Skocz do zawartości

Platforma Video by Tomek

Tomek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To co zrobi mi ktoś szybowcową konkurencję?!

Czy też zdanie że szybowce są do :ass: okaże się prawdą ??? :twisted: :wink:

Kto podniesie rękawiczkę ...

Motyl ,Malin Radek ????

No Panowie szybownicy ..... ?????

Opublikowano

MOZNA SIE SMIAC :lol2:

Majac dosc kupowania przedniego kolka,prostowania drutow,polamanych trybow serwa od kierunku,pewien gentleman, zrobil mi to w 10 minut srubokretem.Potem dokleilem tylko wzmocnienie podlogi,plytka laminatowa 3 mm.

Dziala to tak,ze koniec preta stalowego opiera sie o grodz,jest ruchomy,w czasie ladowania,amortyzacja nie jest na precie, ale na gumach !!!

Genialny w swojej prostocie wynalazek dziala juz trzy miesiace !!!

Nastepna zaleta jest to , ze gdy przyziemienie jest b. gwaltowne,model kapotuje,najwyzej peknie listewka na stateczniku pionowym.

Opublikowano
Jak do tej pory wszelakie szybowce z którymi sie spotkałem ,w a termicznych warunkach szły jak przecinaki ,co do tych zastosowań trochę nie pasuje.

Tomku, musiałeś oglądać same gnioty a nie szybowce. Pisząc swoje uwagi nie miałem na myśli szybowca, tylko model z napędem silnikowym, który potrafi również nieźle szybować. Aby uzyskać dobry wynik w tym konkursie trzeba wspomagać się siłami natury.
Opublikowano

A co Ci Tomku będę konkurencję robił... Idę we Swifcie dłubać :)

Co do założeń modelu - myślę że się sprawdzą, a co do podwozia - stal fi 3mm wcale nie jest taka ciężka jak się wydaje. I za nią bym obstawał. Profil - sprawdzony, działa i wogóle :) Wznios - 3 st. to rozumiem połówka? Jeśli tak to OK, janie mam pytań i trzymam kciuki.

Malinn napisał że model z wzniosem 3-4 stopnie i samym kierunkiem nie będzie skręcał. A Tatowy Islander skręca :P :devil:

Opublikowano

Ech, szybownicy,szybownicy ...

Dział powinni wam zamknąć za nieróbstwo.

Ja mam też dobę krótką ,ale spać przecież nie muszę 12 godzin

Malin jaka kasa 80 zł za balsę +50 zł na folie.

4 serwa wyjmiesz z szybowca.

Na czas oblotu silnik i pakiet sie znajdzie. :D

Marku

Edit1:

Gnioty nie gnioty ,ale jakieś tam zawody szybowców + obloty modeli szybowców (po 3-4 tyś ) na mistrzostwa polski , e... takie tam gnioty jak Motyla rękodzieło. :D

Edit2:

Przecież brak konkurencji, wstawię Madmana i też wygram :rotfl:

Opublikowano
Malinn napisał że model z wzniosem 3-4 stopnie i samym kierunkiem nie będzie skręcał. A Tatowy Islander skręca

Mój i kumpla z takim wzniosem nie chciał i nie zwijam. Po przerobienu wzniosu na 6-7stopni przypadłość tą jak ręką odjeło. Widocznie zależy to od konstrukcji no i od ogona jaki się ma w konkretnym modelu.

Wnioskuje po wypowiedziach kolegów, że trzeba było konkurs zrobić zimą jak czasu wiecej :)

Mam nadzieje Tomku , że znajdziesz konkurenta godnego w końcu :mrgreen:

Opublikowano

Cóż - Malinn, tak jak piszesz, kwestia modelu. Chodzi mi o to, że nie należy uogólniać :) A co do konkurencji - mam nadzieję że niedługo na radawiecrc.pl pokażą się fotki machiny, którą dziś miał kolega Maciek - paraplan, ok. 1,6 - 1,8m rozpiętości, silnik benzynowy zenoah, po prostu potęga :) Potęga na tyle, że dźwigał spokojnie aparat wielkości Canona EOS-a.

Opublikowano

Jak nie znajdę konkuręcji to wystartuje z PZL-1-ynką przy 200g można spokojnie zabrać 80g masy i latać w termice do bólu oczu i rąk (rekord przerwany wizyta Artura 55minut)

Kładzie na łopatki stosunkiem ciężaru / ładunku/ masy wszelakie wynalazki łącznie z Izraelskim coś tam :D

Opublikowano
Jak nie znajdę konkuręcji to wystartuje z PZL-1-ynką przy 200g można spokojnie zabrać 80g masy i latać w termice do bólu oczu i rąk (rekord przerwany wizyta Artura 55minut)

Kładzie na łopatki stosunkiem ciężaru / ładunku/ masy wszelakie wynalazki łącznie z Izraelskim coś tam

To jest najlepszy przykład, że każdy powinien sprawdzić możliwości swojego modelu w konkursie.

Co prawda takie pchełki nie spełniają wymagań "500g balastu", ale i tak mogą uczestniczyć w konkursie i walczyć o nagrody.

Panowie !

Każdy może sprawdzić swoje pomysły i umiejetności, a przy okazji zagrać o jakiś fant :)

Zapraszam do zgłaszania się do konkursu.

Naprawdę nie zawsze chodzi o wyśrubowane wyniki.

Dobra zabawa i możliwość "pochwalenia się" swoimi pomysłami też jest coś warta.

Opublikowano
To jest najlepszy przykład, że każdy powinien sprawdzić możliwości swojego modelu w konkursie.

A za 2 miesiace,nie padnie juz sakramentalne pytanie-jaki model do kamery.

I pokazcie mi w Polsce forum , gdzie jest przeglad takich konstrukcji.

Mamy realna szanse stworzyc konkurs,gdzie do jego wynikow beda podawane potem linki.

I to jest budujace,ze bedziecie pierwsi,bo to chyba pierwszy tego typu konkurs w Polsce.

(komentarz zbyteczny)

(i zrobilo sie OT,Organizer to lepsze miejsce )

Opublikowano

Peter przeżywasz to jak mrówka okres :rotfl:

Wyluzuj trochę ,bo jeszcze ktoś pomyśli że masz na tym punkcie manie prześladowczą. :wink:

Niestety do poniedziałku mam kategoryczny zakaz dłubania od lekarza albo sobie narobię problemów na kilka tygodni.

Cóż z bólem , ale będę musiał to jakoś znieść.

A z lataniem to i przyszły tydzień w plecy :(

Hubert ma racje .

Nie jest problemem przystosować większość modeli do tego typu zastosowań (choćby RWD by SKAZOO)

A to ,że ja chcę zrobić duży model wynika tylko z tego ,że mam na to środki oraz kiepskie oczy. :D

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.