Skocz do zawartości

Gdzie przechowujecie swoje modele ?

n6210

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla jednych temat blachy czy wrecz utopijny ale dla mnie bardzo realny.

Obecnie mam 5 modeli latajacych + jeden w budowie i problem z ich przechowywaniem.

Ostatnio zona mi wprost zaproponowala "utylizacje" jednego z nich.

Niestety piwnica nie dysponuje a miejsce na szafach sie wyczerpalo :)

Podwieszanie tez nie bardzo wchodzi w gre... pytanie co jeszcze...

Kazda sugestia mile widziana, byle nie utylizacja (nawet w tak pokretny sposob jaki zaproponowala zona :) ).

Opublikowano

Też mam taki kryzys :-(

Moja kanciapka wystarcza do robienia modeli (ciasna, ale własna), ale przechowywanie modeli to problem. może sytuacja się poprawi po wyprowadzce motocykla z garażu, bo ten smutny fakt mnie czeka w przyszłym roku.

Oprócz półeczki zaprezentowanej w podanym powyżej wątku, pozostaje jeszcze ...sufit.

np. równolegle zamocowane linki, na których wiszą modele podparte pod skrzydłami.

Opublikowano

Ostatnio zona mi wprost zaproponowala "utylizacje" jednego z nich.

Oj chyba nadszedł czas zmiany żony :wink: :lol:

Jak mieszkałem w mieszkaniu w bloku a modele wyglądały z każdego zakątka zajęłem górną częśc korytarza - wyglądało to mniej więcej tak:

hangar2.jpg

+ 2 "góry" szaf...

Ale miarka z ilościa/wielkością modeli sie przebrała i trzebabyło budowac dom ;)

Opublikowano

Ha pewnie ze przegladnalem i jakbym mial piwniczke to bym taki stojak juz dawno mial :(

Wynajmuje mieszkanko od firmy w ktorej pracuje i niestety ma tylko 55m2 (ale jest tanie wiec nie bede zmienial ;)) i jest bez piwnicy czy czegos takiego...

W salonie mam juz 5 modeli. Ten co buduje zagoscil u dzieci w pokoju i tak sie nie zmiesci jak go skoncze go dzieli polke ze statkiem syna (dosc duzym statkiem)...

Utylizowac nie zamierzam, ale moze wyjasnie co zonka wymyslila.

Mowi do mnie: " ...to znajdz kogos kto by sie chcial uczyc latac, daj mu model do latania i raczej szybko sie miejsce na nastepny znajdzie ;)..."

Chyba zostaja tylko te linki pod sufitem... bo na scianie odpada

No ale jakby ktos mial jeszcze jakis koncept ... kto wie czasami sa proste rozwiazania a czlowiek nie wpadnie...

Opublikowano

Kiedys w starym mieszkaniu wieszalem modele pod sufitem:

goliath2_1.jpg

Na tym zdjeciu akurat rakieta Goliath wiszaca pod Stingerem. Model w calosci 1.5m wisial sobie na stalowej lince fi3mm rozciagnietej w ksztalcie trojkata: 1 wierzcholek na srodku pokoju do haka zyrandola (po odpowiednim wzmocnieniu/wymianie tegoz kolka), drugi w kacie pod karniszem i trzeci na srodku szerokosci okna.

Oczywiscie gory szafek. Teraz zrobilem sobie kanciape do modelowania. Mam zdjecia - ale nie na tym komputerze. Postaram sie wrzucic wieczorem. W kanciapie modele wieszam za ogon na scianie, lub na wystruganym osobiscie regale na scianie.

Opublikowano

Jeśli już koniecznie modelu muszą wisieć to najlepiej w...pionie na ścianie. Dlaczego w pionie? W tej pozycji zakurzone są tylko pionowe płaszczyzny więc natarcia skrzydeł i stateczników oraz cześciowo przód modelu - ale ten akurat zabezpieczam workiem celofanowym więc silnik zawsze czysty. W tradycyjnym sposobie wieszania sami wiecie ile kurzu trzeba usuwać z płaskich powierzchni.

Opublikowano

Przechowywanie modeli to faktycznie poważny problem, szczególnie kiedy modele są dosyć sporych rozmiarów. Kiedyś , kiedy miałem ich mniej, tak sobie z tym radziłem, zresztą chyba o tym samym pisze powyżej Irek:

0937.jpg

Kiedy modeli "troszkę" przybyło, trzeba było znalezć inne rozwiązanie i wymyśliłem takie cuś:

0938.jpg,

co w szczegółach tak wygląda dla aktualnie wiszących u powały modeli:

0941.jpg

0939.jpg

0940.jpg

W ten sam sposób wisiał sobie jeszcze Piper L4-H, ale teraz "spoczywa" na stole, będąc w trakcie "operacji". Postępy tej operacji wkrótce, we właściwym wątku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.