Skocz do zawartości

Optic 6 czy MX 12 a moze cos innego?

elektron

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Duze ble dla Evo. Mialem ostatnio okazje latac na evo (co prawda tylko na symulatorze, ale zawsze). Ciezko jest korzystac z tych suwakow pomiedzy drazkami. Te trymery tez nie napawaja optymizmem. Podczas stresujacego oblotu mozna przez przypadek zamiast w dol trymowac w prawo (mimo, ze tam jest taka jakby prowadnica na palec), ale raczej czlowiek nie powinien myslec czy nie trzyma trymera w prawo czy w dol. Takie sa moje odczucia.

A co do pamieci modeli to Futaba ma ta zalete, ze ma CAM PACi i mozesz sobie dowolnie rozszerzac pamieci. FF9 ma 8 pamieci, a wersja super ktora mam ma 12 pamieci.

• Odpowiedzi 164
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Marcin, tak chyba zrobię.

Będę już zupełnie "zamienny" z synem, a Evo7 ma układ symulacji innych nadajników (chodzi o układ kanałów), to po małej klikologii mógłbym polatać nawet czyimś modelem (powiedzmy Tomka z układem kanałów Hiteca, albo Bartka z Graupnera )

Paweł

SX kupiłem w Polsce, w normalnym sklepie, za cenę niższą niż gdziekolwiek była wtedy dostępna (równo 1k zł za nadajnik, odbiornik z syntezą, 1 servo i instrukcja po polsku)

Mineło 2 tygodnie i to jest cena normalna w niektórych sklepach internetowych (konkretnie widziałem w jednym).

Evo7 vs Evo9 ?

Dokładnie jak 289 do 379 euro (za sam nadajnik z syntezą i to w Niemczech).

Cena też gra rolę.

Opublikowano

Naprawde to kupujemy sprzet po to zeby latac a nie bawic sie jego funkcjami a do latania potrzebujemy:

PEWNEGO RADIA I ODBIORNIKA

4-6kanałów

Kilku mixerów : delta, V, dual rates, klapy klapolotki, lotki

End point, center point, expo

Raczej to wszystko

Opublikowano
Duze ble dla Evo. Mialem ostatnio okazje latac na evo (co prawda tylko na symulatorze, ale zawsze). Ciezko jest korzystac z tych suwakow pomiedzy drazkami. Te trymery tez nie napawaja optymizmem.

No kurde :shock:

Nie widziałem Evo na żywo :!:

Opublikowano
Naprawde to kupujemy sprzet po to zeby latac a nie bawic sie jego funkcjami a do latania potrzebujemy:

PEWNEGO RADIA I ODBIORNIKA

4-6kanałów

Kilku mixerów : delta, V, dual rates, klapy klapolotki, lotki

End point, center point, expo

Raczej to wszystko

Oczywiście że tak ale jeżeli to ma być radio na lat kilka to np. 6 kanałów może okazać się za mało.

I wg, mnia ważna jest w jaki sposób te wszystkie miksery i bajery programuje, ograniczenia typu lotka lewa 1 kanał w odb lotka prawa 5 .

A jakie radio masz Ty ?

Opublikowano
Hubert kup drugiego SX i tyle

Evo 7 rózni sie od 9 oprogramowaniem ale to tylko z czytania wiem ...

Każdy nowy mpx ma ten "system" przypozadkowywania kanałów :D

http://www.modellhobby-shop.de/modellhobby/index.php?show=details&product_id=3338&ktg=69

Chyba mnie nie do końca zrozumiałeś :?

Nie chodzi mi o MODE, ani o syntezę, ale o wzorzec kanałów (numerów wtyczek w odbiorniku odpowiadających funkcjom modelu).

SX ma to przypisane na stałe.

I to główny powód rezygnacji z drugiego SX.

Opublikowano

Cockpita MM ale sie posypał program i teraz odkładam na SX chyba ... niewiem jeszcze co wybrać

Tyle ze moje radio przezyło wszystko ... łacznie z kapiela w wodzie z pełnym zanurzeniem radia i podpaleniem akku a dokładniej kabla ...

Nie zdazyło mi sie uzyć wiecej niz 6 serw naraz ...

Hubert niemozliwe

Masz w setup coś takiego jak mode 1 2 3 4

Opublikowano
Cockpita MM ale sie posypał program i teraz odkładam na SX chyba ... niewiem jeszcze co wybrać

Tyle ze moje radio przezyło wszystko ... łacznie z kapiela w wodzie z pełnym zanurzeniem radia i podpaleniem akku a dokładniej kabla ...

Hubert niemozliwe

Masz w setup coś takiego jak mode 1 2 3 4

ert mode to mode TO RODZAJ DRĄŻKÓW, A HUBERTOWI CHODIZ O KOLEJNOŚC KANAŁÓW !!!

Hubert niestey BOOGI ma racje :( latałem na nadajniku ZBIGA i niestety w locie miałem stracha i Aimeiz ze Zbigiem mi model trymowali bo sam nie mogłem wcelować poprawnie. Z tego co pamiętam ma taki krzyżak trymerów n adole pod drażkeim a nei jak klasycznie że po prawo czy lewo drażka dl aosi pionowej i na dole dla osi poziomej:(

Jak mówiłem ergonomia najważniejsza, a Royal Evo tak sredni o mi pasowało, ale pewnie kwestia przyzwyczajenia i poświęcenia kilku modelu :(

Opublikowano

Teraz łapie :P

No to niewiem :

Róbta co chceta mnie akurat to rozwiazanie nie przeszkadza ...

Nie mój pieniadz :D

Co do mojej aparatury zrezygnowałem z naprawy - koszt okolo 300zł - wole dołożyć i kupić nową ...

Na upartego za 200zł mam futabe która wcale taka zła nie jest ...

Opublikowano

6 serw w modelu to nie jest wcale dużo mówimy tu oczywiście o serwach podpiętych do osobnych gniazd w odb. a nie na V-kablu.

lepiej jest nawet cokolwiek ustawiać , trymować jak każde serwo jest podpięte osobno.

A Royal nie ma przypisanych serw do konkretnych kan, odbiornika ma to w gotowych programach modeli ale to ma każda aparatura z komputerem

Programując nowy model można serwa przypisać dowolnie i może się ktoś odezwie kto ma to radio i potwierdzi to na 100%

Opublikowano
A Royal nie ma przypisanych serw do konkretnych kan, odbiornika ma to w gotowych programach modeli ale to ma każda aparatura z komputerem

Programując nowy model można serwa przypisać dowolnie i może się ktoś odezwie kto ma to radio i potwierdzi to na 100%

Tutaj jest na ten temat: http://alexrc.com/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=4549&start=18

Mniej więcej to samo wyczytałem w 16.2 rozdziale instrukcji do Evo7 (str 46, niestety po angielsku): http://www.multiplex-rc.de/cms/vorschau/upload/d_anleitungen/t_re7_gb.pdf

Opublikowano

Poprawka bo link dziala do strony glownej

FX-18 6/7/3 35 MHZ NIMH 8

Specification:

Dimensions: 205 x 170 x 52 mm

Weight: 650 g

Frequency band: 35.00

Channel spacing: 10 kHz

Spotfrequencies: 22.00

Current drain: 40/250 mA

Power Supply: 9.6 V Akku

Transmission system: FM/PCM

Functions: 12/6 Servos

more Specifications:

Extendable on 16 functions / 8 Servos

http://data.robbe-online.net/robbe_pic/P1001_1-F4300.jpg

Opublikowano

Tutaj jest na ten temat: http://alexrc.com/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=4549&start=18

Mniej więcej to samo wyczytałem w 16.2 rozdziale instrukcji do Evo7 (str 46, niestety po angielsku): http://www.multiplex-rc.de/cms/vorschau/upload/d_anleitungen/t_re7_gb.pdf

Ciężka sprawa tak jak pisałem mam używam MPX 3010 to stare radio ale ciągle ma wiele rzeczy których nie mają nowe moje następne w kolejce to MPX 3030 a potem MPX 4000 tak zdecydowałem i w ten sposób nie mam takich dylematów.Może jeden w jaki sposób to kupić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.