ghz video receiver systems. Channels: 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 25 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 O przepraszam, ślepne na starosc Mogliby jeszcze kanaly podac. Tak czy siak, jeden kanal jest wspolny z wszystkimi systemami - kanal 3. Wkrotce dowiemy sie z rcgroups czy zestaw jest cos wart, bede monitorował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub_K Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Witam, Panowie, a co myślicie o takim rozwiązaniu? Planowałem zakupić tę kamerkę (zestaw) do 2 metrowego motoszybowca, ale bardzo bym chciał poznać najpierw wasze zdanie. Jako, że ma wbudowaną baterię, wydaje mi się to gotowym rozwiązaniem na początek FPV. LINK Pozdrawiam Jakub_K modelepodwodne.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Po 100m urwie Ci się zasięg wideo. Kamera jest bardzo kiepska a nadajnik ma 10mW. Lepiej dołożyć, kupić coś sprawdzonego niż wydawać pieniądze 2 razy i pluć sobie w twarz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 co sieddzi wewnetrz tego nie wiadomo , ale optyka...popatrz ..ten obiektyw jest jak w telefonach komorkowych...trzymalbym sie z daleka od takich rozwiazan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 11 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Jakubie - strata pieniędzy. A propos - dostalem z abcrc zestaw 800mW do testów. Wkrótce polatam nim, potestuje również zasięg wraz z systemem dalekiego zasięgu Thomasa. http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=28925 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub_K Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Witam, Rozumiem i dziękuję za odpowiedzi - uniknąłem straty pieniędzy. Pozdrawiam Jakub_K modelepodwodne.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi_f Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 No i po co ja czytałem ten temat, ojjjj będzie bolało ... :twisted: Ale dobra, wchodzę i ja. Od razu z pytaniem: czy wybór rozdzielczości zainstalowanej kamery ma bezpośredni wpływ na zasięg zestawu FTP? Wybór pomiędzy 540TVL i 420TVL od Sony-ego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Na zasieg nie ma zadnego wplywu. Jedynie na jakosc obrazu, ilosc szczegółów widocznych na ekranie. Jesli chodzi o monitorek/laptopa to raczej nie bedzie widac duzej roznicy, wyraznie dostrzegalna jest w goglach. W hobbycity pojawily sie kamery sony 420linii za 17$. Z tego co czytalem, jest to najprawdopodobniej ta sama kamerka ktora byla polecana rownież w tym wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub_K Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Witam ponownie, Panowie, ten wątek sprawił, że zatwardziały szkutnik RC powrócił do latania, gratuluję Za waszą radą, by nie wyrzucać pieniędzy w błoto, zdecydowałem się na sprawdzone rozwiązanie, zestaw nadawczo-odbiorczy już zamówiony na ebay-u z hong kongu. http://cgi.ebay.pl/New-1-2G-16CH-700mW-Wireless-A-V-Transmitter-Receiver-/220509711458?cmd=ViewItem&pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3357672c62 - do niego prowadzi link z jednego z postów diem na początku tego wątku. Na kamerę wybrałem na razie wersje ekonomiczną - Sony 420TVL - tu moje pytanie, czy naprawdę warto inwestować w większą ilość linii? Szczególnie jeśli nie będę miał jakiś super gogli. Obiektyw, tu chciałbym mieć bardzo szeroko, myślałem nawet o 2,1mm. Czy może lepiej jednak zostać przy wymienianym tu ciągle 2,8mm? Gogle, tu nie mam na razie pojęcia, ale na pewno nie stać mnie na takie za 1000zł czy więcej. Po prostu chyba muszę pojeździć i po przymierzać. Na platformę planuje zaadaptować mojego Tulixa 2.0, elektroszybowiec, którym bardzo przyjemnie mi się lata, z miejsca można go też odchudzić o jakieś 75gram dostosowując go jako platformę, więc powinien dać radę, w razie czego przywitam się z Easy starem. Latając z 30 gramową kamerą bez przeróbek odchudzających w modelu nie wyczułem specjalnie zmian: Radio, posiadam swoją wierną Futabe 10cap, jednakże, tam gdzie zwykle teraz latam (okolice domu) mam potworne zakłócenia na 2.4Ghz, nigdy nie gdybałem specjalnie co je powoduje, bo i tak jeździłem z modelami dopiero nad wodę. Zostanę więc przy "klasycznym" 35 lub 40Mhz. Ma się to jakoś do zakłóceń generowanych przez nadajnik video? Na trochę później, jak już nauczę się latać FPV "koło siebie" zostawiłem antenę, czy ktoś tutaj używa tej? http://helipad.pl/Antena_kierunkowa_na_pasmo_12_GHz-1453.html lub może istnieje lepsza/tańsza alternatywa? Pozdrawiam serdecznie Jakub_K modelepodwodne.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Na trochę później, jak już nauczę się latać FPV "koło siebie" zostawiłem antenę, czy ktoś tutaj używa tej? http://helipad.pl/Antena_...2_GHz-1453.html lub może istnieje lepsza/tańsza alternatywa? Poszukaj w sieci "biquad 1,2 GHz". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Wybrałeś zestaw wideo na 1,2GHz więc i anteny musisz szukać na tą częstotliwość. Ta na 2,4GHz ci po nic. Cobra dobrze radzi - mam biquada i jestem bardzo zadowolony. Kamerka 420TVL da radę choć osobiście brałbym 540TVL jak tylko możesz. Gogli jeszcze nie masz ale jak będziesz miał to docenisz te kilka linii więcej. Dobrze sprawdzają się kamery z matrycą 1/3 Sony - nie wariują na światło. Z resztą sporo ich tu opisanych i sprawdzonych. Obiektyw to kwestia gustu. Za wąski i latasz jak przez dziurkę od klucza. Za szeroki i gubisz szczegóły oraz trudniej (przynajmniej mnie) ocenić odległość. 2,8 mm wydaje się optymalne na start. Zawsze możesz poeksperymentować - wymiana obiektywu to kilka sekund. Z relatywnie tanich gogli to mogę polecić Trimersion - co prawda wymagają kilku przeróbek ale jakość obrazu jest zupełnie przyzwoita. Jeżeli już się zdecydujesz na zakup gogli to celuj z rozdzielczością w 640x480 lub wyżej i możliwie szerokie pole widzenia. W moim odczuciu 320x240 to marnowanie kasy - już lepiej latać na monitorku z "mordą w kubeł" Generalnie wideo 1,2GHz nie zakłóca RC 35MHz ale - ze względu na znaczne moce nadajników wideo należy je mocować możliwie daleko od anteny RC, kabli serw i innych przewodów bo mogą się pojawić telepki serw i skrócenie zasięgu. Jako że masz całkiem duży szybowiec pod platformę to myślę że z pomocą kolegów dasz radę to skutecznie rozplanować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 2 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Jakubie na tv, czy tez laptopie, raczej nie zauwazysz roznicy miedzy kamera 420 a 540 linii. Po pierwszym locie przekonasz sie, ze powrot byl swietnym pomyslem. W miare rozwoju sprzęt zupgradujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KYK Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Czy w TYM zestawie jeśli zastosował bym kamerę z mikrofonem przekazywany jest także głos czy sam obraz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.