Janosik72 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Np. :idea: 1x silnik (lub 2x) :idea: 2x lotki :idea: 2x klapy :idea: 1x sk :idea: 1x sw (lub 2x) :idea: 2x podwozie :idea: 1x serwo od kamerki (np, wycieraczka xD ) Już się robi 12, a zastosowań może być więcej... w tym momencie przychodzi mi jeszcze spadochroniarz na myśl, ale ilu modelarzy tyle zastosowań :wink: Więc wolnych kanałów nigdy dość a przykladowo podaj mi jaki model ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Modele wielofunkcyjne - obracane działa, lufy, swiatła, dzwięki, pirotechnika, stery strumieniowe, pędniki, radary, spuszczane i sterowane łodzie ratunkowe ... Takie tam pierdoły :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 dlatego zapytalem o model ? bo do stateczku to mozna dac byle co nawet Turnigy ale do samolotu z takimi bajerami jak podal kolega powyzej to bym Turnigy jednak nie wlozyl :wink: ps . Mam i uzywam Turnigy wiec prosze nie pisac ze jestem nieobiektywny :ble: Jan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 a przykladowo podaj mi jaki model ? Na upartego TwinStar II. Wiem, że ludzie dorabiają im klapy, więc i podwozie też można. Silniki ma 2 i jest często wykorzystywany jako platforma. Na 100%, znalazło by się mnóstwo przykładów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Klapy to jeden kanał :wink: No ale kamerka to już dwa :wink: A więc mamy już 11 :wink: Dokładam ładunek i mam 12 :wink: A teraz 4 silniki :wink: Chodziło mi o możliwość - taki nadajnik do okrętu typu Rodney to już wielki "custom" pulpit bo za nic nie ma możliwości obrobienia tego w sposób prosty na jeżu :wink: Wracając do 9x - chodziło o to że mamy mase pstryczków które moglibyśmy rozbudować do 12 czy nawet 16 kanałowej aparatury w jednym w miarę kompaktowym "opakowaniu" - kwestia kilku pstryczków na obudowie - miejsce względnie jest. W sumie o ocenę możliwości i potrzebne "zaplecze" na płytce a nie o samą sprawę po co :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Ja bym chcial tylko wiedziec czy by szlo zwiekszyc pamiec modeli w tej aparaturze , wiekszy eprom? czy moze jakis slot na karty? Jan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Modele wielofunkcyjne - obracane działa, lufy, swiatła, dzwięki, pirotechnika, stery strumieniowe ertman_176, do takich rzeczy to dawno temu Futaba wymyśliła moduły Multi-Switch i Multi-Prop, umożliwiające sterowanie kilkudziesięcioma funkcjami, z tego także proporcjonalnymi, z aparatur serii F-xx Navy. I z tego co się orientuję, te nadajniki nadal są "tylko" 8 kanałowe. Dodatkowe funkcje są multipleksowane na ostatnich kanałach normalnego telegramu - odświeżają się trochę wolniej niż normalne kanały, ale system działa. Tzn. kanał 8 przekazuje np. położenie kanałów 8-12, tyle że każdy z nich 5-6 razy rzadziej, czyli np. co 120ms a nie co 20ms. Wymaga to specjalnych dekoderów, wpinanych w odpowiedni kanał odbiornika. Natomiast upakowanie więcej niż 8 kanałów w telegramie PPM (a trzeba pamiętać o tym, że fabryczne moduły 2.4 typu Assan czy Corona takiego wymagają) skutkuje zwiększeniem opóźnień transmisji. 8*2ms impulsu kanałowego + 6-8ms synchronizacji to już 22-24ms czasu transmisji "ramki" kanałowej. To już górna granica standardu PPM. Druga sprawa - taki moduł prawdopodobnie zignoruje impulsy z kanału większego niż 8. Więc osobiście nie widzę szans powodzenia na przesłanie takim przykładowym Assanem więcej niż 8 kanałów. Drugie radio potrzebne. W przypadku "customowej" Turnigy 9X z 16 kanałami, potrzebne byłyby w niej 2 moduły nadawcze 2.4. Do tego 2 odbiorniki, zbindowane każdy do jednego z modułów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Czy nie warto by pomyśleć o takim "Multi-Switch" dla 9x :?: Odsłonięta kabina czy też inne bajery typu światła itp. nie muszą w samolocie działać w ułamek sekundy ... A mamy tego napchane na nadajniku tyle ... Z drugiej strony - nawet czemu by nie podwiesić drugiego modułu skoro i tak używany byłby do drugorzędnych funkcji :?: Szybkie i płynne kanały to silnik, SK, SW, Lotka, klapa - wszystko inne i tak spowalniamy bądź nie szkodzi nam że będzie wolniejsze ... A do tego działa to na pstryczek ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Royal Evo 9 i 9 odbiornika działa wyśmienicie . Wszystkie kanały zajęte + 2 odbiorniki od kolegi do sterowania podwoziem . W sumie mam 11 kanałów (11 serw chodzących inaczej niż reszta ,nie da się ich połączyć Y) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafit Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 kwestia kilku pstryczków na obudowie - miejsce względnie jest. Niestety w środku już nie ma miejsca. Wolny jest jeden pin z portu G i 3 piny z portu sterowania wyświetlaczem. Mam na ich użycie dużo lepszy pomysł niż dodatkowe przełączniki czy moze jakis slot na karty? I właśnie na ten cel potrzebuję tych wolnych pinów Ale nie uprzedzajmy faktów. Na razie chcę doprowadzić soft do użytecznej postaci na nie rasowanej aparaturze. Na modyfikacje przyjdzie czas później. Dodatkowe funkcje są multipleksowane na ostatnich kanałach normalnego telegramu - odświeżają się trochę wolniej niż normalne kanały, ale system działa Można by się o to pokusić. Np 7 i 8 kanał przeznaczyć na komunikację. Wymagałoby to dodatkowego hardware po stronie odbiornika. Można byłoby przesłać wtedy np dodatkowe 8 kanałów, lecz odświeżałyby się 8 razy wolniej. Otrzymalibyśmy wtedy 6 szybkich kanałów do sterowania modelem + 8 na wszelkiego rodzaju osprzęt (razem 14). Wrzucę to na WishList Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Można by się o to pokusić. Np 7 i 8 kanał przeznaczyć na komunikację. Wymagałoby to dodatkowego hardware po stronie odbiornika.Zastanawiałem się kiedyś, jak to jest zrobione, bo dokładnego opisu nie znalazłem. Ale bazując na tym, co wiem o aparaturach i nadawaniu w PPM/PWM, mam pewne podejrzenia. Odbiornik rozpoznaje początek swojego telegramu po impulsie synchronizacyjnym, który jest sporo dłuższy od impulsów kanałowych. Biorąc np. 25ms ramkę i odejmując np. 9 kanałów po 2ms dostajemy minimum 7ms impuls synchronizacyjny. Zwykle jest chyba 6ms lub więcej, a ramka często jest zmienna (zależna od czasów poszczególnych kanałów). 20ms to była dość standardowa ramka koderów analogowych typu NE5044, ale tam było tylko 7 kanałów i też wychodziło >= 6ms. W kanał 8 odbiornika wpinamy dekoder - on dostaje już tylko impulsy kanału 8 i trzeba go jakoś poinformować, że zaczyna sie kolejna transmisja. Przypuszczam, że załatwiane to jest impulsem kanału 8 trwającym np. 2.5-3ms. Więcej, niż normalnie ma kanał proporcjonalny (std 1.5+/-0.5ms, czyli maks. 2ms) ale mniej niż synchronizacja całej ramki. To tak na przyszłość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafit Opublikowano 22 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Myślałem aby zrobić to najprościej jak się da czyli na kanale 7 przesyłamy "adres". Deklarowane 1024 bity dokładności powinny wystarczyć do przeniesienia 8 poziomów (3 bitów) z wystarczającą pewnością transmisji. Trzeba byłoby tylko zrobić pomiary jakiego typu zakłócenia mogą być wprowadzane, tak aby dostosować do nich kodowanie adresu. Kanał 8 byłby wtedy wartością odpowiadającą odpowiedniemu kanałowi dodatkowemu. Przykład transmisji: 7 (adr) -> 1 8 (data) -> wartość kanału 7 7 (adr) -> 2 8 (data) -> wartość kanału 8 7 (adr) -> 3 8 (data) -> wartość kanału 9 ... Wady: 1) zabierasz 2 kanały 2) wymaga własnego dedykowanego hardware po stronie odbiornika Zalety: 1) "synchronizacja" z każdą ramką (ewentualne zakłócenia wpłyną tylko na jeden kanał) 2) będzie działać z każdym 8-kanałowym torem radiowym 3) prosty hardware Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Rafit - a po co komplikowac proste sprawy. Assan obsluguje 9 kanalow, inne, Coronopodobne - 8. W koderze nietrudno bedzie zrobic 12 albo i 16. Jak ktos ma potrzebe na tyle - moze uzyc modulu / odbiornikow Multiplexa albo Jeti a te obsluguja 16 kanalow (tu pisze o 2.4GHz, Mpx PPM - 12). Mpx i Jeti oczywiscie sa drozsze od Assana ale nie sadze by 12 kanalow potrzebne bylo w modelu za 50PLN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafit Opublikowano 22 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Wygląda na to że Assan ma już 10 kanałów