Skocz do zawartości

Su 29 1,6m -projekt CAD

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 265
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Czy istnieje możliwość zamówienia samej wycinanki bez kabiny i maski?

Tak, w niedługim czasie będę zamawiał cięcie EDGE 540 to mogę zamówić Su. Co do kwoty to podam po wyliczeniu przez firmę wycinającą. Chwilę to potrwa bo jeszcze mi zejdzie z Edkiem z dzień nim go dam do wyceny a wolałbym dać razem z Su.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.Mam pytanie do szanownych forumowiczów. Jakiego gatunku sklejki należy użyć do wykonania elementów kadłuba i gdzie można taką sklejkę nabyć. Czy może być na przykład sklejka brzozowa. Bardzo proszę o podpowiedzi i pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś zmieniłem układ grzałek w mojej maszynie Vacu i wytłoczyłem jeden element maski, wyszedł za pierwszym razem. Jutro pewnie zrobię resztę.

Dołączona grafika

Opublikowano

z tego surowego kopyta wyszła taka ładna wytłoczka? czy trzeba było nad nim popracować?

zastanawiam się nad tym bo w niedalekiej przyszłości bede chciał razem z "instruktorem" zrobić urządzenie do vacu. jeśli masz już jakieś doświadczenie w tym mógłbyś podesłać nam kilka zdjęć lub dać dobrą rade jak najlepiej to wykonać? ;)

Opublikowano

Dzięki Szczepanowi wyszła taka :) Balsowe muszę pokryć laminatem i mikrobalonem przed tłoczeniem. Przy tłoczeniu Hipsu forma nie musi być wypolerowana na połysk. W przypadku tłoczenia kabin tak. Będziecie robić maszynę to Szczepan wie gdzie mnie szukać. Zrobię Wam mnóstwo fotek jak będzie trzeba.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Wow:) Po prostu Sławek z nieba mi spadłeś z tym SU29 1.6m, a ja się miotam i szukam jakiegoś sensownego Yak-a 54 ARF pod ASP FS91AR

Zwłaszcza że samoloty są z wyglądu dość podobne.

Ale, czy przewidujesz wersję spalinową? Pod mój ASP ten SU29 byłby idealny :)

Opublikowano

Mam też spalinową, napisz tam ze trzy posty i będziesz miał dostęp do plików, zaraz wstawię spalinową.

Opublikowano

Masz wstawione w dziale Elementy 3D-pliki w temacie Su.

Opublikowano

Co do kabiny to ciężkawo bo nie mam jeszcze kopyta ale na upartego dopasowałby kabinę od Katany 1800, co do maski silnika to mogę Ci podesłać kopyta i sobie jakoś poradzisz. nie mam czasu na ten moment na bawienie się w takie prace. Kopyto kabiny pewnie zamówię ale nie wcześniej niż za miesiąc.

Opublikowano

jasne, nie ma problemu, poczekam na te elementy - i tak to już będzie model na następny sezon - na razie latam sobie Extrą od Mirka

a w razie co to sobie kopyta sam wyrzeźbię

ważny jest dla mnie póki co sam model - by zacząć budowę...

Opublikowano

Jedyna niedogodność jest taka że model był zaprojektowany pod sklejkę lipowobalsową 2,6mm a tej już nie ma, natomiast jest 3mm ale to nie problem. Wystarczy przeszlifować elementy przed sklejeniem papierem ściernym najpierw o gradacji 60 a potem np.180 z obu stron. Oczywiście papier naklejony na drewniany klocek. Zresztą, ze sklejką to teraz loteria, arkusze mają z jednej strony formatki 2,8mm z drugiej 3,1 więc i tak trzeba dopasowywać.

Opublikowano

Nie przeczę , jedyna różnica to rozpiętość, ilość elementów i technologia budowy inaczej mówiąc podobieństwa są takie że i to i tamto to modele samolotów :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.