robertus Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Sprawdź, tak. Poleć wysoko i zapikuj pionowo w dół. Jak nie będzie szedł pionowo to coś z kątami zapewne w stateczniku poziomym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Czy przy SC na 11 cm i SC na 15 cm model także przepadał na dziób? Jeżeli tak to jak pisał Robert coś ze sterem wysokości jest nie tak. Sprawdź ten kąt steru wysokości. A jak masz wytrymowany SW na zero , lekko w dół czy w górę? Próbowałeś lecieć w poziomie z mini. i max . prędkością puścić stery i sprawdzić czy leci po linii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Hej temat zamknięty Madman w końcu leci lotem ślizgowym bez silnika i lądowanie to już nie udręka tylko czysta przyjemność ... winny statecznik poziomy. Spływ statecznika powędrował 2 mm do góry i jest jak ręką odjął SC to 110 mm od krawędzi natarcia. Wczoraj wieczorem porozcinałem Madmana i posklejałem a dzisiaj z samego rana udałem się na lot testowy oczywiście zakończony powodzeniem. Po tym incydencie zamierzam sobie skrobnąć kątomierz modelarski, który z pewnością przyda się w mojej modelarni ... teraz jestem usatysfakcjonowany, choć pytanie mi się nasuwa co zrobiłem nie tak skoro na planach skrzydło jak i statecznik poziomy są na zero ... P.S. Robert dzięki i wielkie dzięki dla użytkownika avere Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Tak się zastanawiam, czy ta zamiana nie spowoduje innego latania w locie plecowym. Bo w planach były kąty na zero, profil symetryczny, silnik w osi płata, więc nie było różnicy czy to lot normalny czy plecowy. Przynajmniej w teorii. Teraz jak przestawiłes kąt w stateczniku poziomym to ta symetria jest zaburzona.Chyba, że własnie teraz jest na zero. Nie mam dużego doświadczenia, może w akrobatach ważniejsze jest aby symetrycznie latał w każdej pozycji niż aby ładnie szybował w locie normalnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Próbowałem latać dzisiaj na plecach ale chyba było w porządku, powiem szczerze nie zwróciłem na to dużej uwagi z racji, że w końcu zaczął latać lotem ślizgowym i to mnie pochłonęło do reszty W sumie wykonałem lot trwający jakieś 4 minuty bo przegonił mnie deszcz a skupiałem się w końcu na ładnych lądowaniach jak nad lotem na plecach. Dzisiaj może pod wieczór wybiorę się polatać to dam znać w temacie czy lot na plecach nadal prawidłowy czy będzie go trzeba trzymać na SW. Jak będzie trzeba go trzymać na SW no to cóż w końcu nie umiem kręcić figur 3D tylko ja Madmanem worze się po niebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 W locie na plecach będzie SW skierowany w dół więc model będzie miał tendencje do lotu w dół i konieczna będzie korekta SW od siebie na wyrównanie steru na "0" i może to wpłynąć na lot na tzw " żyletkę" bo wtedy SW będzie działał jak SK z tendencją do skręcania a nie lotu w linii prostej - tyle w teorii. A jak w praktyce? UDANYCH LOTÓW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Dzisiaj znowu polatałem coś troszeczkę i co ciekawe lot na plecach bez zmian jak się go obróci to leci, drążek można puścić ... próbowałem latać na "żyletkę" ale to jakoś nie wychodzi i model mi ucieka i przewala się na grzbiet jak obrócę go na bok i zaciągam delikatnie SK. Raz że jeszcze do wprawionego pilota brakuje mi bardzo ale to bardzo dużo a drugie że Rafał coś w tym musi być co pisałeś ... po mimo przebojów z tym modelem konstrukcja wiele wybacza i faktycznie dość wdzięczny model muszę się w końcu zebrać i wykonać to kopyto na maskę po zaczyna mnie przód Madmana powoli razić w oczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki28 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Panowie ile i jakich zawiasów muszę kupić do madmana na lotki i stery?? Czy takie wystarczą? http://www.abc-rc.pl/p/108/3820/zawias-poliestrowy-20x13-mm-z-wycieciami-1-szt-zawiasy-akcesoria-modelarskie-drobnica.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Ja polecam takie zawiasy http://www.abc-rc.pl/p/108/739/zawias-plytkowy-11mm-28mm-ze-sztyftem-mp-jet-2501-2500-zawiasy-akcesoria-modelarskie-drobnica.html i na mojego Madmana zużyłem 14 sztuk. na jedną lotkę 4 sztuki (czyli na 2 lotki 8 sztuk) SW 4 sztuki SK 2 sztuki (ewentualnie 3 sztuki choć ja dałem 2 sztuki i tez się trzyma ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki28 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Ok dzięki za odpowiedź. Na razie czekam na materiał przyjdzie dopiero w poniedziałek no i zaczynam budowę. Plany już mam wydrukowałem z PDF na A0 koszt 30 zł w lokalnej drukarni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Łoooo ale cena ... 30 PLN za A0 ... powiem Ci drogo ... u "mojej" drukarni to koszt góra 15 PLN ... oczywiście rozpiętość 1,1 m będziesz budował ? Wyposażenie jakie planujesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekst16 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Nadawał by się ten silnik do madmana http://www.emodel.pl/emax-silnik-gt-281506-p-3091 Czy lepiej wziąć ten http://www.emodel.pl/emax-silnik-gt-282005-p-3094 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Obecnie latam na Silverblue 480W 1100 kv, ciągu o wiele mniej jak Turnigy 3536 ... na silniku Turnigy i na pakiecie 3S 2200 ciągu miałem 1,5 kg a na Silverblue mam jakieś 1,2 kg (oczywiście pomiar zrobiony bardzo prowizorycznie, czyli waga hakowa zapięta o kółko ogonowe i pełen gaz) i na brak mocy nie mogę narzekać model startuje na pełnym gazie na odcinku 2 metrów choć powiem szczerze ja nie używam w tym modelu pełnej przepustnicy bo mocy aż nad to .. może dochodzę do 3/4 gazu. Weź może ten pierwszy bo waży 120g a ten drugi mocniejszy 140g i może być kłopot z wyważeniem choć to kwestia również dobrego rozplanowania wnętrza modelu czyli możliwości przesuwania pakietu. W moim Madamanie takiej możliwości nie mam ale jakoś mi się udało go wyważyć, jak by nie to no to musiał bym się pogodzić z dodatkowym balasem ... miałem fart W moim Madmanie silnik waży 120g i bez kłopotów model wyważyłem pakietem 3S 2200. Ja bym polecił pierwszy silniczek ... mój wybór stąd że latanie 3D to dla mnie czarna magia ja się po prostu wożę po niebie i czerpie frajdę z latania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki28 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Heh u mnie nawet druk z pena kosztuje 50gr strasznie zdzierają jak to na zadupiach... Już wszystko skompletowałem:) Jutro zaczynam budowę. Silnik Silverblue 3536 taki jak u Ciebie Przemku... Wychodzi na nim jakieś 3D? Miałbym jeszcze prośbę. Dajcie jakieś zdjęcie podwozia skonstruowanego z drutu. Planuje drut 3mm i kółka piankowe ok 60mm Pzdr... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 w miejscu podwozia wklejam klocek bukowy wiercę w nim 2 otwory 3mm pod drut z jednej strony wchodzi on w drewno z drugiej zabezpieczony jest wkrętem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekst16 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Osobiście na podwozie to zrobił bym z blaszki duralowej. http://pfmrc.eu/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_rel_module=post&attach_id=11506 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki28 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Spoko patent... dzięki. A jeśli chodzi o blachę to wg mnie wydaje mi się ze wyjdzie za ciężko poza tym więcej powierzchni to więcej energii przeniesionej na kadłub przy ewentualnych twardych lądowaniach... Aha i jeszcze z czego robicie kabinkę i maskę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 butelka+opalarka co do kopyta to różnie drewno gips ale głównie używam pianki poliuretanowej z płyt obornickich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrik123 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Dla przyszłych budowniczych --->LISTWA NA BOKACH KADŁUBA OBOWIĄZKOWO U mnie jest, ale od wręgi do wręgi i okazało się to błędem ponieważ przy "twardszych" lądowaniach model łamie się w pół za drugą wręgą ;] Teraz mam to wzmocnione dodatkowo trójkątem ze sklejki który łączy listwę, wręgę i bok kadłuba(większa powierzchnia styku) Druga sprawa to podwozie wykonane z duralu (2mm): *spokojnie można dać albo węższe albo z cięższego materiału ;] *przy mocowaniu na 2 śruby (5mm) wyrywałem co chwile klocek bukowy wklejony tylko do wręgi (no i balsy/boków kadłuba, ale przy wyrywaniu praktycznie nie ma to znaczenia ;]) Obecnie w miejscu śrub mam 2 kołki ustalające i centralna śrubę 3mm-teraz ścina śrubę a nie pół kadłuba (+ cieniutka sklejka na bokach do których przyklejony jest klocek bukowy z podwoziem) ;d Nadal wydaje mi się, że jeszcze słabo czuje model, ale jakoś daje radę i coraz rzadziej Go rozbijam xd Filmiku nie wstawiam, ponieważ mam tylko 2 z robienia nerwowych kółek w powietrzu (pierwsze nerwowe/udane loty) oraz 2 nagrane starty modelu i kilka sekund lotu (kamerzysta się nie spisywał ;d) Za kilka lotów jak bardziej wyczuje model spróbuje poprosić kogoś o nagranie "normalnego" filmu z lotu i moich fikołków ;] Wyposażenie Silnik-sk3542 -1000kv Śmigło- 11x6 /11x5,5 Regulator- Dualsy 45 A (na granicy..) Lipol- Nano Tech 3s 2200 mah Serwa- Tower Pro bodajże 91R Odbiornik- Graupner c17 Ładuje akumulator i idę dalej latać ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Już wszystko skompletowałem:) Jutro zaczynam budowę. Silnik Silverblue 3536 taki jak u Ciebie Przemku... Wychodzi na nim jakieś 3D? Luki28 nie mam pojęcia czy coś 3D wychodzi bo za bardzo nie wgłębiałem się w temat figur 3D i nie mam pojęcia ... spokojnie mocy starcza żeby zrobić podstawową akrobację czyli pętlę, beczkę, zwrot bojowy i coś tam pofikać. Ja jak już pisałem czerpię przyjemność z wożenia się po niebie i czasem coś tam uda mi się wykręcić Matrik 123 co do wzmocnień i jego wykonania to w tym temacie strona nr 3 i posty numer 54 i 55 a w nich są zdjęcia jak mają wyglądać takie wzmocnienia. Co do podwozia z duralu to ja mam akurat z duralu o grubości 2 mm z tym że zamiast śrub metalowych mocujących podwozie użyłem śrub nylonowych M6 i one działają jako bezpiecznik. Przy mocniejszym lub twardszym lądowaniu śrubę wyrywa na gwincie tym samym ratując kadłub przed uszczerbkiem ... to akurat mam sprawdzone i polecam uczę się sztuki latania i nie każde moje lądowanie wygląda super Przy okazji gratuluje ulotnienia modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.