Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Po raz kolejny zwracam się do was z prośbą o pomoc w wyborze odpowiedniego samolotu . Za sobą mam 2 letni staż , latanie trenerkami i szybowcami takimi jak : EasyStar , Esa z cyberfly , EasyGliderPro , Blizzard . Pod koniec poprzedniego sezonu zacząłem przygodę z akrobatami . Więdzać , że na początku jest to dość trudne kupiłem tani model jakim jest Handyman . Od razu uświadomiłem sobie , że akrobaty to "dziedzina" którą chciałbym się zająć . W tym roku Kupiłem znanego akrobata ParkMaster'a , jest to bardzo sympatyczny model na którym dużo się nauczyłem . Teraz chciałbym kontynuować moją przygodę z 3D , więc zwracam się do was z prośbą o poradę . Jaki model wybrać ?

Tak w zasadzie to mam do wydania 1700 zł na dwa samoloty . Myślę , że taki fundusz powinien wystarczyć . Całe wyposażenie chciałbym zamówić z hk .

Jak na razie myślałem nad 2 samolotami :

AcroMaster'ze

Addiction 3 D

Nie napisałem tutaj bez wcześniejszego przygotowania . Kilka godzin spędziłem nad czytaniem tematów na naszym forum jak i na rcgroups . Teraz czekam na wasze zdanie na ten temat .

Opublikowano

Jeśli chodzi o PA to modele sa bardzo delikatne i przy kontakcie z ziemia mozesz miec zajecia na cala zime. Miałem extre 260 i przypadkiem mozna ja uszkodzic reka bo sklejka z ktorej jest zrobiona jest bardzo mieka. Fakt faktem latala swietnie

Opublikowano

Skromnie powiem, że moje doświadczenie z modelami jakieś 11 lat podpowiada Ci, że taki mały model to do 3D nie wiele Ci da satysfakcji z latania. 1700zł to suma za jaką możesz mieć bardzo dobry model 1,5m którym będziesz latać z wielką frajdą, a różnica miedzy klasami modeli EPP i małymi balsiakami jest kolosalna.Jeżeli boisz się jeszcze takich modeli 1,5m powinieneś wybrać Yaka 55M firmy Telink.Jest to jedyny model EPP dosyć pokaźnych rozmiarów. Lata tak jak modele klasy 50E i jest bardzo sztywny.

tylko nie napalaj się Ci ludzie z filmików latają trochę więcej niż my w PL
Opublikowano

No jest mniejszy i troche inny, ale 1700zł to zainwestowałbym w Yaka 55SP haikong model i wyposażenie z Chin jak nie brakuje Ci odwagi do większej maszyny

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za bardzo szybkie odpowiedzi , ale chyba jeszcze poczekam z tym Yak'iem z Haikong'a i jako model pośredni między Park'iem i Yak'iem z Haikong'a wybiorę tego z Telink'a . Pod koniec zimy kupię tego większego , żeby się nie nudzić bo jednak trochę zabawy z nim będzie przy składaniu . Jeśli chodzi o sklep w którym go kupię to pierwszy raz o nim słyszę : www.shop.revoc.eu . Może macie pomysł na inny sklep ? Następną rzeczą jest napęd . Fakt , faktem oryginalny napęd nie ma zbyt wygórowanej ceny w porównaniu do zestawów napędowych multiplexa

Zestaw Telink , ale jednak w chinach będę miał coś takiego za połowę ceny . Jeżeli tylko ktoś napiszę , że ten zestaw jest wart swojej ceny to go wezmę . Pozostałe wyposażenie

Pakiet x3

Serwa x 3 (lotki , Wysokość)

Serwo na kierunek

Plus drobna galanteria której nie będę tu wypisywał . Sprawdzi się to wszystko , czy może proponujecie coś innego ?

Opublikowano

Zestaw jest naprawde wart swojej ceny- o tym chinskim pisza, ze jest krzywy. Nie warto ryzykowac. A sklepu sie nie boj- Zbyszek to naprawde solidny gosc. Z reszta nie mialby takich opinii i tylu przedstawicieli na calym swiecie- wszystkich zadowolonych!!

• 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Odzywam się nieco późno, ale byłem na wakacjach.

Ale do rzeczy

Może mi ktoś wytłumaczy, jaki jest sens namawiać do kupna jakiegoś styropianowego, czy z innej pianki Yaka, człowieka posiadającego Parkmastera i Handymana i do tego piszącego że posiada oba modele od początku tego roku!?!?!?

Znam Parkmastera (miałem) i widziałem jak lata Handyman.

Z całym szacunkiem dla autora wątku, ale nie bardzo wierzę że latając raptem przez parę miesięcy opanował już Parkmastera do granic możliwości, a zapewniam że jest to maszyna która może wiele i dla wielu ograniczeniem będą tylko i wyłącznie umiejętności i wyobraźnia pilota, a nie możliwości modelu.

Po jakie więc licho zamieniać świetny, markowy model na inny piankowy?

Co innego jeżeli ma się Parkmastera w małym palcu i potrafi płynnie całą wiązankę 3d, wtedy niewątpliwie przesiadka na model konstrukcyjny będzie uzasadniona i tu modele PA jak najbardziej godne są polecenia.

Pozdrawiam

Viper

• 1 rok później...
Opublikowano

A`propos tytułowego Addictiona 3d z PA. Tak na marginesie model cudowny. Ale do rzeczy, przed wyjazdem na wakacje zaliczyłem nim niezłego dzwona. Z wysokości tak z 3 metrów pionowo w dół na twarde podłoże. Myślałem że będzie krucho, a tu okazało się że kołpak węglowy i domek silnika zadziałały jak przysłowiowa strefa zgniotu, oba do wymiany, ale to nie problem, u polskiego dystrybutora części i elementy modeli PA są do dostania bez problemu.

Z całej konstrukcji poza tym doszło do niewielkiego nadłamania paska balsy w kadłubie, wystarczyło odprowadzić na swoje miejsce i zalać CA, dodatkowo zalaminowałem cienkim paskiem włókna szklanego i pękło mocowanie pręta węglowego w jednym skrzydle, po przecięciu kawałka folii, odprowadziłem na swoje miejsce, analogicznie zalałem CA i zalaminowałem. Najwięcej problemu sprawiło oddzielenie resztek starego domku silnika. Oczywiście laminatowa osłona silnika też ucierpiała, ale podobnie CA i laminowanie uczyniło cuda.

Opisuję to w nawiązaniu do głoszonej również na tym forum opinii o delikatności modeli PA.

To że modele te sprawiają wrażenie delikatnych i są najlżejsze w swojej klasie jak widać dzięki przemyślanej konstrukcji potrafią też trochę znieść.

Za to latają super :)

Na silniku Thrust 20 i śmigle 11x3,8SF zawis na około 40- 50% mocy i nie ma takiej możliwości żebym nie mógł z zawisu bez żyłowania silnika i pakietu przejść pionowo w górę, to samo przy niewielkim wietrze lecąc pod wiatr można model prawie zatrzymać w powietrzu, oczywiście dodając nieco gazu lata jak każdy model tej wielkości, może być dynamiczny, a może symulować leciutkiego deproniaka.

Opublikowano

Witam

Zdecydowanie polecam oryginalny silnik + regiel.

Ja mam dodatkowo serwa hitec 65MG + orczyki węglowe od PA, odbiornik spektrum 6100 coś tam, pakiety Rhino 3s 2150 po 30c i już. Zgodnie z tym co podają na stronie PA, najlepszy ciąg daje śmigło 11x3,8SF.

Szczerze polecam.

Opublikowano

Mam pytanie do kolegów, którzy posiadają Addictiona: czy wiecie może ile waży model BEZ wyposażenia?

W specyfikacji technicznej jest wskazane ok. 750g ale podejrzewam, że jest to waga wraz z elektroniką.

Z góry dzięki!

Opublikowano

Widzę że nikt nie ma gołego addictiona.

Jeśli nikt się nie trafi, zważę całość i odejmę wyposażenie zgodnie z wartościami podanymi na stronach producentów, dodatkowo 2 przedłużki kabli, mniej więcej powinno wyjść (aczkolwiek mój już nie jest w oryginalnym stanie :) ), ale to dopiero w weekend, a najwcześniej jutro wieczorem, wcześniej się nie wyrobię. Chyba że wejdziesz na stronę PA i zrobisz analogicznie, odejmij wagę wyposażenia, elementy zalecane są podane na stronie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.