Skocz do zawartości

Funbat - superprosty model z pianki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj za mocno wiało więc był to idealny moment aby zrobić kilka ujęć. Na zdjęciu poniżej widzą Państwo oficjalną reprezentację stolicy Śląska - Gliwice :D Pilnujcie swoich pleców, nigdy nie wiadomo kiedy Was dorwiemy :lol: :lol:

post-12966-0-05421100-1377444221_thumb.jpg

post-12966-0-60926800-1377444268_thumb.jpg

Opublikowano

Ciężar śmigła składanego akurat w Funbacie nie powinien w niczym przeszkadzać, bo z racji konstrukcji ten model jest ciężki na ogon i oszczędzać na wadze trzeba raczej za środkiem ciężkości, niż przed nim.

Mi zawsze jest za ciężki na dziób, i nie mogę go porządnie przeciążyć, żeby go wyważyć. Chyba jestem wyjątkiem... A co do śmigła, to na razie ma jakieś tam podwozie, i piastę stałą więc dopóki nie rozwale podwozia (pręt to chyba 2mm i ze stali. Miałem trudności z jego przecięciem :rolleyes:), a do tego chyba daleko, to będę latał na stałej. Ona też się trochę wyrobiła, bo spadła z osi 4 razy i muszę kiedyś zaplanować zakup nowej (teraz prop-savera), bo same zgniatanie tych zacisków to chyba nic nie da. Jak te zaciski wypadną to wtedy będę myślał.

Opublikowano

Eeem... Nie wmocniłem kadłuba rurkami, prętami ani nawet taśmą klejącą, i jeszcze nie za bardzo. Ale pierwszy lot można zaliczyć. Gdybym tylko nie dawał większej mocy, to by kadłub nie odleciał. Samolot poszybował jakieś 5 metrów z włączonym silnikiem, więc z biedą można to uznać za pierwszy LOT...

Opublikowano

Ja mam stałą piastę, śmigła 7x5 i 8x4 i połamałem je tylko z własnej głupoty (czyt. latanie w mega wietrze). Generalnie przy aktywnym hamulcu i łagodnym podejściu do lądowania w kępki traw nic się nie dzieje, a po dodaniu tego pseudo podwozia (niebieski Funbat ze zdjęć Przemka, mr.Suchego) zmontowanego w 2 godziny jest w ogóle beka, ale to trzeba zobaczyć hehehhe

• Lubię to 1
Opublikowano

Witam , moglby ktos napisac/wrzucic zdjecia jak wyglada "miejsce na sprzęt" np: jak wymienic akumulator bo jakos tego nie widze :)

Opublikowano

Powiem Ci, że u każdego inaczej. U mnie odbiornik i regulator mam przyklejony do spodu skrzydła, a do środka wkładam pakiet który wchodzi lekko ciasno i zaciągam rzepowym paskiem na zewnątrz.

Wiadomy cel to i jakość fot podobna :P

post-12909-0-81461700-1377725138_thumb.jpg

post-12909-0-65714500-1377725145_thumb.jpg

post-12909-0-60525700-1377725160_thumb.jpg

Opublikowano

Witam , moglby ktos napisac/wrzucic zdjecia jak wyglada "miejsce na sprzęt" np: jak wymienic akumulator bo jakos tego nie widze :)

Zrób szerszy kadłub (wycięcia w skrzydłach przesuń 5 mm na zewnątrz ) wtedy odbiornik do środka i lipo 1000 wchodzi do środka.

lr2.th.JPG

6vex.th.jpg

Opublikowano

Jak napisał Tomek, każdy robi inaczej. Ja po odbudowie kadłuba umieściłem odbiornik pod skrzydłem a po drugiej stronie miernik napięcia z alarmem tj. buzzer. Mocowanie pakietu rozwiązałem w dość dziwny sposób ale działa - nic sie nie rusza i jest wentylacja.

post-12966-0-53413700-1378061622_thumb.jpg

post-12966-0-68354700-1378061643_thumb.jpg

post-12966-0-23623600-1378061806_thumb.jpg

Opublikowano

Panowie, mam problem, nigdzie nie mogę znaleźć depronu o wymiarach co najmniej 70x55 o grubości 6mm żeby funbacika zbudować. Macie może jakiś sklep, czy może kleić skrzydła z dwóch elementów?

Opublikowano

W Castorami na 100% sprzedają arkuszami (w granicach 2-3zł/szt). W Komforcie pytałem o podkład, no ale cena bliska 10zł zniechęciła mnie odpowiednio :D

Opublikowano

Panowie, mam problem, nigdzie nie mogę znaleźć depronu o wymiarach co najmniej 70x55 o grubości 6mm żeby funbacika zbudować. Macie może jakiś sklep, czy może kleić skrzydła z dwóch elementów?

Nie ma problem, żeby skleić dwa arkusze. Lub inaczej, dokleic końcówk skrzydeł z kawałków, które zostały po wycięciu części z arkusza.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.