http://www.assan.cn/download/Instruction%20Manual%20for%20ASSAN%20X8%20v1.7.pdf ale nie sadze by 12 kanalow potrzebne bylo w modelu za 50PLN.Trochę to okrutne. Zakładasz, że takim radiem można sterować tylko modelami do 50 zł? Ostatnio gdzieś czytałem na tym forum o kraksie modelu sterowanego przez FASST z powodu zakłóceń. Uważasz, że jeżeli na aparaturę i radio wydasz >1000 PLN to wtedy twój model nie spadnie? Właściwie od czego zależy "klasa aparatury"? Zgodzę się, że użycie lepszej klasy potencjometrów może mieć wpływ na jakość. Czy któraś z aparatur nie używa potencjometrów? Jeżeli tak to chylę czoła. Z tego co widzę wszystkie współczesne aparatury oparte są na technologii cyfrowej. Część analogowa, to tylko odczyty potencjometrów - jeżeli producent nie popełnił kardynalnych błędów, nie będzie tu wielkich różnic. Jest jeszcze tor radiowy. Lecz tu, masz pełną dowolność. Jeżeli chcesz coś z wyższej półki - nie ma problemu. Kupujesz, instalujesz - działa. (Z tego co widziałem tor radiowy Futaba TM-14 module + R6014FS kosztuje > 1000 PLN) Cała reszta, czyli możliwości i funkcjonalność aparatury to jej oprogramowanie. Więc jak teraz przekłada się cena na jakość / funkcjonalność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 To co robisz da nam funkcjonalność aparatury 10x droższej albo i dalej i w tym cały bajer polega. Nie zastanawiajmy się po co nam to tylko ile z tego sprzetu da sie wycisnąć :wink: Szczerze Przypomnę - kanał 7 i 8 oraz dalsze aż do 16 czy tez dowolnego XX mogą chodzić wolniej i 99% modelarzy nie zrobi to najpewniej różnicy ... Kamera mi sie obróci wolniej :?: No straszna strata gdy zrobi to z opóźnieniem o ułamek sekundy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Rafit - chyba mnie zle zrozumiales albo dospiewales sobie cokolwiek - wyjasnie wiec - w modelu za 50PLN nie potrzebujesz 12 kanalow. Kropka. Czy to okrutne? Same serwa kosztowac beda znacznie wiecej. A poza tym - chyle czola. Widziales grupe Yahoo Beyond4000? Warto poczytac. Co do Assana - byc moze obsluguje 10 kanalow. Ale najwiekszy odbiorniki jaki da sie kupic to 9. 10 maja w katalogu ale w sklepach nie widzialem. EDIT - Odszczekuje to ostatnie, juz sie pojawily. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 rafit, w "mojej" wersji zabierasz tylko jeden kanał, a przesłać można nawet kilkanaście, kosztem tylko pogorszenia odświeżania. Zabierając drugi kanał mamy kolejne kilka(-naście). Tak czy inaczej po stronie odbiorczej trzeba dać dodatkowy dekoder, w tym przypadku stosunkowo prosty, do zrobienia nawet bez użycia mikroprocesora. Ale to też trzecia kolejność odśnieżania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Zostawiając 26 ,27,.... i 30 kanał w spokoju. To podwozie działa wyśmienicie. Brakuje tylko ustawienia szybkości ruchu serwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafit Opublikowano 22 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Brakuje tylko ustawienia szybkości ruchu serwa. Nie ma problemu. Można to ustawić z tym co jest dostępne, potrzeba 2 dodatkowych mikserów i 2 zmiennych wewnętrznych mikserów Teraz jednak czas się skupić na menu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klajmen Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Czy istnieje możliwość aby gniazdo ISP zastąpić slotem kart pamięci SD tak, aby instalowanie oprogramowania aparatury, jego ewentualne aktualizowanie odbywało się z poziomu samej aparatury i karty pamięci? Mam też drugie pytanie: czy nie lepiej pozostać przy ośmiu kanałach, ale za to rozbudować maksymalnie miksery, cieszyć się nowym polskim oprogramowaniem, zaimplementować interfejs do łączenia z komputerem (symulatory RC) i dopieścić potencjometry oraz jako ekstra dodatek np. podświetlić wyświetlacz? Może jednak doprowadzić do końca projekt mniejszy, ale doprowadzić do końca niż próbować zrobić z tej aparatury coś co przerośnie możliwości tego projektu? Chyba przydałoby się jakieś ograniczenie tego projektu bo zaczną działać prawa Murphiego, a zwłaszcza pierwsze prawo: "Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno" :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.