Skocz do zawartości

HYPE Mx-2 zwala sie na skrzydło po zaciągnieciu wysokości

pawel66

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem dziś taką sytuację ze gdy zaciągałem wysokość nawet na dużej prędkości model wchodził w beczkę ;/

co zrobić z wyważeniem ew w którą stronę wykłon silnika bo chyba zwalał się w tą samą stronę ;/

Kret upolowany :mrgreen: - servo od kierunku 2gi raz poszło :P

jakie tanie servo metal gear poleciacie?

Opublikowano

Wygląda, że albo pracują ci dwie powierzchnie sterowe, np lotka lub kierunek, albo masz coś z zawiasami i pracuje ci jedna powierzchnia SW. W efekcie, model sie przechyla.

Miałem coś takiego kiedyś w deproniaku. Błąd w montażu SW, powodował, że ster pracował pod kątem i model się przechylał. Choć bez beczek.

Na dole wyglądało to w porzadku, ale pod obciążeniem (strumień powietrza w locie) ster nie pracował prawidłowo.

Opublikowano

Albo model jest za ciężki do tego kiepski profil i co byś nie zrobił to klops. :?

Opisz coś więcej o swoim modelu. :wink:

Opublikowano

Witam . Ja bym obstawiał za zrywaniem strug na skrzydle . I widział bym 3 opcje .

1. Sprzedać model jeśli chce się latać 3 D

2. Ograniczyć wychylenie steru wysokości i latać sobie majestatycznie po niebie kręcąc podstawową akrobację

3. Zamocować płyty brzegowe na końcach skrzydeł , co powinno ograniczyć skłonność do zwalania się modelu na skrzydło

Opublikowano

Miałem dziś taką sytuację ze gdy zaciągałem wysokość nawet na dużej prędkości model wchodził w beczkę ;/

Tak jak napisał przedmówca jest to spowodowane zrywaniem strug powietrza na skrzydle, co wbrew pozorom w cale nie jest nie normalnym zjawiskiem ;)

Inaczej rzecz biorąc - nie zaciąga się mocno steru wysokości na pełnym gazie chyba że planuje się zerwanie strug na skrzydłach (loty 3d) - w tym przede wszystkim pomaga tylne wyważenie oraz wyjątkowo niska waga.

W normalnych lotach, normalnym modelem akrobacyjnym dostosowuje się wychyły w zależności do prędkości. Pomaga w tym także nie liniowe ustawienie wychyleń realizowane w nadajniku a najłatwiejszym krokiem (o ile to nie loty 3D) to zmniejszenie wychyleń steru wysokości.

Wszystko to pomijając istotne wady konstrukcyjne modelu.

Opublikowano

raczej macie racje bo kąty w wysokości mam maksymalne

utopia mówisz ze model taki sobie a jaki model inny piankowy do 200zł polecasz

kupiłem go tylko ze względu na promocyjną cenę jest to tez mój 1 model samolotu wiec dużo od niego nie wymagam :mrgreen:

Opublikowano

Co do robienia beczki - może element łączący połówki steru wysokości jest za mało wytrzymały (sztywny) na skręcanie, tzn. połówka z zamocowaną dźwignia do popychacza wychyla się bardziej, szybciej niż bliźniacza.

Opublikowano

pawel66, akurat modele Hype to z wielu powodów mam w małym palcu ...

skąd wiesz ze nie widziałem ?

to że Tobie daje ten model FUN i dobrą zabawę nie znaczy że jest ok ...

ale trzeba to porównać na żywo tego samego dnia przy tej samej pogodzie z innym modelem.. wtedy porównywanie ma sens ..

kiedyś to załapiesz - każdy to przechodził

Opublikowano

utopia ja wiem ze model jest nie najlepszy i ze nie mam porównania :P

tylko proszę powiedz mi gdzie ten model ma największe niedociągnięcia? czego spodziewać sie po lepszym modelu? :wink:

Może jak chcesz dalej eksperymentować a chcesz wydać troche grosza to zerknij na hobbycity i poszukaj pitsa :wink:

http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=10729

chodziło o tego? cosik mały :D

Opublikowano

tylko proszę powiedz mi gdzie ten model ma największe niedociągnięcia?

Nie wiem gdzie ma

Model piankowy dostajesz jako taki już gotowy niewiele możesz zmienić .

Ja napisałem własne odczucia - albo "czuję" że model idzie za ręką albo się człowiek męczy i walczy z nim by wykonał taką figurę jaką pilot planował . Tu nie ma krytyki .

Znam kilku co polecą nawet "maską od samochodu z doczepionym śmigłem" ale to polecą ich umiejętności a nie "tzw model"

ps ja też tak umiem szkoda tylko że w jedynym słusznym kierunku :mrgreen:

Opublikowano

dziś wieje strasznie mocno mimo to zdecydowałem sie polatać

rzucało modelem na wszystkie strony ;/ ale w koncu wylądowałem szczęśliwie :wink:

w domu rozładowywałem pakiet na maxymalnym ciągu i zauwazyłem ze przy max mocy stery same chodzą na boki i się uginają :? chyba muszę naszpikować je węglem :wink:

jakie serwo wybrać?? może coś z modele sklep albo z riku jest taniego i dobrego? jakich serw unikać?

Opublikowano

Dziwne Pawle jest to co opisujesz.

Mam ten model od dawna. Najpierw robiłem nim akrobację, później zaadaptowałem go jako holownik do wyciągania szybowców (max 800g), a kolega latając w wolnym czasie kiedy ja szybuję kręci sobie malownicze akrobacje 3D typu rolling harrier, harier, beczki po okręgu i inne dziwne wygibasy których ja nie umiem.

Jedyna zmiana jakiej dokonałem to wymiana piasty- oryginalna się ułamała, sama :D

Podwozie zostało podklejone poxipolem i w ten sposób zamocowane na stałe. Żadne lądowanie nie jest w stanie go zniszczyć.

Jest to jednak model nie dla początkujących. Wymaga od pilota już pewnego doświadczenia i wiedzy. Często przesiadka z czegoś mniejszego, lżejszego kończy się zwaleniem w korek przy niskim zakręcie. Trzeba umiejętnie operować gazem. Potrzeba trochę czasu na opanowanie ale gwarantuję, że model to świetny wynalazek a tym bardziej za cenę jaką trzeba za niego dać w rc-ikar :) Darmocha.

aaa jeszcze przypomniałem że wymieniłem kółka na piankowe 7.5cm :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.