szpachla Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Witam. Po paru średnio udanych lądowaniach mam dwie ośki do wymiany. Czy ktoś orientuje się gdzie w Warszawie (prawa strona Wisły) mogę zakupić ośki w przyzwoitych cenach? Może ktoś ma nadmiar tych elementów które chciałby odsprzedać w sensownej cenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalorymetr Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Wątpie, żeby Ci ktoś sprzedał, bo w sklepie kosztują po 2-3 zł. Na bitwy warszawskiej masz sklep (nie wiem która to strona wisły, ale autobusy drogie nie są) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla Opublikowano 5 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 W Modelarni? Ja tam najtańszą widzę po 12 PLN więc to już trochę drożej niż mówisz. http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?k85,silniki-elektryczne-akcesoria Kiedyś kumpla tam wysłałem po ośkę do cessny 480 i zapłacił koło 20 PLN... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 A jaka średnica :?: mam ośki stalowe fi.3 i 4 mm,mogę ci dać za friko :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Na allegro są czasem zestawy silniczków elektrycznych z demontażu z RTV za drobne pieniądze. Na napęd się nie nadają, ale można wyciągnąć z nich ośki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 A dlaczego nie dorobisz sobie sam ? Przecież to tylko kawałek prostego pręta i dwa podszlifowania dremelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cali Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Możesz miec ośki za darmo z niesprawnego CD-ROMA ( fi 3 mm ) nawet materiał, z którego są wykonane jest niezłej jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Trzeba uważać na ośki z CDromów. Ładnie wyglądają, są wypolerowane, ale można je czesto zgiąć jak gwoździa. Jesli ośka ma być krótka, moze być, ale jeśli jest długa i jeszcze silnik jest mocowany od tyłu. to byle twardsze lądowanie i oska sie zegnie. Zawsze. Nawet minimalnie zgięta powoduje, ze silnik ze smigłem, wydają raptem troche inny dźwięk niz zazwyczaj. Dobre ośki można pozyskać ze starych, już zuzytych wirników od silników szczotkowych. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cali Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Bubu masz 100% racji, tak jest. Trzeba rozbebeszyc kilka CDromów i sprawdzic twardośc osiek najpierw na tzw. " iskrę" a potem pilnikiem i wszystko wiadomo. Przy okazji po rozbiórce mamy trochę drobiazgów, które się mogą przydac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Oprócz CD-romów polecam stare drukarki, lub ksera, które idą na utylizację. W warsztacie naprawy takiego sprzętu napewno coś znajdziesz. Mnie się łatwo pisze, bo przez ostatnie lata przed wyjazdem do UK pracowałem w szkole jako kier. adm-gosp to sam kasowałem taki sprzęt i miałem materiału z odzysku mnóstwo. Jako 3,17mm teraz używam zużyte elektrody do TIG-a. Materiał cholernie twardy. 3mm, 4 mm i 5 mm to mam jakieś pozostałości po drukarkach i ksero. Mniejsze rozmiary mnie nie interesują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Trzeba uważać na ośki z CDromów. Bubu masz 100% racji, tak jest. Mam jeszcze do tej pory 2 dzialajace silniki CD z tymi oskami i zadna mi sie nie wygiela. (no ale jak sie przyglebia bez litosci to moze :devil: ...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalot Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Można próbować wypychaczy do form wtryskowych. Są robione w średnicach praktycznie co 0,1 mm, w różnych długościach. Swego czasu można było zamówić tu , nie wiem jak jest w tym momencie. Ceny - za 160 mm długości, fi 3 trzeba było zapłacić jakoś około 3 zł z groszami. Przy przelewie na konto wysyłali na swój koszt, ale tak jak mówię nie wiem jak jest w tej chwili. Firma być, to jest na bank, ale nie wiem jak z detaliczną wysyłką. Ośkę z CD też robiłem, nawet z nacięciami na pierścienie zabezpieczające (tokarka zegarmistrzowska ). Ośka działa w najlepsze nawet po paru kretach. Może trafiłem na dobrą stal. Warto spróbować mimo wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla Opublikowano 13 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 @tytan12 - dziękuję za chęci, może kiedyś skorzystam - oczywiście jakoś się odwdzięczę. @reszta - dzięki za rady, użyję osiek z CD-ROM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Firma być, to jest na bank, ale nie wiem jak z detaliczną wysyłką.Osie z wypychaczy używam od lat(stare posty) i prędzej pójdzie łożysko niż taka oś.FCPK Bytów istnieje nadal i ma się dobrze,niestety przejęli sprzedaż detaliczną do swojej siedziby(oni robią wysyłkę). Zlikwidowali mi przedstawiciela we Wrocku gdzie zawsze na półce leżały standardowe rozmiary. Jeśli będziecie kupować zwrócić trzeba uwagę aby zamawiać te hartowane na wskroś ( typ WH ) . Do naszych celów lepsze niż azotowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla Opublikowano 14 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Panowie a w którym katalogu są te wypychacze? http://www.fcpk.pl/pl/katalogi1a.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 "Części znormalizowane do form" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabul Opublikowano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zaliczając kreta skrzywiłem oś w silniku EMax BL2215/20. Próba jego wyprostowania skończyła się tym, że oś pękła jak zapałka . Wymiar osi: ok.50mm, fi 3mm. Może ktoś mi pomoże. Nie mam dostępu do starych urządzeń np. CD Roma i innych aby pozyskać pręt 3mm. Jesli ktoś z kolegów mógłby mi pomóc to proszę o priva Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Jeżeli nie ma problemu z dojazdem do Bytomia (tu pracuję) to zapraszam. U mnie w firmie zawsze znajdzie się jakiś uszkodzony CD/DVD więc na pewno coś znajdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.