leszek-bart Opublikowano 12 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 A nie prościej duralowe . U nas w LeruaMerlen płaskownik 100 na 2 cm kosztuje 10 zł , a wychodzą z tego 3 podwozia . Leszek B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek_ Opublikowano 12 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 A nie prościej duralowe Pewnie prościej ale u nas na tzw prowincji nie ma czegoś takiego jak Lerua... więc producent postarał się o takie które składa się w ciągu 1 (jednej) minuty a i satysfakcja chyba większa bo wykonane własnoręcznie. Nie widzę też żadnego problemu aby założyć tam coś z duralu, węgla, żeliwa czy stali tak według własnego upodobania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 12 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Tomek ale jaka frajdą jest dojść do tego samemu , wszystko zaprojektowac tak jak nalezy, i potem w locie odkrywać ze to wszystko sie sprawdza i jest tak jak zakladalismy Ja taki zdolny chyba jednak nie jestem. :oops: I chyba nie tylko ja. Jeśli nie masz kogoś z XX lat doświadczeniem modelarskim , to czas nauki albo jest koszmarnie długi , albo koszmarnie kosztowny. Przerabiałem i pierwsze i drugie ,a teraz mam expres polarny Mam już gotowy kadłub ,założoną bagnet węglowy i wklejone pochwy w skrzydłach na bagnet. Całość kadłub ,skrzydło ,lotki 350g. Przy kadłubie nadal nie ma mocowania silnika oraz kabiny i jej konstrukcji oraz podwozia. Penie zaraz to naprawię . Edit: podwozie z kółkami -33g Całe mocowanie silnika łącznie z wręgami i z przodu i z tyłu (ale do lotu to się tak nie da ,trzeba wybrać jeden rodzaj mocowania) 30g ,czyli jakieś 23g ostatecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 12 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Ponieważ to dość ważna wiadomość to piszę osobno. Katana bez sterów wysokości i kierunku , oraz bez orczyków i popychaczy waży 510g. Stery są bardzo lekkie , ale moje nie gotowe , więc ile dokładnie jeszcze nie wiem , spodziewam się w okolicy 30-35g. Jutro wrzucę zdjęcie jak to razem u mnie wygląda . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwijatkowski Opublikowano 12 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Wszystko fajnie tylko nie bardzo widze jak by tam zamocowac te spalinowe 7,5..... :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 13 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Stery gotowe -ważą 29g. Co masz na myśli z tym montażem spaliny ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwijatkowski Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Masz tam mocno azurowana skrznke czy jak tam kto woli "domek". Czy jest w nim przewidziana tak wrega zeby moc przykrecic bez dodatkowego zachodu plastikowe loze pod 7,5?? :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Tomek czekamy na zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkarll Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 nie wiem czy akurat pod 7,5 ale warto czytać uważnie Mocowanie przewidziane jest na silnik spalinowy i elektryczny z tym ,że od razu przewidziane jet mocowanie silnika elektrycznego przodem i tyłem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 13 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Szybkie robocze zdjęcie Do soboty jestem czasowo u :ass: więc dalszych postępów przez 2,3 dni chyba nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwijatkowski Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 czytalem tylko chcialem wiedziec jak to jest rozwiazane. ZAWSZE przegladam watek zamin cos napisze :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 13 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Jednak w nagrodę za dobre sprawowanie dostałem 1 godzinę wolnego . Dzięki temu mogłem dokończyć stery i wszystko razem poskładane wam pokazać :mrgreen: Cały model a wadze. A waga pokazuje dokładnie 544g! A tak prezentuje się model od "zaplecza" No i mocowanie silnika. Pierwsza wręga jest założona obok aby pokazać co jest za nią. Silnik spalinowy mocuje się do 3 wręgi (ale wtedy trzeba wkleić wręgę bez ażurów. No i całość już bez wagi ,na własnych kółkach. Co do wagi zestawu to już jest wiadomo ,że mój jest raczej jednym z cięższych bo był cięty bez selekcji balsy przez co raczej cały model mam dość czerwony , czyli z ciężkiej balsy. Zresztą czuć to było przy zginaniu kesonów. Jednak Wy już dostaniecie modele z balsą segregowaną i na kesony pójdzie lekka ,a na stery taka ,jaką ja mam wszędzie. Można się spodziewać ,że da to od 20 do 30g mniejszej wagi. Nie chcę skłamać ,ale chyba właśnie taki egzemplarz z selekcjonowaną balsą gotowy waży bodaj 515g ,czy 520g. Dobra już mnie wołają ,że mi się przerwa skończyła czyli zaś pod ziemię(do roboty) Zapomniałem dodać,że mam jeszcze nie przeszlifowany model,lotki,stery itd , za dużą kabinkę(nie dociętą) - liczę ,że po tych zabiegach urwę5-10g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwijatkowski Opublikowano 14 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 dzikei Tomek za fotke. Wlasnie o to mi chodzilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 14 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 Witam . Zważyłem rolkę Solarfilmu , czyli 2 metry . Waży 118 gram ,po odjęciu podkładowej folii wyjdzie pewnie 60 gram . Czyli jest szansa , że gotowy pusty model będzie ważył 600 gram . Nawet Włochom nie udało się tyle uzyskać .Artex górą . Leszek B. :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 14 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 Tomku czy mógł byś zrobić zdjęcie stojąc za modelem i ze zdjętą kabiną tak aby zobaczyć jak jest zrobiony "domek" od tej strony?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 15 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 Wieczorem Armand wrzucę takie zdjęcie, na razie muszę odpocząć po za.... tygodniu ,ale niedziele mam na szlifowanie i oklejanie Katany. Wszystko okaże się więc w niedzielę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 15 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 Jeszcze jedno - pisałeś dwa rodzaje mocowania?? Czyżby drugie pod spalinowy silnik?? humm, tak 4-5 cmm dwutakcik lekki OS (tylko nie LA) i może byc fajowy model na wyjazdowe spotkania :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 15 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 25 AX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Rzedzicki Opublikowano 15 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 46 la i smiglo 12,25x3,75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 15 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 Tak Armand ,jest pełna wręga pod silnik spalinowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.