Wojtass_nt Opublikowano 15 Października 2010 Autor Opublikowano 15 Października 2010 Pilot dotarł Tylko chyba go poszczykło w karku bo cały czas gapi się w sufit I buty zgubił. Wyślę go do masażysty co by uraz zlikwidował i chłop gapił się przed siebie. Trzeba będzie mu co nieco wyciąć ( ) bo waży prawie 300g. Jak zejdę do 200 to sukces. Uploaded with ImageShack.us
ECO400 Opublikowano 15 Października 2010 Opublikowano 15 Października 2010 Ja też mam takiego pilota Tylko że u mnie będzie on siedział w paralotni
Wojtass_nt Opublikowano 15 Października 2010 Autor Opublikowano 15 Października 2010 Ja też mam takiego pilota A dzięki komu? :roll:
ECO400 Opublikowano 15 Października 2010 Opublikowano 15 Października 2010 A dzięki koledze na którego wojtass mówią (podał mi link do aukcji )
Pawel_W Opublikowano 15 Października 2010 Opublikowano 15 Października 2010 Wojtek, jedna rada - do żywicy z mikrobalonem dodaj trochę aerosilu - nie będzie spływać
Wojtass_nt Opublikowano 15 Października 2010 Autor Opublikowano 15 Października 2010 dodaj trochę aerosilu Dzięki ale nie posiadam czegoś takiego :roll:
karambolis8 Opublikowano 16 Października 2010 Opublikowano 16 Października 2010 Kurczę może ktoś powie przy okazji gdzie to kupić?
Pawel_W Opublikowano 16 Października 2010 Opublikowano 16 Października 2010 http://www.modelarski.com/produkt-Krzemionka_koloidalna_HDK_N20_-_Aerosil,1873.html http://www.modelarski.com/produkt-Wype%C5%82niacz_do_%C5%BCywic_Thixotrop_250_ml,2282.html Ja kupowałem w Havlu, za kilkanaście zł mam 5l - zapas do końca kariery modelarskiej, a może i na dłużej starczy. Może się to różnie nazywać - aerosil, cabosil, krzemionka bodaj koloidalna - jakoś tak. Dawałem niewielkie ilości tego do żywicy z dodatkiem mikrobalonu. Fajna rzecz
karambolis8 Opublikowano 16 Października 2010 Opublikowano 16 Października 2010 Super. A mógłbyś porównać oba dodatki? Mikrobalon ułatwia szlifowanie, zmniejsza wagę, ale też nadaje kruchość żywicy. A aerosil?
Michau Opublikowano 16 Października 2010 Opublikowano 16 Października 2010 A aerosil?Zagęszcza i zwiększa lepkość.
Pawel_W Opublikowano 16 Października 2010 Opublikowano 16 Października 2010 karambolis8 napisał/a: A aerosil? Zagęszcza i zwiększa lepkość. Dokładnie. Żywica z odpowiadnim dodatkiem krzemionki nie spływa i nie tworzą się krople - trzyma się pewnie tam gdzie ją nałożono.
Wojtass_nt Opublikowano 20 Października 2010 Autor Opublikowano 20 Października 2010 Serwa i folia do pokrycia skrzydeł właśnie dotarły. Szpachluję, czekam, szlifuję, szpachluję, czekam... itd. Idzie to strasznie wolno i aż nie mogę się doczekać pierwszego podkładu w kokpicie aby zobaczyć jak dużo niedoróbek jeszcze zostało Póki co to taki bajzel w środku panuje: Uploaded with ImageShack.us Jak widać oprócz siedziska, do panelu doszła dźwignia wentylacji :jupi:. No i kadłub zmienił kolor na biały. Uprzejmy kolega położył mi warstwę podkładu. Teraz widzę wszystkie miejsca gdzie potrzebna będzie szpachlówka.
Wojtass_nt Opublikowano 21 Października 2010 Autor Opublikowano 21 Października 2010 Dzisiejszy dzień- szlifowanie, podkład, szpachla, szlifowanie, podkład, szary połysk. Można powiedzieć, że jestem zadowolony póki co. Będzie jeszcze jedna gruba warstwa lakieru więc wszelkie niedoróbki znikną. Do złagodzenia kantów w siedzisku użyłem kitu do paneli i metody mokrego palca No i gruba warstwa lakieru specjalnie aby ukryć fakturę i wszelkie mikroskopijne niedoróbki. Dzięki temu wnętrze zaczyna wyglądać jak zrobione z jednego kawałka tworzywa. Pilot już próbował się wpakować do środka :crazy: Uploaded with ImageShack.us
bubu2 Opublikowano 23 Października 2010 Opublikowano 23 Października 2010 A gdzie on ma spadochron? Bez niego latać nie można. Dorób go, nie będzie trudno, a wiele zyska na wyglądzie. pozdr.
Wojtass_nt Opublikowano 23 Października 2010 Autor Opublikowano 23 Października 2010 Chodzi Ci o spadochron gdzie? Na plecach pilota czy położony w fotelu? Na razie robię poduszki pod siedzenie i pasy. Mikrofon jest już gotowy. Jutro jak kupię szpilki to będę robił nity obok siedziska.
bubu2 Opublikowano 23 Października 2010 Opublikowano 23 Października 2010 Oczywiście na pilocie, z wszystkimi szelkami uprzęży. Dopiero wówczas będzie wygladał jak pilot w szybowcu. Tak, to lipa. Jeśli nie wiesz jak ma wyglądać, to gdzieś powinienem miec swoje fotki z lotów i przed. Będzie widać. Szara farba powinna być nakrapiana białym i czarnym. Dopier bedzie jak w prawdziwym. Jak już tyle odpicowałeś, to warto się pokusić o trochę realizmu.
Wojtass_nt Opublikowano 23 Października 2010 Autor Opublikowano 23 Października 2010 A jak będzie latał bez to co? ULC go i tak nie złapie Co do nakrapiania to wiem bo nasze lotniskowe takie są i zamierzałem tak zrobić. Stosunkowo łatwo porobić takie kropeczki- dobrze otrzepany pędzel otrzepać jeszcze lepiej Im bardziej suchy tym mniejsze kropki będą. Z drugiej strony na zdjęciach kokpitu którymi się posiłkuję nie ma kropek na 100%. Ale kropeczki będą bo wtedy będzie wyglądało jak termoplastyczne tworzywo. Obecnie schnie 3cia warstwa lakieru więc kropeczki dopiero w przyszłym tygodniu. Będę musiał poćwiczyć aby nie zepsuć.
bubu2 Opublikowano 23 Października 2010 Opublikowano 23 Października 2010 Jeśli na zdjęciu nie ma kropek, to musiał być w remoncie i nie umieli zrobić. Nowe miały zawsze. Bez spadochronu będzie latał bardzo przestraszony. Nie rób mu tego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.