pacek Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 no i kolejny kroczek wkurzające jest to że klej (butaprenopodobny) jest strasznie d..ny i nie bardzo mi się te elementy chcą przykleić odłażą na krawędziach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Silnik przymocuj, i cos z silnikiem pokaż. Sprzedałem swoją V-ke 160-tke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 9 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 przymiarka silnika już była, mocowanie zbiorników i napęd przepustnic zrobiony, przed ostatecznym montażem muszę uporać się z tymi wszystkimi ozdobnikami, ale pojawiło się światełko w tunelu, zostało mi jeszcze tylko oblachowanie poniżej cylindrów i nadanie ostatecznego kształtu przodu kadłuba (osłona chłodnicy), no i zabezpieczenie komory silnika przed paliwem. Najgorzej, że coraz gorzej z wolnym czasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Opublikowano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 jak to mówią, do kolejnych świąt, lub dłuższego weekendu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maj0r Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Trzeba przyznać, że nieźle Ci to idzie. Po zdjęciach widać, czemu wszyscy się tak zachwycają tymi kitami, póki co efekty osiągasz bardzo dobre. Tak trzymać! Ja powoli kończę Corbena i już myślę o następnych kitach. Biorę pod uwagę Spitfire, Hurricane i Austera z DB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 większość elementów mam juz w podkładzie, pozostał kadłub, już oklejony a wczoraj powalczyłem z "wiązaniem" pokrycia na razie z jednej strony. na to wszystko jeszcze z 7 warstw cellonu, podkład i farba wizualnie powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 7 warstw?? i podkład do tego? Wtedy zupełnie zaniknie faktura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 no właśnie z tym cellonowaniem to chyba robie coś nie tak, bo u mnie nawet po tylu warstwach i podkładzie fakturę widać, a i czasem jakaś nie domalowana dziurka w tkaninie się trafi. może za cienko maluje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Lepiej pare razy cienko niż raz za grubo. Skoro faktura widoczna to nieprzejmuj się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 powoli do celu chyba na tym poziomie szczegółowości zostanę, może jeszcze ze dwa. trzy detale i koniec, bo wiosna coraz bliżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 kadłub już w podkładzie. z ozdobników chcę jeszcze zrobić strzemiona żeby pilot miał jak wejść do kabiny, no i jeszcze taką śmieszną korbkę po lewej stronie kabiny i może coś jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 jednak wszystko się przeciąga w czasie, niestety z ostatecznym malowaniem będę musiał poczekać na lepszą pogodę, na szczęście skończyło się tylko na ponownym oklejaniu sterów wysokości. Chodzi mi po głowie projekt bez konieczności malowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 no i po dłuższej przerwie wracam do budowy SE5. w międzyczasie okazalo się, że trzeba będzie wywalić patent do naciągania linek, w Pupie nie sprawdził się kompletnie. Niestety wiąże się to z zerwaniem przynajmniej części poszycia górnych płatów . Koveralu jednak nie pokochałem, wkurza mnie to, że po tylu warstwach celonu i tak na powierzchni w welu miejscach zostaje sitko, może kiedyś wrócę do materiału ale na ta chwię wracam do solartexu, przynajmneij nie śmierdzi Przy pomocy sąsiada pomalowałem kadłub, jeszcze pokryty koveralem, ale chyba jednak go zerwę bo w okolicach kabiny jest mnóstwo miejsc z "sitkiem" wygląda to średnio. w rzeczywistości kolor jest inny, jakiś problem z balansem bieli. na zdjęciu za bardzo nie widać ale w realu tak statecznik pionowy pokryty solartexem i pomalowany. centropłat jeszcze nie pomalowany poszukuję solartexu w kolorze "linen" choć jedną rolkę, bo "Riku" chwilowo przestał sprowadzać solartex, może komuś zalega chętnie odkupię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepcio Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Model jest cudny! Chyba jesteś przewrażliwiony tą estetyką.W realu żaden samolot nawet po opuszczeniu fabryki nie miał wszystkiego idealnego w pokryciu.Zafalowane blachy i zmarszczki na krawędziach opłótnienia to norma.A tak wyjdzie Tobie "cukierkowy". Interesuje mnie metoda naciągania linek. Skoro ta się nie sprawdziła to może zastosować śruby rzymskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 wiem, wiem, staram się żeby nie wyszedł cukierek tylko wkurza mnie że nie poradziłem sobie z tymi dziurkami, teraz jeden z kolegów podpowiedział mi, mogłem zamast celonu użyć caponu, tzn celeonem przykleić i pomalować 1 warstwę a potem już capon. może spróbuje przy następnym modelu . Koveral jest chyba jednak najtańszym pokryciem. a z naciagmi to zauważyłem używając Pupa, że nie ma potrzeby ciągłej regulacji naciągów, składając model w odpowiedniej kolejności i wykorzystując elastyczność konstrukcji da się złożyć model na lotnisku z naciągnętymi linkami. Sruby rzymskie będą, na ewentualne korekty, bo model musi się ułożyć i po jakimś czasie wymaga ponownej regulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Mam rolkę nie potrzebną teraz ale kto wie co będzie potem. Mogę odstąpić ale koniecznie do zwrotu ten lub inny kolor w niedalekiej przyszłości. E D I T - sorki, moja rolka to Antik. Linen to chyba bardziej liliowa niż ta moja kremowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 dzięki za chęć pomocy, no cóż albo poczekam, albo zamówię przy okazji zamówienia lewisa z anglii, "linen" to też krem tyle że nietransparentny, podobno robiony przez solartexa na wzór dolnego poszycia angielskich myśliwców WWI, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Tu się zgodzę - antik jest transparentny. Lewis jakiej firmy Brather......? Od dawna był w zapowiedzi ale jeszcze go nie było - w 1/4 skali. U mnie będzie w Nieuporcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 lewis 1/4 od Micka Reevsa http://www.mickreevesmodels.co.uk/~mickreev/Bipes/p2bipe.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Jeśli się nie mylę to jest to zestaw z balsy i sklejki taki jak od Arizona. ja czekam na zestaw plastikowy wspomnianej firmy. Mam już od nich Spandau i Parabellum w 1/6 oraz Vickers w 1/4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi