ahaweto Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Wersję lądową przygotowałem do startu z wody. Zakupiłem stosowne pływaki, w zestawie jest wszystko potrzebne do przerobki. Jako przednie mocowanie pływakow do kadłuba przewidziano miejsce do zamocowania podwozia głównego. Tylne mocowanie należy wykonać samemu, wszystkie potrzebne wymiary są podane w instrukcji mocowania pływaków. Miejsce tylnego zamocowania. Jednak doszedłem do wniosku że samo przyklejenie plastikowej płytki do kadłuba klejem CA może okazać się za słabe. Być może wystarczy ale w żadnym temacie o Mentorze nie znalazłem wzmianki o montażu pływaków i a tym samym czy samo przyklejenie płytki jest wystarcząjco mocne. Aby wzmocnić miejsce wklejenia płytki użyłem cztery kołki plastikowe 5x35. W płytce wywierciłem dodatkowe otwory, do niej przykręciłem kołki i całość po uprzednim przygotowaniu w kadłubie otworów pod kołki wkleiłem na żywicę. Po wklejeniu płytki położyłem na mocowania zmontowane pływaki i całość obciążyłem aby powierzchnia płytki dopasowała się płaskowników łączących pływaki. W ten sposób uniknie się naprężeń w płytce podczas montowania pływaków. Przy pomocy ,,ręcznego CNC,, dorobiłem nową wręgę silnikową z aluminium. Aby modelem sterować na wodzie zakupiłem taki http://www.rc4max.com/ster_do_modeli_klasy__90_z_plywakami,122,19319.html ster wodny aby zamontować go do jednego z pływaków. Na tylne ścianki obu pływaków nakleiłem pawęże wykonane ze sklejki 2mm żeby mocowanie steru było pewne. Wstępnie zmontowałem pływaki. W pierwszej wersji chciałem zamontować takie serwo. Ale po przeczytaniu w RC Przegląd Modelarski artykułu o nowych wodoszczelnych serwach Hiteca zdecydowałem się na takie serwo http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=65_457_458&products_id=11734 Jako popychacza użyłem (ze względu na wodę) aluminiowego drutu 1,5mm , od strony steru zokończonego ,,zetką,, a od strony serwa zakończonego (po uprzednim nagwintowaniu końca popychacza narzynką M 1,8) nakręcanym snapem pozyskanym z rozbitego Red Hawka (Robbe). Popychacz jest poprowadzony w zewnętrznym pancerzu bowdena a bowden zamocowany jest do pływaków czterema podtrzymkami. Aby woda nie dostała się do gniazda serwa, miejsce mocowania serwa uszczelniłem bezbarwnym siliconem. Po zważeniu każdego pływaka, aby wyrównać ich wagę do pływaka bez serwa musiałem wkleić ciężarek o wadze 50g. Zastosowane serwo ma na tyle długi kabel że połączenie z kablem Y (+ ster kierunku) znajduje się w kadłubie modelu i po uszczelnieniu zrobionego otworu połączenie nie zostanie zalane rozbryzgującą się wodą. Ster wodny i ster kierunku połączyłem kablem Y i aby zachować zgodność wychyleń między serwo steru kierunku musiałem wpiąć rewers serwa http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=65_327&products_id=4493 . Aby tego uniknąć stosowania rewersu należy poprowadzić popychacz środkiem pływaka. Mamy wtedy możliwość zamontować popychacz w zależności od potrzeby, z lewej lub prawej strony serwa. Pozmontowaniu wszystkiego gotowy Mentor-hydro wygląda tak. Przy pierwszej próbie wyważenia modelu okazało się że mocowanie pakietu (w wersji lądowej) nie jest odpowiednie i konieczne było wykonanie nowego mocowania pakietu. Model wyważyłem 83mm (wg instrukcji 85mm) od krawędzi natarcia. Model górną powierzchnią pływaków jest pochylony ok 2 stopnie do przodu. Nie wiem czy jest to prawidłowy sposób, może któryś z kolegów się wypowie. A dzisiaj skoro świt na pobliskim jeziorku odbyła się próba zachowania na wodzie ale bez skrzydeł. Model na wodzie stoi z leciutko zadartym nosem, manewruje poprawnie. Gotowy do lotu model waży 2670g Wyposażenie to : silnik Turnigi SK 35 48 900kv śmigło APC 13x6,5 regulator Turnigi 60A pakiet 3S 4000 mAh Zobaczymy co z tego wyniknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Też mam Mentora i zamierzam go zwodować. Mam pytanie ile Ci przytył od wersji lądowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Koko spoko, mój mentor nie wodolot a waży pewnie ponad 