jary14 Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Heh, zauważyliście, że na trzecim zdjęciu jest więcej niż jeden model ? :wink: Szczerze mówiąc, to nie wiem, czy to takie oczywiste. Osobiście bym robił tą drugą opcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadic Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 jary14, rzeczywiście leży tam sobie jakiś mały modelik po prawej stronie :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Pierwsza przymiarka podwozia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Witam, jak idzie "budowa" modelu oraz czy zastałem Jolkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Jolka leży nawalona na tapczanie, a tak poza tym to budowa powoli cały czas do przodu. Niestety przyszła paczka z regulatorami redbrick 30A, ale jeden jest zepsuty i to nie pozwala na większy postęp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Jolka leży nawalona na tapczanie, a tak poza tym to budowa powoli cały czas do przodu. Niestety przyszła paczka z regulatorami redbrick 30A, ale jeden jest zepsuty i to nie pozwala na większy postęp. Jak planujesz wykonac polaczenie serw regli silnikow, jakie zasilanie ? Sam teraz na tym utknalem przy mojej Be Siedemnastce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Elektryka w modelu będzie następująca: silniki zewnętrzne spięte Y-kablem, wewnętrzne również, kolejny Y-kabel i wszystkie cztery będą połączone do kanału gazu w odbiorniku. Serwa lotek na oddzielnych kanałach, serwa wysokości i kierunku również osobne kanały. Mechanika podwozia Y-kablem do osobnego kanału. Zasilanie z aku 3s 4000mhA, zasilanie wspomagające serwa to pakiet kanów 4xAAA. W/w zestawienie będzie do oblotu, następnie silniki zewnętrzne i wewnętrzne zostaną rozdzielone na dwa osobne kanały, i z czasem różne miksy dla sprawdzenia właściwości lotnych. Będę kombinował też ze smigłami, mam dwa zestawy GWSów 3-łopatkowych prawo i lewo obrotowych jak i 4 szt. zwykłych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 silniki zewnętrzne spięte Y-kablem, wewnętrzne również, kolejny Y-kabel i wszystkie cztery będą połączone do kanału gazu w odbiorniku. Mozna tak laczyc ? - wtedy chyba odbiornik zasilany jest innym napieciem niz ptzy jednym silniku ? - sorry za glupie (moze) pytania ale nie jestem expertem w tej dziedzinie zasilanie wspomagające serwa to pakiet kanów 4xAAA. A po co to dodatkowe zasilanie i gdzie je wepniesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Napięcie jest cały czas stałe tak jak z jednego regulatora 5V, zasilanie dodatkowe to zabezpieczenie przed zbyt intensywnym rozładowaniem aku napędowego i rozbindowaniem odbiornika, co się wiąże z utratą sterowania. Druga funkcja zasilania dodatkowego to ilość serw, z beców regulatorów 6 można zasilić bez problemu, ale mam dwa elektryczne podwozia i bec może nie wyrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 No to tera jasne dzieki - ja bede mial 10 serw ....... i jak zasile z dodatkowego zrodla odbiornik to zabraknie mi kanalow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zamontowane zewnętrzne zespoły napędowe: A28M Brushless Outrunner 1100kv + HobbyKing Red Brick 30A ESC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Silniki bez chlodzenia ......... uuuuu moze byc ciezko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Tu silniki nie będą wysilone, więc chłodzenie nie musi być jakieś extra. Mam jeden kompletny zespół napędowy na zewnątrz, więc sprawdzę jeśli będzie zbyt ciepły to się wywierci otwory we wręgach i wylotowe w gondolach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 i jak zasile z dodatkowego zrodla odbiornik to zabraknie mi kanalow Zasilanie wtedy robisz na Y kablu z jakimś serwem. Dodatkowo jeśli w układzie jest podpięty regulator z becem to trzeba na pakiecie dać jakąś diodę by bec nie ładował akumulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 i jak zasile z dodatkowego zrodla odbiornik to zabraknie mi kanalow Zasilanie wtedy robisz na Y kablu z jakimś serwem. Dodatkowo jeśli w układzie jest podpięty regulator z becem to trzeba na pakiecie dać jakąś diodę by bec nie ładował akumulatora. Uklad ma miec 4-ry silniki i 4-ry regle i 10 serw, zastanawiam sie jak to poloaczyc, czy tak jak zaproponowal kolega wyzej, czy jakos inaczej, mam odbiornik Hitec Otima 7 z wejsciem SPC ktore pozwala na zasilenie odbiornika bezposrednio z pakiety nawet do 35V ale zasila tylko odbiornik nie serwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Elektryka w modelu będzie następująca: silniki zewnętrzne spięte Y-kablem, wewnętrzne również, kolejny Y-kabel i wszystkie cztery będą połączone do kanału gazu w odbiorniku. Serwa lotek na oddzielnych kanałach, serwa wysokości i kierunku również osobne kanały. Mechanika podwozia Y-kablem do osobnego kanału. Zasilanie z aku 3s 4000mhA, zasilanie wspomagające serwa to pakiet kanów 4xAAA. W/w zestawienie będzie do oblotu, następnie silniki zewnętrzne i wewnętrzne zostaną rozdzielone na dwa osobne kanały, i z czasem różne miksy dla sprawdzenia właściwości lotnych. Będę kombinował też ze smigłami, mam dwa zestawy GWSów 3-łopatkowych prawo i lewo obrotowych jak i 4 szt. zwykłych. A jakiej firmy masz odbiornik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Odbiorniki to R700 graupner i chinskie turnigy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Dodatkowo jeśli w układzie jest podpięty regulator z becem to trzeba na pakiecie dać jakąś diodę by bec nie ładował akumulatoraNie lepiej prościej - wyłaczyć kabel prądowy (czerwony) z wtyczki regulatora. Wtedy odbiornik nie ma podawanego prądu z bec'a regulatora, a tylko z właściwego akumulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Nie lepiej prościej - wyłaczyć kabel prądowy (czerwony) z wtyczki regulatora. Wtedy odbiornik nie ma podawanego prądu z bec'a regulatora, a tylko z właściwego akumulatora. A czy takie rozwiazanie pozwoli na zasilenie 10 serw typu MG90 Tower Pro np.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 A czy takie rozwiazanie pozwoli na zasilenie 10 serw typu MG90 Tower Pro np.? Pozwoli u mnie w spalinie jest 5 xserw typu MG90 2x turnigy metal 1x graupner standard zasilanie 4xAAA, więc 10szt MG90 bez problemu da się zasilić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi