sak122 Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Witam, po długiej pracy w kilku programach do 3D, powstał taki oto Ultimate w wersji challenger L ( wersja sportowa) , model w 3D prezentuje się tak: no i w rzeczywistości: powyżej kadłub ( złożony na taśme ) oraz 3 elementy kabinki EDIT: skrzydła juz sa narysowane, tylko muszę formatki zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Fajnie to wygląda, tylko jaka będzie rozpiętość? Po mojemu przy mocowaniu dolnego płata jest za słabo... No i tył dołu mogłeś bardziej wyażurować To wszystko z balsosklejki? A jak z wagą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 narazie nie ważone, a mocowanie skrzydła bedzie ok, nie bój żaby :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 narazie nie ważone, a mocowanie skrzydła bedzie ok, nie bój żabyMarkowi chyba chodziło o to, że kadłub w miejscu mocowania skrzydła jest za słaby a nie, że mocowanie skrzydła jest słabe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 narazie nie ważone, a mocowanie skrzydła bedzie ok, nie bój żabyMarkowi chyba chodziło o to, że kadłub w miejscu mocowania skrzydła jest za słaby a nie, że mocowanie skrzydła jest słabe.Dokładnie tak jak pisze Łukasz. Jak dasz 2 bolce mocujące skrzydło z przodu, a z tyłu na 2 śruby to ma prawo zdać egzamin. W innych opcjach średnio to widzę. Pomyśl np jak wyjdzie mocowanie na 1 centralny bolec i 1 śrubę - przy beczce na ściankę kadłuba będzie działać niemała siła i może wyrządzić trochę szkód. To tak ogólnie, może nie mam racji, ale na wszelki wypadek wzmocniłbym ten element np rowingiem węglowym i będzie ok A przy okazji jak ma być ultralekki to radziłbym przy wręgach w boczkach jeszcze podebrać trochę materiału, spokojnie wytrzyma a zawsze to parę gram mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Panowie, tak właśnie ma być zamocowane skrzydło jak pisaliście, czyli półeczka i.... 2 bolce w przednia wręgę i 2 sróby do półeczki i gitara, dzisiaj skocze na modelarnie, zrobię grab w wieczorem wstatwię fotki. a z waga spokojnie, to nie ma być latająca gazeta, tylko model ( i wcale nie fun fly ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Bardziej mnie ciekawi dlaczego wzmocnienia idące po przekątnej dajesz tylko w jednym kierunku ? Jak dla mnie to dodają one więcej wagi niż sztywności ( prawie tak jakby ich nie było ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Robią praktycznie tylko masę, tworzą sie trójkąty wcale nie musi być wykrzyżowania. Problemjest całkiem inny - zły kierunek włókien w poprzecznych wzmocnieniach. Standardowy bład konstrukcyjny popełniany przez większośc firm i modelarzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 A pokaz nam zdjecia prototypu, skoro zestawy sa juz dostepne w sprzedazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Robią praktycznie tylko masę, tworzą sie trójkąty wcale nie musi być wykrzyżowania. Problemjest całkiem inny - zły kierunek włókien w poprzecznych wzmocnieniach. Standardowy bład konstrukcyjny popełniany przez większośc firm i modelarzy. Nie chciałem pisać tego tak wprost . Tak na prawdę można je wyciąć i o ile sztywność części powiedzmy środkowej kadłuba jeszcze jakoś da radę to mocowanie skrzydeł które wzbudzało wcześniej obawy innych okaże się bardzo niewystarczające. Innym problemem który wzbudza moje obawy jest część mocowania statecznika poziomego, obawiam się ze pod wpływem zmęczenia materiału ( które dla tego elementu może zajść dość szybko ) statecznik może się wyłamać, konieczne wg. mnie będzie wklejenie zastrzałów z pręta węglowego np. 1mm. Osobiście proponowałbym ostro przeprojektować boczki kadłuba, zwłaszcza w wersji komercyjnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 elektryki_rc, zastrzały i tak miały byś w stateczniku poziomym ( w każdym ultimacie sa zastrzaly w tym miejscu ) EDIT: Tak się prezetują całę formatki modelu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Rozumiem, że to jest prototyp i jeszcze żaden model Twojego projektu nie wzbił się w powietrze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 "krrrraczecie" o mocowaniu skrzydeł i stateczników chwilę wytrzymają jak pięknie będzie się łamał kadłub tuż za spływem - bajka do naprawy bedzie :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 zrób tym modelem snap rola na max prędkości to zobaczysz jak szybko model trafi do działu kraksa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 My tu gadu gadu, a model nabiera kształtu: pawel66 na pewno zrobie tym modelem snap-rola na max prędkości, i to nie jednego Na skrzydłach będą kesony z balsy 1,5 mm, centropłaty skrzydeł będą pokryte również balsą a do tego tkaniną szklaną 80g/m, także będzie sztywne jak .... :rotfl: tak jak powinno być :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 25 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 sak122, ster kierunku i statecznik pionowy jest wycięty w całości z kawałka balsy? Czy zrobiony jest z listewek? Jeżeli ta pierwsza opcja to przy wywaleniu kierunku na większej prędkości będziesz tylko obserwował jak odlatuje. Mam nadzieję, że wiesz jak ważne jest ułożenie i krzyżowanie włókien balsy, bo to nadaje główną sztywność. Ciekawe jak to wyjdzie, ale wyprzedzę wróżkę - balsa na kesonach ci się pozapada. Gdybyś dał między tymi żebrami półżebra od natarcia do dźwigarów to byłoby ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Marek:D, stery nie sa z całości, sa z listewek, a co do kesonów, to powinno być ok przerwy między żebrami wynosza 9,5 cm - dodaj do tego balsę 1 albo 1,5 - będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 a co do kesonów, to powinno być ok przerwy między żebrami wynosza 9,5 cm - dodaj do tego balsę 1 albo 1,5 - będzie dobrze Nie będzie ok, wiem co piszę. W yaku dałem żebra co 10cm i kryłem balsą 2mm i się lekko zapadło, stateczniki pokryte 1,5mm pozapadały się i wygląda to okropnie. Balsa lekka oczywiście. Może spróbuj dać listewki(równoległe do dźwigarów) tak na 1/3 i 2/3 szerokości kesonu, wtedy po pokryciu może się nie pozapada. Przed oklejaniem czasem wygląda możliwie, ale folia wgniecie Ci balsę do środka. W Katanie miałem twardą balsę 2,5mm to się nie zapadała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Przemyślałem te kesony, i postanowiłem wstawić pręty węglowe 2mm albo 1,5mm - pokryte balsą ( keson) nie będzie się zapadać, a przy okazji pręty wyjdą mi lżej niż sosna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 A ja ponowię pytanie, bo widzę, że jakoś mnie pominąłeś/nie zauważyłeś.... Czy to jest prototyp ? Domyślam się, że tak, ale pytam, bo baaardzo mnie dziwi sprzedaż zestawów :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.