Skocz do zawartości

Co to za wyraz półmakiety?

kaczma2

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

I ta płlitrówka do niego w połowie wypita, czy w połówie pusta?

A pomyśleć tylko, że problem wziął się z półmakiety... Chyba zacznę robić wyłącznie makiety /te z dwóch półmakiet do kupy sklejane/ i będzie po problemie. To jedyne sensowne wyjście. :wink:

Opublikowano

Nawet Chuck Norris bierze rozbieg z półdystansu , aby z półobrotu w pół wyskoku po pół flaszki jabola w pół truskawkowego i w pół malinowego zobaczyć pierwszą i drugą połowę lotu PÓŁMAKIETY.

Opublikowano

No cóż Pawle, mam poważne wątpliwości czy ktokolwiek z piszących przez te 4 strony studiował kiedykolwiek lub studiuje aktualnie polonistykę np. na Najwyższej Szkole Pedagogicznej, że o jakimś uniwersytecie nie wspomnę. I tym samym nie każdy musi wiedzieć , co to takiego ten "neologizm" i tego , że w języku polskim taki wyraz w ogóle istnieje. A mi się też nie chce sprawdzać w tej chwili, co też on takiego dokładnie znaczy, choć wiem, że istnieje. Ważne , że temat z przedrostkiem "pół" został chyba dogłębnie wyeksploatowany. :roll: I niech tak zostanie. Do następnego razu, kiedy znowu wyraz "półmakieta" nijak nie będzie komuś pasował.

Opublikowano

No ta was zmuszę niejako ...

Neologizm (z gr. νεος + λογός – nowe słowo) – środek stylistyczny; nowy wyraz utworzony w danym języku, aby nazwać nieznany wcześniej przedmiot czy sytuację lub osiągnąć efekt artystyczny w utworze poetyckim.

Mnie tego uczyli w gimnazjum ...

PS. polonista ze mnie żaden :wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.