TEQ Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Witam Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu aparatury. Nie dalej jak miesiąc temu na Polski rynek weszła nowa aparatura -Optic 6 SPORT. Jeszcze zanim usłyszałem o tym nadajniku ,byłem zdecydowany na zakup Zwykłego Optica 6. Niestety jest to nowa aparatura ,i raczej ciężko znaleźć o niej jakieś informacje Podaję link do nowego Optica http://modele.sklep.pl/product_info.php?cPath=18_19&products_id=3537 Oraz do starego http://perfecthobby.pl/index1.php?idtowar=234 Od razu rzuca się w oczy że nowy optic ma pamięć 10 modeli ,a stary tylko 7. Poza tym atrakcyjny wygląd nowego nadajnika zachęca do kupna. Co myślicie ? Kupować ? ps. Od razu zaznaczę że nie będę latał skomplikowanymi szybowcami ,śmigłowcami.
krzysiek w Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Radio kupuje sie na kilka sezonow,jak nie na cale zycie Te 10 pamieci napewno sie przyda.Ja byl bym za sportem.
meteor Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 chciałbym zauważyć ze Optic 6 Sport jest obkrojony z przełączników a 7 modeli to całkiem dużo
MiQ27 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Od razu zaznaczę że nie będę latał skomplikowanymi szybowcami Dobra dobra, poczekamy zobaczymy Zestaw fajny - trzy "55" i odbiornik mikro. Samo to warte 200 zł. EDIT: Ale z drugiej strony - Hitec - Optic 6 - bez serw kosztuje 565.00zł http://modele.sklep.pl/product_info.php?cPath=18_19&products_id=2725 a po dołożeniu 5 sztuk TP-90 to wychodzi niecałe 665. Ale masz podwóną przemianę i 2 serwa więcej
sebarc Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Optic 6 Sport to można nazwać... zestaw dla ubogich(odchudzona wersja) , jeżeli radio ma być z firmy Hitec i faktycznie na lata to zwykły OPTIC 6 bedzie najlepszym rozwiązaniem Plusy i minusy Optic 6 Sport: + Nowocześniejszy wygląd niż jego poprzednik + 10 pamięci modeli - Mały wyświetlacz - Radio odchudzone z przełączników(do zaawansowanych modeli przelaczniki są ważne) - Radio nadaje tylko w PPM - Wydaje mi się, że ma odchudzone również menu Plusy i minusy Optic 6 (zwykły) + Duży wiświetlacz + Dużo przełączników + Radio nadaje również w PCM - Pamięć na 7 modeli Myśle że warto dołożyć te pare groszy i zakupić zwykłego optika. :wink:
mieczotronix Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Biorąc uwagę że to na początek i nie do heli i skomplikowanych szybowców, to - bak PCM to żadna strata, bo ze względu na cenę odbiornika rzeczywiście z tego głównie helikopterowcy korzystają, ew. ktoś kto ma bardzo duży i cenny model inna sprawa, że w opisie piszą o tym opticu sporcie, że obsługuje też QPCM (i ma failsafe) BTW. Co to za funkcja "reflex" - wie ktoś? Najbardziej mi brak tych przełączników i suwaków po bokach. Ja zacząłem z nimi kombinować już od 2-giego modelu. Jakbyś chciał podłączyć aparat do samolotu, to mogą już być schody (nie wiem co robią te dwa przełączniki, które zostały, czy to kanały, czy dual rate).
Tomek Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Opublikowano 9 Sierpnia 2007 A co do wyświetlacza to w Opticu 6 był olbrzymi , tylko nie wiem po co bo te 3 litery i 3 cyfry można by spokojnie wyświetlić na 3 razy mniejszym wyświetlaczu i też były by czytelne. Skoro nadal wyświetla takie spakowane informacje do 3 liter to mały wyświetlacz jest raczej lepszy i bardziej czytelny.
Irek M Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Mój "zwykły" Optic 6 posiada 8 pamięci modeli. Czyżby wasze to jakieś uboższe wersje??? :rotfl:
TEQ Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2007 "Radio nadaje tylko w PPM " A co to znaczy ? Czy odbiornik REX 5 ,i inne zwykłe odbiorniki będą działały razem z nim ?
sebarc Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Opublikowano 9 Sierpnia 2007 @Fokker, faktycznie optic 6 posiada 8 pamięci modeli (pomylilo mi się ponieważ posiadam dodatkowo eclipse 7 który ma pamieci na 7 modeli)
TEQ Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Więc myślę że zakupię Optica SPORT Więc we wtorek muszę wykonać telefon do sklepu i się dokładnie dopytać "co i jak". edit: Z tego co wyczytałem ,to nadajnik ma pakiet 7.2 v :shock: Więc będzie możliwość zasilania li-pol ,li-jon -pakietami zrobionymi z akumulatorów do laptopów
sebarc Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Opublikowano 11 Sierpnia 2007 rób jak chcesz, jeszcze lepszym rozwiązaniem byłby Graupner MX-12, ma wieksza moc nadawczą(za tym idzie mniej zaklocen), lepiej wykonany, lepsze menu no i lepsza firma, oraz graupner posiada akumulator 1700mAh a hitec tylko 600mAh
MiQ27 Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Opublikowano 11 Sierpnia 2007 I cena ,kolego cena Już nie przesadzaj. MX-12 komplet z 1 serwem std kosztuje 650 zł. Dokupisz 3 mini serwa za 70zł, będzie 720 (albo i trochę mniej, jeżeli sklep sprzeda Ci zestaw bez tego serwa). To raptem jakieś 20% więcej. A aparaturę kupujesz "na lata".
TomekW Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Opublikowano 11 Sierpnia 2007 graupner posiada akumulator 1700mAh a hitec tylko 600mAh Bzdura, od dobrego roku w Opticu są acu 1300mAh. Generalnie ja bym wziął normalnego Optica, niż tego sporta. Ma więcej funkcji (przełączników) co się przydaje, a także większy wyświetlacz - ktoś tu napisał że mieści tyle samo, ale większy jest czytelniejszy - gdy będziesz chciał zerknąć na timer żeby wiedzieć czy akumulator ci się nie kończy to docenisz tą większą czytelność.
sebarc Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Hitec OPTIC 6 kosztuje 429 zł, jest bez kwarcu bez odbiornika i bez serw Graupner MX-12 bez wyp. kosztuje 489 zł Graupner MX-12 z wyposazeniem odbiornik R700, serwo, wyłącznik, koszyczek, para kwarców kosztuje 649 czyli wychodzi na to ze za 160 zł masz dodatkowo odbiornik wart 180 zł, kwarce wart ponad 60-70 zł, serwo wart około 45-50 zł...
sebarc Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Opublikowano 11 Sierpnia 2007 mowie z różnych doświadczen, i dużo moich kolegów powie, że mx-12 jest lepszy od optica, sam mój tata miał optica 6 i przezucil sie na mx-12 ze wzgledu że miał zaklucenia na opticu, a na mxie już ich nie ma no i menu bogatsze jest. Bzdura, od dobrego roku w Opticu są acu 1300mAh. a MX 1700mAh. 500mAh różnicy to nie jest mało. Ja jakoś kupiłem optica coś na początku lutego, i dostałem 600mAh
tikicaca Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Opublikowano 11 Sierpnia 2007 za ok 650zl mozna miec kompletny zestaw optica, a to ze na mx nie lapiesz zaklucen, to najpredzej przez to ze zmieniles kanal, albo miales trefny odbiornik. Sam latam na sanwie, znajomi maja i hitecka i graupnera, wiec nie chce niczego zachwalac. Wszyscy przescigaja sie w tym ze jego radio jest najlepsze. Polowa ludzi ma radia z full bajerami a wykorzystuje tylko podstawowe funkcje, uwazam ze jest to przerost formy nad trescia. Kiedys spotkalem sie z podobna opinia, ze ludzie maja radio za pare tys zl a lataja nim deproniakami nie dalej jak 100m od siebie.
sebarc Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Jak Graupner ma moc wyjsciowa 1,5W a Hitec około 300miliwatów, to jak może nie być zaklucen na hitecu! Graupner / JR to porządna firma, ich produkty przynajmniej trzymają sie kupy, a nie to co hitec , optic 6 wyglada.. jak zabawka! Po drugie, ja aktualnie nie mam mx-12 ale kiedys mialem mx-12 i optica, i wiem co lepsze i żywotniejsze, jak już kupić aparature to lepiej te pare groszy dołożyc i miec porządną a nie zabawke. Wystarczy tylko fotke zobaczyć, i nawet małe dziecko powiedziało by co lepsze. Graupner / JR MX-12 http://www.splusowo.pl/allegro/mx12/1.jpg Optic 6 http://www.opelastra.cz/skylady/foto/optic6.jpg P.S MX-12 ma dodatkowo 10 pamięci wolnych, i podczas lotów, jak w opticu zacznie pipać, że poziom naładowania akumulator jest słaby (9,2V) to juz nawet czasami jest za pózno na wyladowanie, a w MX latałem jak napięcie było 7.1V i dalej latałem bez żadnego problemu (chociaż do takiego niskiego napięcia nie polecam latać)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.