qba Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 I jeszcze jedno-od 12 grudnia 2008 cła nie płaci się jeżeli wartość paczki nie przekracza 150e. Więc vatu też nie ,bo od czego. firmy tez? bo jak tak to zakładam ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Marcin ja o nic nie pytam.Ceną wyjściową jest cena 115 dolarów i zysk sprzedającego 87 dolarów,oraz porównuję to z innymi podobnymi artykułami.Chodzi mi o opinie na temat kalkulowania cen przez naszych sprzedawców.Nie pochlebiaj sobie że jesteś w stanie wytłumaczyć ten mechanizm.Napisz po prostu że jest wszystko ok i to że dymają Cię bez znieczulenia jest Ci obojętne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 I jeszcze jedno-od 12 grudnia 2008 cła nie płaci się jeżeli wartość paczki nie przekracza 150e. Więc vatu też nie ,bo od czego. firmy tez? bo jak tak to zakładam ;] Bzdura na resorach.Vat nie płacisz od cła a od wartości.Dotyczy wyłącznie paczek od osób prywatnych i to w wyszczególnionych przypadkach.Nie dotyczy zamówień w sklepach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alyan Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Więc vatu też nie ,bo od czego. Płaci się od wartości na deklaracji jeżeli przekracza 22 euro. Czy naliczą to inna sprawa. Edit: chyba się wstrzeliłem z odpowiedzią razem z Wojtkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 a to można wprowadzić produkt do obrotu bez opłacenia vatu i cła? bo mi sie wydaje że legalnie sie tego nie da zrobic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Przede wszystkim zostały wprowadzone zmiany limitów przywozowych dla podróżnych oraz zwolnień celnych w obrocie pocztowym i kurierskim. Najważniejszą informacją dla osób, które robią zakupy przez internet, jest zwiększenie z 22 euro (ok. 86 zł) do 150 euro (590 zł) kwoty wolnej od cła przy zakupach z krajów pozaunijnych. Przesyłki z tych państw, których wartość nie przekracza 150 euro, nie będą podlegały ocleniu. Jest to ok. siedmiokrotny wzrost kwoty zwolnionej z cła. Oznacza to, że koszt zakupu przez internet zmniejszy się z uwagi na większe zwolnienie. To przepis który znalazłem na stronie celnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Dziobak...A pokaz mi czlowieku kogos ( firme ) kto zamawia kontener artykulow modelarskich na polski rynek. :rotfl: Nie wierze ze jakikolwiek, nawet najwiekszy sklep na naszym rynku utopi kase w taka ilosc towaru. Polki rynek jest nadal za malutki a wrecz mikroskopijny w porownaniu z europa zachodnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Nie pochlebiaj sobie że jesteś w stanie wytłumaczyć ten mechanizm.Napisz po prostu że jest wszystko ok i to że dymają Cię bez znieczulenia jest Ci obojętne. Jest OK ;] żyje w takim kraju że moge kupić sobie coś gdzie mi sie podoba i albo zapłacę za towar i koniec albo za towar, cło vat dla państwa i dam zarobić komuś kto od poprowadzi od tego podatek, i wszystko ;] i mnie nie denerwuje to że mogę kupować w usa chinach czy na gdziekolwiek indziej. Inna sprawa że kupując za granicą nie obniżymy cen w Polsce, bo jeżeli spadnie popyt to cena nie spadnie bo trzeba jakoś ratować sie od zagłady i kółko sie zamyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alyan Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Dziobak , piszesz o cle a nie o podatku VAT. Ten jest praktycznie zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Jano a wracając do cen zakupu u producenta,czy to będzie w Polsce czy w inny zakątku świata ,decyduje ilość.Przy zakupie kontenera lub określonych w umowie stałych odbieranych ilości jesteś w stanie wynegocjować bardzo dobre ceny. Ile w Polsce sprzedaż takich silników ? 5,10 w roku.Nie jesteś dla producenta żadnym partnerem.Nie dostaniesz takich warunków jakie wynegocjuje HK. Piszesz że sprzedający zarabia 87$.Źle rozumujesz. Przykładowo HK kupuje te silniki po 100$ zarabia na nich 15$ i jest git. Ty jako maluch zamawiasz 10 szt i płacisz za nie 120$ przy tej ilości jesteś zwykłym klientem z ulicy.I teraz jako Polski przedsiębiorca sprowadzasz to do Polski. Do tego dochodzi :koszt przesyłki,4,7% cła+Vat od całości wraz z transportem bo jest to towar do dalszej odsprzedaży.Dochodzą koszty Agencji Celnej bo nie będziesz latał za tym i wypełniał sterty dokumentów aby to odprawić indywidualnie.Jak to sobie wszystko zsumujesz na małym chińskim kalkulatorku to może ci wyjdzie że zarobisz przyzwoite 20% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 kwoty wolnej od cła przy zakupach z krajów pozaunijnych. Przesyłki z tych państw, których wartość nie przekracza 150 euro, nie będą podlegały ocleniu. Jest to ok. siedmiokrotny wzrost kwoty zwolnionej z cła. Oznacza to, że koszt zakupu przez internet zmniejszy się z uwagi na większe zwolnienie.Sorry za post pod postem.Mylisz pojęcia.Nie rozumiesz że to dotyczy cła ,czyli w naszym przypadku 4,7% wartości.Vat zawsze zapłacisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Pierwsza sprawa to nie powinniście motać indywidualnego zamówienia z wprowadzaniem towaru do handlu na terenie Polski. Jeżeli chodzi o VAT w drugim przypadku to najważniejsze jest z jakim podatkiem i od jakiej sumy netto sprzedajesz towar a nie go sprowadzasz. Na cenę netto składają się wszystkie koszta włącznie z transportem, cłem, marżą i co tam do głowy przyjdzie - VAT nakładasz przy sprzedaży od całości i z tego podatku musisz się rozliczyć. VAT odprowadzony przy procedurach granicznych podczas sprowadzania towaru jest wyłącznie zaliczką i nie jest on pełną kwotą z której należy się rozliczyć. Od czego naliczają ten podatek i czy w ogóle na tym etapie - jest kompletnie bez znaczenia. Marża sklepu zawiera w sobie koszty utrzymania a także (jeśli w końcu sklep wykazuje dochód lub w zależności jeszcze od sposobu naliczania podatku) podatek dochodowy. Napisz po prostu że jest wszystko ok i to że dymają Cię bez znieczulenia jest Ci obojętne. Ja nie mówię że jest wszystko OK ale przynajmniej nie obwiniam kompletnie za wszystko samych sprzedawców. Przy obecnych mechanizmach kierujących rynkiem i przy jednoczesnym wzroście konkurencji w postaci możliwości zakupu niemal z każdego punktu na świecie - polscy przedsiębiorcy nie mają możliwości być konkurencyjni nawet gdyby bardzo tego chcieli. Do całości należy dołączyć także to - choćby w porównaniu z innymi krajami europejskimi modelarstwo w Polsce to nadal temat wyjątkowo niszowy z obrotem miesięcznym nieporównywalnie mniejszym niż na innych rynkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alyan Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Są firmy modelarskie w Polsce które sobie b.dobrze radzą. Ale są to producenci. Czasami ich wyrobów nie uświadczysz w polskim sklepie. Ale zgoda co do tego że w Polsce jest mizeria, nie ma rynku i stąd te ceny. Mnie nie dziwią te marże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom-ek Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Jano ma rację, tylko w polsce ,zarabia się na towarzę 100%. Nie tylko w Polsce i nie tylko na modelarstwie... Ostatnio musialem wymienic akumulator w samochodzie. Pierwszy odruch - wizyta u koncesjonera zobaczyc ile kosztuje oryginalny akumulator do tego modelu Fiata. No wiec dowiedzialem sie ze 175 euro. Ale przy okazji zerknalem na ekran komputera sprzedawcy i zorientowalem sie ze oni zakupuja go u producenta we Wloszech za 80 euro. A sama produkcja ile moze kosztowac - tego chyba lepiej nie wiedziec. A przy hurtowych zalmowieniach nie mozna wszystkiego zrzucic na koszty transportu i podatki. Podziekowalem grzecznie i zakupilem akumulator w Carrefourze. Zobaczymy ile pojezdzi... Pozdrawiam, Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Nie wierze ze jakikolwiek, nawet najwiekszy sklep na naszym rynku utopi kase w taka ilosc towaru. Polki rynek jest nadal za malutki a wrecz mikroskopijny w porownaniu z europa zachodnia. To nie tak.. w taki sposób (w kontenerach i duże ilości) bardzo często właśnie trafia towar na rynek polski (wszelkiej maści - także ten modelarski) - są to firmy które się w tym specjalizują lub nawet większe sklepy. Ale aby utrzymać wymaganą sprzedaż nie zaopatrują oni wyłącznie tylko siebie ale dużą większą grupę sprzedawców. Towar idzie "po łebkach" ale i tak jest to dużo bardziej opłacalne niż samodzielne sprowadzanie każdego asortymentu z osobna. tom-ek - ameryki nie odkryłeś, różnica tylko taka że wcale to nie dotyczy tylko Polski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alyan Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Nie wiem czy dyskusja kto ile powinien zarabiać ma sens. Można porównać zarobki piłkarza, nauczyciela, policjanta, sklepikarza, notariusza ale nic z tego nie wyniknie poza tym że nie ma sprawiedliwości na tym świecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom-ek Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 tom-ek - ameryki nie odkryłeś, różnica tylko taka że wcale to nie dotyczy tylko Polski No to przeciez ja nie Kolumb O to wlasnie mi chodzilo, mechanizm jest ten sam wszedzie. Zamiast sie wsciekac, jedyne co mozemy zrobic to szukac tanszej alternatywy dla naszych zakupow, chocby w HK, i omijac sklepy zbyt drogie. Zeby tylko troche zrelatywizowac dyskusje - za kazdym razem gdy jestem w Polsce robie zakupy modelarskie "na zapas", bo ceny w porownaniu z francuskimi wydaja mi sie niskie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 liczę na to że zrozumiecie że nie obchodzi mnie ile ktoś chce zarobić , tylko dlaczego na jednym chce zrobić 40% a na innym 100%Myślę, że każdy normalny handlowiec chce sumarycznie zarobić jak najwięcej, a różnice które sobie wykombinowałeś wynikają z wielu czynników, których raczej nie poznamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 I nikt nie zmusza do zakupów w kraju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Witam Powracając nieco na nasze podwórko. Rozmawiałem niedawno z jednym z dystrybutorów sprztętu modelarskiego i często jest tak, że każdy importuje coś na własną rękę, czyli nawet znane firmy jak Hitec czy Garaupner mają w Polsce po kilku oficjalnych dystrybutorów. Podnosi to koszty, utrudnia reklamację sprzętu, praktycznie uniemożliwia uruchomienie krajowego punktu serwisowego itp. Może jest to kwestia czasu, bo w wielu krajach o dłuższej tradycji handlu modelarskiego sklepy się jakoś podogadywały i podzieliły rynkiem przedstawicielstw. To chyba jedyna słuszna droga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.