3kg To za sprawą mocnego silnika i pakietu 5s 5000mAh. Mentor w wersji wodnej robi fajne wrażenie. Jeśli pływa tak dobre jak lata to tylko pozazdrościć pływaczków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 28 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Przybyło 470g. Zdecydowanie można jeszcze sporo urwać, np. serwa. Do napędu steru wysokości i kierunku zupełnie wystarczą HS 81 lub 82, całego koła ogonowego nie trzeba zakładać jak rownież popychacza do skrętu tego koła. Pływaki malowałem farbami w spreyu Deco Color. Najpierw podkładem potem kolorem z połyskiem. Powloka jest bardzo słaba, wystarczy delikatne mechaniczne otarcie stuknięcie i odchodzi. Nie polecam. Ręczne malowanie Pactrą jest dużo mocniejsze. Tak mam w Fun Cubie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Właśnie chodzi o moc silnika, u mnie w wersji lądowej zasilany jest z lipo 3S, do startu wystarczy połowa gazu, ale mam obawy czy wyrwę gada z wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 6 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 Oblot dokonany ! Wróciłem z ,,tarczą,, . Wylatałem dwa akumulatory, i wykonałem ok. sześć lądowań (w tym dwa całkiem dobre) ale były też dwa momenty trudne. Model wymaga jeszcze dokładnego ustawienia silnika, model przy starcie zbacza trochę w prawo. Do lewego pływaka muszę dołożyć jeszcze ok 15g, po założeniu skrzydeł widać że nie są w poziomie. Oczywiście dwa loty to jest nic, ale moja radość wynika z tego że były to moje pierwsze starty z wody i wydzielony ,,okręt,, ratowniczy nie był potrzebny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 7 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 To bierz graty i widzimy się u Arnolda w Starym Dworze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 OK. Jadę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 7 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Gratuluję udanego oblotu. Woda nieźle wciąga => mam nadzieję, że po tej próbie nie będziesz miał obaw i gdy tylko coś sobie wymyślisz, to i "uwodnisz" (łatwiej lub trudniej, ale raczej wszystko da się ulotnić w wersji hydro). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Kupiłem fajne pływaki ze styro, ale producent zwrócił mi uwagę, że styropian wciąga wodę. Macie jakiś pomysł jak je okleić, żeby wagi nie przybyło za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Pomaluj je farbą akrylową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Ok, mam taką zobaczymy co z tego będzie. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 może jakiś film z lotu? super wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 pływaki dostały sklejkowe wzmocnienia i pierwszą warstwę akrylu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Pływaki już gotowe, zostało je tylko zamontować do modelu i zbudować jakiś ster wodny. Na zdjęciu docelowy właściciel pływaków, bo na pierwszy ogień idzie mentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 17 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Patryk, daj rozpórki między pływakami. Zestaw MPX tego nie przewiduje ale po doświadczeniach ze swoim Mentorem uważam że przy tej wielkości modelu jest to błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Ok dzięki za spostrzeżenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Gotowy do lotu model waży 2670g Wyposażenie to : silnik Turnigi SK 35 48 900kv śmigło APC 13x6,5 regulator Turnigi 60A pakiet 3S 4000 mAh Zobaczymy co z tego wyniknie Bardzo ładnie wykonany!!! Nieźle ten ster wyszukałeś. Co do modeli wodnych to polecam jeszcze: http://www.modelemax.pl/index.php?cPath=21_701 http://www.plastidip.pl/diy.html Też bym chętnie polatał z wody, ale brak warunków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Jednego gada umieściłem już na pływakach Jutro posadowię mentora Czy ster wodny jest niezbędny do sterowania na wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Wskazany, choć można obyć się bez niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi