Crazy_Fly Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 witam, Chciałbym zbudować jakiś samolot z prostego w obróbce, taniego i wytrzymałego materiału. To mój pierwszy model jaki będę budował ( 20 lat temu składałem jakiś model z balsy ale wolę o tym nie wspominać ). Wiem ze może być bardzo ciężko i z mizernym efektem ale chodzi mi o prosty w pilotarzu samolot 2 silnikowy i ok 2,5 m rozpiętości ( +/- 0,5m ) Czy możecie doradzić materiały, odesłać do jakiegoś kompendium jakiego kleju używać i oczywiście podpowiedzieć model ( najchętniej taki do któego można zdobyć plany ) z góry dziękuję za konKRETY :crazy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel_Kaszëbë Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Crazy_Fly, zwolnij, powoli. To mój pierwszy model jaki będę budował ( 20 lat temu składałem jakiś model z balsy ale wolę o tym nie wspominać ). Model 2,5m dwusilnikowy nie należy do najprostszych konstrukcji. Poza tym "podraża" sprawę na początek (dwa silniki, dwa regulatory). Oprócz tego silniki i regulatory muszą być dobrej jakości aby była gwarancja że będą pracować obydwa z takimi samymi parametrami (obroty, pobór prądu). Na początek polecam coś prostego - górnopłat, trenerek. Z materiału np. depron (tani, dostępny w markecie budowlanym). Kleje - mnóstwo na forum, od prostych żywic typu "poxipol", do UHUPor który wiąże dłużej i jest czas na poprawki. Model... hmm, no to chociażby RWD-5 Skazzo (chyba dobrze kojarzę). Lata sam :-), wybacza błędy, prosty w budowie, mnóstwo informacji o nim na forum. To tak na początek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisartur Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Ja mam dwie extry jedna ta zielona z forum http://rckielce.iq24.pl/default.asp?grupa=163937&temat=125779 http://rckielce.iq24.pl/default.asp?grupa=163937&temat=123378 ma rozpietość około 1.1m druga w budowie ma 1.6 obie zrobione są z depronu + trochę listew sosnowych oklejane folią kolorową pakową druga extra ta większa oklejana będzie już folią normalną A co do dwu silnikowego to raczej zgadzam się że do prostych on nie należy i tanio Cię nie wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 heh, zadałem podobne pytanie w tym wątku http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=43783&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odpowiedzią na Twoje pytanie jest deproniak parkflyer Generalnie Deproniaki są najszybsze w budowie, lekkie, więc wolne.Tanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 witam, Chciałbym zbudować jakiś samolot z prostego w obróbce, taniego i wytrzymałego materiału. To mój pierwszy model jaki będę budował ( 20 lat temu składałem jakiś model z balsy ale wolę o tym nie wspominać ). Wiem ze może być bardzo ciężko i z mizernym efektem ale chodzi mi o prosty w pilotarzu samolot 2 silnikowy i ok 2,5 m rozpiętości ( +/- 0,5m ) Czy możecie doradzić materiały, odesłać do jakiegoś kompendium jakiego kleju używać i oczywiście podpowiedzieć model ( najchętniej taki do któego można zdobyć plany ) z góry dziękuję za konKRETY :crazy: Dział "Od czego zacząć" - poczytaj najpierw. Przez 20-cia lat, w modelarstwie zmieniło się baaaardzo dużo. Jeszcze 5 lat temu, wyglądało to zupełnie inaczej, niż dziś. Technika i materiały poszły do przodu. We wspomnianym dziale znajdziesz wiele tematów o pierwszych modelach, także budowanych samodzielnie. Również linki do planów (nie wspominając o całym dziale zatytułowanym "Plany"). Generalnie, na forum do samodzielnej konstrukcji są polecane trzy konstrukcje, których palny i opisy budowy na forum znajdziesz. - RWD-5 autorstwa Skazoo - Zefir autorstwa PiotrP - Toto-0 autorstwa Motylastego. Są to modele o typowej rozpiętości dla początkujących, ok 1m. Górnopłaty o prostej budowie z powszechnie dostępnej pianki podkładowej od Paneli podłogowych, grubości 5mm (popularna marka w sklepach z panelami i budowlanych - Arbitron). Bardzo tanie w produkcji, szybkie, proste. Łatwe do opanowania i niezbyt kosztowne w wyposażeniu. Wielokrotnie opisane na forum, w wykonaniu wielu nowicjuszy i nie tylko. Obecnie internet jest zasypany konstrukcjami modeli RC z przeróżnych materiałów. Są tego tysiące. Tu odsyłam do w/w "planów" gdzie znajdziesz linki do wielkich zbiorów planów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmielcarz Opublikowano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Kleje - mnóstwo na forum, od prostych żywic typu "poxipol", do UHUPor który wiąże dłużej i jest czas na poprawki. Akurat UHU Por wiąże błyskawicznie i nie ma czasu na poprawki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Fly Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Ok. Dzieki. fakycznie te 2 silniki moga byc drozsza nauka. Das sie przeskalowac kazdy model? Marzy mi sie naprawde duzy samolot ( i duzo pracy przy nim ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Krzysztof, pewnie że się da przeskalować ale po co? :crazy: Proponuję posłuchać rad kolegów i zacząć jednak od mniejszego modelu. Jeśli tyle lat nie latałeś to samo przypomnienie sobie nawyków zajmie ci trochę czasu, latanie w realu to nie to samo co na symulatorze, zaręczam. Lepiej mieć pierwszy model nieco dłużej i się nauczyć pilotażu niż rozwalić model na początku i zniechęcić się do latania. Zacznij od mniejszego............. :lol2: Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Fly Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Troche latam helikami. na pierwszy samolot kupilem axn floater z HK. Ten duzy bardziej chce budowac niz nim latac. jak bede mial dostep do wiekszego ekranu niz telefon zerkne na rwd5. sklejalem kiedys taki z plastikowych skorupek. i los oczywiscie tylko to bylo w sklepie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekONY Opublikowano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Tak się zastanawiam też jaka jest górna granica modeli z depronu. Sam jestem w trakcie budowy RWD Skazoo w skali 1:1 wg planów czyli 1300mm. Jak sądzicie po dokonaniu odpowiednich modyfikacji dałoby się zrobić model o rozpiętości 2600mm? W skrzydła wzmocnienie poprzez żeberka, poszycie x2? Jak sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 24 stopy to ile będzie Albo 16 stóp Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. http://www.youtube.com/watch?v=Gcnchg33abU&feature=related 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 24 stopy -7,2m, 16 stóp -4,8m. Jedna stopa ma około 30cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel_Kaszëbë Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Akurat UHU Por wiąże błyskawicznie i nie ma czasu na poprawki"my mistake" pomyliłem z innym UHU :-) Crazy_Fly, jak widzisz można latać "sylwetkowcem" który ma ponad 4m rozpiętości. Jeżeli tylko fantazja pozwala można zbudować z prostych materiałów naprawdę "potwora" :-). tak czy inaczej, na Twoim miejscu zacząłbym od prostego modelu, o rozpiętości 0.9 - 1.2 m, np. rwd-5 fajny modelik na naukę. Mnóstwo jest materiałów na ten temat na forum. A jak będziesz potrzebował pomocy to dawaj do mnie na PW, zawsze coś zaradzimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Fly Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 ten 16feet J3 ( chyba ) mnie powala. Coś takiego chciałby zbudować Faktycznie chyba zacznę od czegoś mniejszego. zawsze to mniej materiału do obrobienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 jako ciekawostka podam, ze kilka lat temu na hali na targach w Pradze latala 3metrowa halowka z depronu yak54 z tego co pamietam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Pamietaj ze im wiekszy model tym wiekszy musi byc worek na jego szczątki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi