majula7 Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Prawie od roku mamy pomysł holowania dwóch szybowców.Macie jakieś doświadczenia w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Jako wielokrotny holujący stwierdzam, że się nie da. Są sytuacje że jeden szybowiec jest ciężko wyciągnąć bo wystarczy moment i tracisz punkt odniesienia, nie wiedząc jaka jest pozycja modeli. Przy 2 szybowcach obawiam się, że zakończyłoby się to kraksą - nie masz wglądu w dokładną pozycję linek holowniczych itd. - wystarczy chwila i linka jednego szybowca obrywa drugiemu statecznik.Jak dla mnie - niemalże niewykonalne, acz tak jak pisałem - nie holowałem nigdy 2 szybowców. Chociaż w trakcie pisanie tego posta uświadomiłem sobie, że są tacy co to robili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 U nas co roku holujemy się po 2 a nawet czasami po 3. Zazwyczaj 2 szybowce minimum 3 metrowe i jeden mniejszy.Warunkiem są linki różnej długości. Np. 15 i 22m.Wypina się pierwszy ten kto jest na krótszej lince. Wydawać się może, że ten kto na dłuższej powinien odpiąć się pierwszy ale wówczas długa furgająca linka może opleść się wokół drugiego modelu. Krótsza co najwyżej zawinie się wokół dłuższej linki.Takie holowanie jest proste a lecąc na holu wystarczy pilnować aby za bardzo nie zbliżać się do środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Rozważam takie podpięcie holi Który sposób będzie najlepszy Wojtek możesz wrzucić jakąś fotkę z takiego holowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolek Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 A może tak? Jeden szybolek za, a drugi... Na górze? Gdzieś widziałem film, jak ktoś tak wyrzuca 2 zagi i jedno na górze odpina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozzo Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Jako wielokrotny holujący stwierdzam, że się nie da. Są sytuacje że jeden szybowiec jest ciężko wyciągnąć bo wystarczy moment i tracisz punkt odniesienia, nie wiedząc jaka jest pozycja modeli. Przy 2 szybowcach obawiam się, że zakończyłoby się to kraksą - nie masz wglądu w dokładną pozycję linek holowniczych itd. - wystarczy chwila i linka jednego szybowca obrywa drugiemu statecznik.Jak dla mnie - niemalże niewykonalne, acz tak jak pisałem - nie holowałem nigdy 2 szybowców. Chociaż w trakcie pisanie tego posta uświadomiłem sobie, że są tacy co to robili Coś mi się wydaje Paweł, że w tym sezonie będziesz miał okazję.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz12 Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Patryk ,pierwsze rozwiązanie .Dwa hole ,o różnej długości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Sprawdzi się, ale w przypadku różnej nośności szybowców.Natomiast jeśli szybowce będą miały podobne wagi i właściwości lotne to skłaniam się do trzeciego rozwiązania.Rozwiązanie jeden na drugim mamy już za sobą, Michaś targał małego Foxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Tylko 1sze rozwiązanie.Przykro mi ale nie mam żadnych zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Wpływ na holowanie modeli ma również ich wielkość. Co innego holowanie małego Foxa a co innego 3 metrowych szybowców. Z podanych rozwiązań stosuje się tylko pierwsze. To pilot szybowca decyduje gdzie ma znajdować się model "na holu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 A macie może jakiś film z takiego holowania. Przed próbami chętnie bym coś obejrzał. U nas takie holowanie bedzie się składać z Pipera, szybowca ASW -15 Robbe i szybowca o rozpiętości 2,6m i wadze około 2,5kg. Po trzech tygodniach melduję, że dwuhol został w pełni opanowany Zastosowaliśmy drugi sposób wiązania holi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniek Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Dwu hol Komar 4m + Discus 4,5m , linka oczywiście rozwiązanie nr.1, a właściwie dwie linki zakładając sytuację krytyczną holówka wyczepia obie linki,dzięki temu jest większa szansa uratowania poszczególnych modeli. http://www.youtube.com/watch?v=z9EtwX0KnPo&NR=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Co się nie da jak się da? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Z czterema to już niezły hardkor jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Ale wygląda nieźle. Ten pierwszy to po kilkudziesięciu centymetrach się poderwał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniek Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Tu koledzy macie holowanie pięciu szybowców, tak na oko skala 1/4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZARZU Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Dwa Promyki od Wistmodel; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Wszystko spoko z 4rema ale do momentu pierwszej próby zakrętu Widać to na filmach, że odpadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czomiq Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 do pobicia http://www.litteam.s...tegory.php?id=7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 7mio hol? XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi