michu75 Opublikowano 2 Marca 2011 Opublikowano 2 Marca 2011 witam wszystkich posiadam kadłub jednosilnikowej łodzi latającej z napędem pchającym, laminat ale nie wiem jaki to model i jak się nazywa i skąd do niego plany wziąć jak będę wiedzieć jaki to model, może ktoś to kto miał styczność z tym modelem to rozszyfruje. to jes muj pierwszy post więc sory
krankor Opublikowano 2 Marca 2011 Opublikowano 2 Marca 2011 Celowałbym w Savoi'ę lub Macchi, tak jakoś mi się kojarzy.... Skąd wiesz, że napęd pchający? Edit: Macchi M33 tylko jakiś taki pękaty i to wywinięcie :shock: Może to luźna twórczość w temacie M33 P.S. Ja wiem, że wszystkim już tęskno do wiosny, ale wosnosamolot to jakoś za dużo :rotfl:
hubert_tata Opublikowano 3 Marca 2011 Opublikowano 3 Marca 2011 nie wiem jaki to model i jak się nazywa i skąd do niego plany wziąćMoże dorób coś wg proporcji trenerka i będzie ok przerabiałem Donalda i nawet się udało Napisz coś o wymiarach i wadze.
michu75 Opublikowano 3 Marca 2011 Autor Opublikowano 3 Marca 2011 witam i dzięki za odpowieć co do pytania z kąt wiem że to napęd pchający to widać po budowie kadłuba chyba że silnik na wieżyce bo z przodu nie przejdzie śmigło nawet truj łopatowe a wymiary to długość kadłuba 1113mm jeszcze jedna fotka Uploaded with ImageShack.us
Irek M Opublikowano 3 Marca 2011 Opublikowano 3 Marca 2011 Cały czas zastanawiam się czy to nie kadłub modelu Coota choć są różnice pewne.
michu75 Opublikowano 3 Marca 2011 Autor Opublikowano 3 Marca 2011 witam. sprawdzam propozycje co to może być za model ale nic nie pasuje model na pewno wielki górnopłat i raczej napęd pchający statecznik poziomy na szczycie pionowego. pozdrawiam
kesto Opublikowano 4 Marca 2011 Opublikowano 4 Marca 2011 To jest typowa twórczość radosna kogoś, kto chciał zrobić sobie wodnosamolot , ale nie wiedział jak. Ten model nie nadaje się do startu z wody, ale zawsze możesz zamontować podwozie kołowe. Planów raczej do niego nie znajdziesz.
Irek M Opublikowano 4 Marca 2011 Opublikowano 4 Marca 2011 Ten model nie nadaje się do startu z wody, ale zawsze możesz zamontować podwozie kołowe. Planów raczej do niego nie znajdziesz. Bez przesady, odpowiednia powierzchnia nośna i moc silnika poderwą wszystko z wody. Gdziebądź :mrgreen:
kesto Opublikowano 4 Marca 2011 Opublikowano 4 Marca 2011 Popatrz na kąt jaki tworzy powierzchnia dolna kadłuba ze skrzydłem. Jeśli model stanie na wodzie, to skrzydła będą miały ujemny kąt natarcia, a to oznacza, że jak model będzie nabierał prędkości, to siła nośna będzie wpychała model pod wodę. W tej konfiguracji chyba żadna moc nie będzie w stanie wyrwać go z wody, chyba, że jakaś nadprzyrodzona :wink: :mrgreen:
Marcin K. Opublikowano 4 Marca 2011 Opublikowano 4 Marca 2011 Jeżeli będzie się opierać także na ogonie to nie widzę przeszkód żeby to nie startowało z wody. Podobnie jak Seawing http://lh4.ggpht.com/_PbaIZ7Nghfk/SJPyJ0uNIfI/AAAAAAAAAI0/ukFB6e7599s/s912/133_3314.JPG Odpowiednia moc i z dobrym motorem i drzwi od stodoły polecą
kesto Opublikowano 4 Marca 2011 Opublikowano 4 Marca 2011 Jeżeli będzie się opierać także na ogonie to nie widzę przeszkód żeby to nie startowało z wody.A jeżeli nie będzie opierało się na ogonie to co? To zdjęcie, które pokazałeś niczego nie wyjaśnia. Tak się akurat składa, że widziałem jak startuje i lata Seawing i wiem, że po nabraniu prędkości wchodzi w ślizg na redanie ( ogon wtedy jest w górze) . Przyjrzyj się jak ukształtowany jest redan ( pod jakim kątem) w tym modelu co ma michu75, . Potem możemy pogadać o drzwiach od stodoły i mocy silników.
Irek M Opublikowano 4 Marca 2011 Opublikowano 4 Marca 2011 A jeżeli nie będzie opierało się na ogonie to co? Ale ja założyłem, że o kadłubie pisze nie nowicjusz tylko modelarz ze starzem budowlano-latającym :mrgreen: Taki to od razu wziąłby poprawkę na to mocowanie - faktycznie nie z tej bajki :rotfl: Ja raczej myślałem, że Twoja uwaga dotyczyła redanów, którym raczej nie można zarzucić bądź co bądź i gdziebądź :mrgreen: Co do SeaWinda - mój to w ogóle nie chciał wejść w ślizg :twisted: I nie mam pojęcia o co chodziło - czy to znowu badziewny EMAX 2822 czy co innego.
michu75 Opublikowano 4 Marca 2011 Autor Opublikowano 4 Marca 2011 co ja moge powiedziedzieć jak nie znakde planów pasujących to dorobie skrzydełko jakieś tak 2 metry o orofilu żeby pasował do kadłuba silniczek ASP FS 61 i zobaczymy czy poleci czy będzie robił za duży ślizgacz
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.