safari28 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Witam po przerwie. Nareszcie będę miał czas na długie boje z modelem. Korzystając z wolnego dnia sporządziłem wszystkie reje. Po przymiarce okazało się że z tym gigantem trudno będzie przejść przez drzwi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Dzisiaj wykonałem okucia wantowe A tak to wygląda na modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Dzisiaj wykonałem okucia wantowe A tak to wygląda na modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Bardzo ładne, choć kolorek znów podpadnie konserwatystom. Raczej w XVw, ciężko było o chromowaną stal na okrętach. Dominowało żelazo kute, z racji obróbki cieplnej, pokryte warstwą tlenków o niemal czarnej barwie. Korozja też się pokazywała, szczególnie w środowisku morskim. Ja bym ten kolorek trochę przyciemnił, np. suchym pędzelkiem. Poza tą tendencją do jaskrawych kolorów i nierdzewnej stali, to idzie bardzo dobrze. :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Najlepiej czernić takie elementy poprzez wypalenie w oleju. Na dno jakiegoś starego garnka wlewasz niewielką ilość oleju: samochodowego, rzepakowego itp. wkładasz wszystkie elementy metalowe przeznaczone do czernienia. Zamieszasz i podpalasz taką miksturę. Oczywiście nie ma mowy, aby to zrobić w domu. Czekasz aż olej przestanie się palić. Wysypujesz ładnie poczernione elementy przecierasz suchą ściereczką i gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Panowie dzięki za rady, znam na to kilka sposobów. niestety jak już pisałem wszystkie metalowe elementy nie będą czernione, za późno na to już W następnym modelu nie obędzie się bez tego ps Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Witam, właśnie udało mi się powiązać i naszpanować wanty grotmasztu. Nie było to łatwe zadanie,linki są mocno naszpanowane i bez żadnych luzów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Jaaaaa cieeee ale wielkiiiiiiiiiiiiiii :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Witam dzisiaj olinowania ciąg dalszy. Powiązałem wanty przednie i tylne. troszkę mi się tylni maszt wygiął ale dociągnie się sztagiem ps Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Witam, dzisiaj zabrałem się za obloczkowanie masztów. Zadanie nie należało do najłatwiejszych a zwłaszcza pod gniazdem ale jakoś wybrnąłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Jestem pod ogromnym wrażeniem całej wykonanej pracy! :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 To i ja dolacze się do grona osób chwalacych. Safari pokazał że nawet pierwszy model można zrobić super fajnie :-). Model jest piękny nieprawdaż.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 To i ja dolacze się do grona osób chwalacych. Safari pokazał że nawet pierwszy model można zrobić super fajnie :-). Model jest piękny nieprawdaż.? Panowie nie chwalcie dnia przed zachodem słońca, model jeszcze nie jest gotowy i mogę coś spieprzyć. Na dzisiejszy dzień zabrałem się za sztagi a to gałki tureckie A tak sztagi prezentują się na modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Panowie witam, w modelu przybyło powrozów. Jeszcze tylko wybinki i olinowanie stałe będzie całkowicie gotowe. Pora brać się za szycie żagli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Czy bedziesz postrzał płótno? np poprzez moczenie w herbacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Czy bedziesz postrzał płótno? np poprzez moczenie w herbacie. Właśnie tak będę robił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Czy bedziesz postrzał płótno? np poprzez moczenie w herbacie. Właśnie tak będę robił. A z cytrynką czy bez :lol2: :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fam0wned5 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Może z rumem :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Ja się zastanawiam, jak duże będzie akwarium na to cudo... Bo odkurzać taki model... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Witam właśnie powiązałem wyblinki grotmasztu, strasznie pracochłonne zajęcie ale się da. Jeśli chodzi o akwarium to chyba zrezygnuje bo ciężko z samym modelem przejść przez drzwi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi