merlin71 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 witam! napaliłem się na mustanga : http://modele.sklep....roducts_id=6444 tylko cenowo mnie przerasta i to znacznie i wymyśliłem sobie że taniej będzie wydłubać samemu taki. Szukałem planów ale jakoś nie mogę znależc nic takiego, ma ktoś może ? Może ktoś składał model z tego zestawu i wie co i jak? Jakie materiały i grubości? ew. przeglądając różne plany podobnych wielkoscia modeli wymyśliłem że boki kadłuba mogły by być z desek basowych ( 5mm? ) wregi też, za wyjatkiem wregi silnikowej - sklejka 6mm i półwregi przedniego mocowania płata, góra i dół klepka. ew można by dać podłużnice sosnowe ( 5x3 ? ) po 2 na boki i po 2 na górę i dół, tylko czy trzeba ? Płat konstrukcyjny, żeberka balsa 2-2,5mm? chyba wystarczy... pokrycie balsa 1,5. dżwigar sosna 2x 5/5? wystarczy? co myslicie? maska silnika - laminat, jakm w w/w zestawie. silnik jak narazie wypatrzyłem 2-takt Super Tigre 75 ring, cenowo przystepny, chyba nie najgorszej jakości i mocy wystarczy... apke mam Futaba F-14 6 kanałów, też wystarczy... :] Chciałbym sie zmieścić w 3,5kg wagi. silnik z paliwem wyjdzie już ok. kilograma, nie wiem czy dam rade jeszcze np. chowane podwozie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Masz doświadczenie w budowie modeli? Jeśli nigdy nie budowałeś modelu z balsy to nie poradzisz sobie z mustangiem. To nie jest prosty model z kwadratowym kadłubem... Uwierz na słowo i nie pakuj się w to. Top Flite to bardzo dobra firma i stąd ta cena. Możesz poszukać takiego mustanga innej firmy. Powinieneś coś znaleźć w cenie 500zł Aha no i oczywiście nie jest to model na "pierwszy raz" jeśli chodzi o pilotaż. Do modelu tej wielkości to silnik klasy .91. Wtedy dopiero model zaczyna latać i pokazuje pazurki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Nie psuj takiego amerykanca 2takt'em... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Właśnie ten model z tej firmy jest bardzo ładny, nie jakaś sztuczka i widac to już na oko :] doświadczenie mam niewielkie, tu musze sie przyznać Jak dotąd to już dość dawno temu sklepałem wicherka 25 ale z lotami było gorzej, 2 razy rozwaliłem go i 2 razy naprawiałem, za trzecim razem już nie było takiej mozliwości i leżał kilka lat a ja miałem przerwe w moich zainteresowaniach. Teraz naprawiam go znów i mam zamiar uzywac go jako trenerka żeby nauczyć się latać. Zaczołem też zbierać materiały i pomalutku robię części do RWD-9 z planów p.W.Schiera i to ma być model po Wicherku :] póżniej Mustang. zawsze bardzo podobały mi się myśliwce z 2wś i chciałbym go zrobić mimo wszystko, nawet jesli nie odwazył bym się nim polecieć, nie czuł na siłach ... :] takie spełnienie chłopięcych marzeń... A co do 2-takta to cena bardzo mnie ogranicza, 4 suwy sa o wiele droższe ale może coś się jeszcze trafi, albo będzie jakaś dodatkowa kaska albo jakaś cenowa okazja... może używany w dobrym stanie za rozsadną cene ... zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbatus Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Wysoko mierzysz. To dobrze, bo jak spadać to z wysokiego konia :devil: Ale skoro tak bardzo podobają Ci się maszyny z II WŚ to może na początek kup coś małego, z elektrycznym silnikiem i potrenuj latanie TUTAJ możesz bardzo tanio nabyć fajny model, a jeśli wolał byś coś bardziej ambitnego to poszukaj W TYM SKLEPIE Modele z EPP bardzo ładnie wyglądają w powietrzu, no może nie tak jak ten Mustang co Ci się tak podoba, ale uwierz mi, że po nawet najgorzej wyglądającej kraksie odbudujesz go w ciągu pół godziny. A to przecież bardzo ważne podczas nauki latania. Na spalinowego Mustanga przyjdzie czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.M Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Znalazłem na allegro mustanga tylko z pianki epo i silnik elektryczny :wink: http://allegro.pl/mustang-p-51-piekny-duzy-model-rozp-1-55m-6ch-i1402647364.html Jednak podejrzewam że wolisz balsowego lecz tym z pianki mógłbyś latać po wicherku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 no ładny jest ... :] rozmiarami godny i wygląda... tylko te 750zł i jakoś tak mi ta pianka i elektryk nie pasi :roll: mój ma być 1:7 czyli 160cm rozpiętość i jednak spalinka :] no i wersja "C" bo malowanie wymyśliłem Horbaczewskiego z 315 dywizjonu :] z pasami inwazyjnymi wiem że to nie to samo co plastikowy ale... trzeba mieć jakieś ambicje i dążyć do czegoś żeby coś osiągnac. może zanim dojde do tego to troche potrwa i myślę jeszcze też o takich piankowcach tylko mniejszych do nauki latania ale .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Na targach kupiłem Mustanga E-Domodel za 225zł. całkiem ładny. Cena w sklepie 250zł. Drewniany, oklejony folią, szybko lota http://radiomodels.com.pl/index.php?main_page=product_info&products_id=733 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarro Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 A mustang 160 cm rozpiętości z balsy plus wyposażenie to ile będzie kosztował ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 5X750 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 ehhh, no koszta są wysokie, wiem... tylko że kompletując materiały powolutku i robiąc pomału wszystkie części sam rozłożyło by mi się to w czasie i jedynym większym jednorazowo zakupem byłby silnik. A na zestaw musiałbym wywalić 1300zł od ręki. Taka jest różnica. Pozatym wolę sam coś zrobić a nie tylko kupować gotowce bo tak znam konstrukcję od podszewki i nawet jeśli się coś uszkodzi to wiem co, gdzie jak i po co... no i na tym chyba polega modelarstwo, a nie idż i kup. znalazłem coś takiego i właśnie to mnie zainspirowało : http://manuals.hobbico.com/gpm/gpma0175-manual.pdf no i myślę zrobić coś podobnego tylko chodzi o materiały, jakie grubości głównie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Poczekaj ze 3 lata to w DeAgostini będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 deaugustni tez kupne :ble: no i widzę że żadnej konkretnej odpowiedzi się nie doczekam chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 No ale wydajesz tylko 100zł miesięcznie. Poszukaj plany, na aukcjach coś sie zniajdzie na pewno. Darmowe to mogą być niezbyt dokładne. Chociaż można by spojrzeć na profili2. Też chciałbym mieć mustanga z potężnym 4taktem ze 180cm rozpiętości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.M Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Merlin71 popieram cię jednak własny model to własny !!! A po zbudowaniu modelu będziesz się cieszył że sam zbudowałeś model ! A DeAgostini to shit . Pozdrawiam i nie mogę się doczekać tematu z budowy mustanga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Patryk.M, pominąłeś ważną kwestię: poleci alb nie jeśli ktoś nie ma doświadczenia w budowie to nie trudno coś zrobić nie tak jak trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Patryku drogi! deagostini nie jest złe tylko nie za takie pieniądze za jakie oni je sprzedają. Poszukam jeszcze planów troche i model będzie, nie musi być już, może być za rok czy dwa ale będzie. Rzeczywiscie, w necie to raczej mało dokładne wszystko ale coś tam podpatrzeć można. Mam już zresztą trochę dokumentacji zgromadzonej wczesniej, gdzieś tam przez lata zawsze coś wpadło, min. monografia AJ-press, modelmania... jakież planki z netu właśnie... chociaż to bardziej dotyczy samolotu a nie modelu RC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 O plany mustanga w sieci jest dość łatwo ale mało jest dokładnych. Dawno temu zrobiłem małego mustanga pod silnik 1,5 cm i bylem bardzo zadowolony chyba z 200 lotów nim zrobiłem aż pewnego dnia padł odbiornik i model diabli wzięli. Taki mały model ma tą przewagę nad dużym ze jest tani w budowie i eksploatacji. Wiem co mówię bo mam kilka myśliwców.różnej wielkości. Obecnie składam Spitfire z top flite i muszę przyznać że nie spodziewałem się ze budowa modelu tego typu muszę być tak kosztowna ;/. Według rachunków jakie uzbierałem z różnych sklepów aby ulotnić tego typu model w pełniej opcji czyli z chowanym podwoziem i mocnym silnikiem trzeba wydać ponad 3500 zł. Jest to dużo oczywiście tego się tak nie odczuwa w trakcie budowy bo wydajemy po trochu ale mimo wszystko model tej klasy nie jest tania zabawką i trzeba dobrze pomyśleć zanim się zacznie budowę czy oby warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.M Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 ECO400 No tak ale jeśli zbudował wicherka i ma zamiar zbudować jeszcze RWD-9 to na pewno zdobył(zdobędzie) jakieś doświadczenie a po za tym jeśli zbuduje coś nie tak to cała frajda w tym żeby znaleźć co jest źle i to naprawić . To jest tak jak takie przysłowie "człowiek uczy się na własnych błędach" . :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 no taki całkiem durny to nie jestem majwiekszym osiągnięciem do tej pory był wicherek, największy model jaki zbudowałem i na spalinkę ale tych wszystkich pomniejszych nie liczę, szybowczyków, rzutek różnych, gumówek .... drobnica. jakaś jaskółka też była tylko tyle że już od kilku ładnych lat nic nie robiłem i teraz dopiero chcę się znów wziąc za coś. a zawsze myślę że jest lepiej samemu coś zrobić niż tylko zapłacić bo jaka to frajda ? to jak w końcu z tymi materiałami na taką konstrukcję jak pisałem w 1 poście? orientuje się ktoś ? Bo druga stronka tematu już leci a miało nie być o tym czy dam rade czy nie, i czy umiem czy nie, tylko o konstrukcji i materałach... jakieś porady co jak żeby nie było zbyt ciężko ale i zbyt słabo ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.