hubert_tata Opublikowano 8 Listopada 2007 Opublikowano 8 Listopada 2007 Pomysłów na nowy model z podwójnym napędem tunelowym od dawna miałem kilka, a najbardziej podobały mi się różne niemieckie "wunderwaffe". Jednak z braku czasu i nieumiejętności wykonania porządnego tunelu, zdecydowałem sie na prosty i tani zestaw w celu poszerzenia doświadczeń z elektrycznymi turbinkami (teraz już pewnie coś powyżej 300W mocy "włożonej"). W grę wchodziły zestawy FSK, Alfa Model i GWS. Czeskie styropianki są ładne, ale chyba trochę za delikatne na eksperymenty. Ponieważ miałem kilka modeli GWSa, a wszystkie bardzo dobrze latały postanowiłem iść tym śladem. Na ścianie (nawet w całości) wisi sobie A10 napędzany 2xEDF55 z Feigao 2040 Kv3200. Opis i filmy tutaj: http://alexrc.com/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=4126&postdays=0&postorder=asc&highlight=a10&start=0 Pomyślałem czemu nie spróbować któregoś z nowych zestawów GWSa. Tylko Me262, czy F15? Ponieważ cena była identyczna, to wybrałem większy kawał styropianu :] W Airhobby kupiłem GWS-15, czyli coś podobnego do F15 Eagle. Dane wg producenta: Długość: 1050mm Rozpiętość: 900mm Pow. nośna: 23.9 dm2 Waga: 850-1000g Obc. pow. nośnej: 35.5-41.8 g/dm2 Napęd: 2xEDF64 z 2028 (Kv3900) lub BL3008/16T i śmigło HD9050x3 Zasilanie: lipol 11.1V 1.3-1,8Ah (>15C) Model w drodze, więc jeszcze trochę danych odnośnie proponowanego napędu. Turbinka EDF64 z wirnikiem 2640x6 wg GWSa ma następujące parametry przy napędzie silnikiem 2028 Kv3900 (nazwa silnika powinna być raczej 2040 ewentualnie 2045, ale może gdzieś być pomyłka): -zasilanie 11,1V prąd 10,8A obroty 28400obr/min ciąg 301g (moc dostarczona 120W) =zasilanie 14,8V prąd 16,2A obroty 35800obr/min ciąg 508g (moc dostarczona 240W) Moja chińska turbinka (wymiarowo EDF64, ale bardziej pancerna) przy zasilaniu z 3 lipoli i silniku HXT2445 Kv3800 łatwo pożera ponad 30A. Tak więc dostarczyłbym do napędu modelu ponad 700W :mrgreen: Niestety, mimo 4 krotnego dorabiania piast, nadal ma bicie i chyba nic z niej (z nich, bo mam dwie) na razie nie będzie (cdn kiedyś powinien nastąpić)
Osa Opublikowano 8 Listopada 2007 Opublikowano 8 Listopada 2007 Zaraz, zaraz czy chodzi Ci o dorobienie piasty na wał silnika żeby zamontowac wentylator?? Podeślij wymiary może będe Ci w stanie jakoś pomóc.....
n6210 Opublikowano 9 Listopada 2007 Opublikowano 9 Listopada 2007 Hubert a mogę prosić jakiś link do zdjęć w sklepie ? Też mi chodzi po głowie kilka 'F" w tym właśnie F-15 EDF (poza tym oczywiście F-22 i F-18 wszystkei EDF)
hubert_tata Opublikowano 9 Listopada 2007 Autor Opublikowano 9 Listopada 2007 chodzi Ci o dorobienie piasty na wał silnika żeby zamontowac wentylator?? Tak, mam problem ze współosiowością i pasowaniem otworu fi 2mm na oś silnika Piasta Nie mam takiego rozwiertaka, po wiertłach jest za ciasno, albo za luźno. Jednak w komplecie F15 były piasty do EDF64, to może podpasują, a jak nie, to odezwę się na PM. link do zdjęć w sklepie Było tylko jedno, ale teraz nie ma tego towaru wcale :? Ale mam już model, to może pierwsze wrażenia po wyjęciu z pudła. Właśnie pudło, a nie pudełko jak w przypadku innych GWSów. W środku tradycyjnie wszystko co potrzeba: elementy styropianowe modelu, przeźroczyste wytłoczki, 2 "ramki" plastikowych drobiazgów, kilkanaście większych plastików do mocowania skrzydeł i stateczników, 2 turbinki, kółka z wygiętymi goleniami, rurki węglowe, śrubki, instrukcja, kalkomanie wodne, klej i plastelina. Nowością są dla mnie przdłużacze serw, przedłużacze zasilania (trochę cienkawe) i zupełnie inne rozwiązanie popychaczy. Czego brakuje? Mogliby w końcu zacząć robić i dodawać do zestawów figurki pilotów. Na fotce jest instrukcja formatu A4 dla porównania wielkości
Geralt Opublikowano 9 Listopada 2007 Opublikowano 9 Listopada 2007 A jak trochę ochłoniesz to popatrz czy jest szansa na zamontowanie chowanego podwozia. No i ja osobiście czekam na testy napędu.
hubert_tata Opublikowano 9 Listopada 2007 Autor Opublikowano 9 Listopada 2007 popatrz czy jest szansa na zamontowanie chowanego podwozia Raczej nie widzę takiej potrzeby ani możliwości, ale to pewnie z powodu ogólnie złego nastroju. Dzisiaj zrobiłem porównanie turbinek (EDF64 z zestawu i chińskiego Haoye 2,5"). GWS jest krótszy, delikatniejszy, mniej sztywny, ale i lżejszy (grubość ścianek obudowy, łopatek, mocowania silnika 2-3x mniejsza). Piasta GWSa też na oko kiepsko wykonana (ma wyczuwalne luzy), a konstrukcja turbinki wiotka i widać, że była projektowana pod zastosowaniem silnika szczotkowego. Po uruchomieniu, GWS momentalnie obtarł sobie łopatki i żaden pomiar się nie udał. Chyba ze strachu za mocno ścisnąłem obudowę, bo było "lekkie bicie" co w praktyce oznaczało konieczność zamknięcia oczu i odwrócenia głowy przy dodaniu gazu na max. Teraz mam niewyważony napęd GWSa i nierozwiązany problem napędu Haoye :evil: Prace nad modelem stoją do momentu rozwiązania tego problemu.
krall Opublikowano 9 Listopada 2007 Opublikowano 9 Listopada 2007 Po uruchomieniu, GWS momentalnie obtarł sobie łopatki i żaden pomiar się nie udał Ostatnio stałem się posiadaczem F16 (prawie taki sam jaki opisuje n6210), kupiłem w komplecie z chińskim EDFem (SF-1028). Straszne badziewie. I tu łaptki także obcierały. Zrobiłem tak - zamontowałem wirnik we wkrętarce i "przejechałem się" po papierze ściernym. Potem podobnie jak Ty - głowa odwócona i gaz "do dechy" - na razie wytrzymał Na początku - jak zobaczyłem jakość tego EDFa - chciałem kupić turbinkę Vesafan - no ale to dość poważnie podwyższa koszt tej zabawki. Jedno jest pewne - gdyby chciało się trochę mocniej "pocisnąć" turbinki to trzeba zrezygnować z chińskich :?
hubert_tata Opublikowano 9 Listopada 2007 Autor Opublikowano 9 Listopada 2007 Jedno jest pewne - gdyby chciało się trochę mocniej "pocisnąć" turbinki to trzeba zrezygnować z chińskich Niestety to chyba prawda. Podobnie mam z tym moim nieszczęsnym P51. Niby taki duży, fajny, z zapasem mocy... a tylko kołpak mu trochę drży. No i nie lata; boję się dać gazu żeby mi czegoś nie rozwalił :?
Marcin Opublikowano 9 Listopada 2007 Opublikowano 9 Listopada 2007 Hubert - a może taki napęd jak ma Twister Multiplexa?
marcin133 Opublikowano 9 Listopada 2007 Opublikowano 9 Listopada 2007 Hubert jaka cena jest tego zestawu? Jest jeszcze gdzieś dostępny w Polsce?
hubert_tata Opublikowano 9 Listopada 2007 Autor Opublikowano 9 Listopada 2007 Hubert jaka cena jest tego zestawu? Jest jeszcze gdzieś dostępny w Polsce? U Norberta w Airhobby prawie zawsze GWS było najtaniej (Tower Hobby był kiedyś tańszy i tam kiedyś chętnie kupowałem GWSy; ale przesyłka podrożała, dolary staniały i już się nie opłaca). Ta sterta styropianu (oraz dodatki) i dwie turbiny to tylko 199zł :arrow: naprawdę bardzo tanio. Niestety, pewnych ograniczeń nie da się przeskoczyć. Miałem na to ochotę, ale trudno, polatamy sobie trochę wolniej.
n6210 Opublikowano 9 Listopada 2007 Opublikowano 9 Listopada 2007 Hmmm, widocznie ja miałem szczęście... moja chińska skąd inąd turbinka jest bardzo solidna w porównaniu do takiego EDF-55 GWS-a na przykład. Niestety tylko taką mam, ale i tak wygląda, że jakbym EDF-55 rozpędził jak tą z zestawu to by pogubiła łopatki. A w EDF-55 miałem dokładnie taki sam przypadek jak Hubert - scisnąłem ją trochę mocniej - żeby mi nie uciekła - i obtarłem łopatki. Na szczęście nie bardzo i po usunięciu drobinek dalej jest OK. Niestety Vesa i jej podobne węglowe są bardzo drogie w porównaniu do ceny modelu ale często są ręcznie robione (przynajmniej częściowo) - pewnie stąd cena. Jak ktos jest zainteresowany ta jest sprawdzona (46tys RPM - na mierniku). http://rc-castle.com/shop/product_info.php?cPath=70_79&products_id=578
marcin133 Opublikowano 9 Listopada 2007 Opublikowano 9 Listopada 2007 Cena całkiem przyzwoita. Szkoda tylko że turbinki tak badziewne co mnie szczerze dziwi bo taki silnik (3900kv) poleca sam producent :!: Dane ze strony GWS EDF-64X6 (3900KV)*2 Volts (v) Current Draw Thrust 7.4V 12.1A 269G 11.1V 21.6A 556G 14.8V 31.8A 830G Oczywiście tyczy się to dwóch turbinek. Sterowanie hubert to tylko sterolotki? Ile to wszystko waży? (płatowiec z dodatkami + waga turbinki bez silnika) Czekam na dalszą relację i więcej fotek ;D
hubert_tata Opublikowano 9 Listopada 2007 Autor Opublikowano 9 Listopada 2007 Taddy, ale przy turbinach prawie każdy milimetr ma znaczenie. Średnica zewnetrzna, średnia wewnętrzna, skok i co najważniejsze straty związane z jakością wykonania. Dzisiaj napęd GWSa pobierał mi od 18A przez 32A do 24A - przy pomiarze "w górę drąga" ciągle zmieniały się odczyty pradu Przy ustalonych obrotach prąd zmieniał się w zależności od "drgań" napędu. Najgorsze są przejścia przez cały zakres obrotów - zauważyłem, że im proporcjonalniej rośnie prąd w stosunku do wzrostu obrotów, tym bardziej stabilny jest napęd. Wszelkie zakłócenia to znak, że napęd nie jest wyważony.
n6210 Opublikowano 9 Listopada 2007 Opublikowano 9 Listopada 2007 Żeby jasność była to mój GWS jest wyważony i nic nie drga niestety nie wkręcałem go na więcej niż 20tys RPM bo silnik na to nie pozwala. Ani przy EDF-ie z F-16 ani przy GWS-ie nie zaobserwowałem nieliniowości we wzroście prądu. Niestety w EDF wchodzę powoli i od dośc niedawna i jeszcze duuuuużo wody upłynie zanim jako tako poznam właściwości tego napędu. Niemniej bazując na tym co mam obecnie nie zgodzę się z jednym stwierdzeniem, że napędy tunelowe nie latają A tak stwierdziło sporo kolegów jak oświadczyłem, że kupuję F-16 (dumnie brzmi ). A tak poza tematem - może ktoś mi wyjaśni czemu jak tylko zaczynam rozmowę o budowie modeli z tym napędem z modelarzami "starszej daty" (choć nie tylko) to słyszę, że zaczynam następny projekt z serii "nepoleti"
Barabasz Opublikowano 9 Listopada 2007 Opublikowano 9 Listopada 2007 Witam, jak tak poczytałem o problemach z wyważaniem, biciem i ściskaniem :shock: , to jednak pozostanę przy swoim weteranie, na którego materiał kosztował ok.25,00zł(styropian,balsa,klej,pręt węglowy) i lata do dziś, czyli II sezon. Na górze i tak śmigiełka nie widać. Wprawdzie to nie f16 tylko 18 ale też "F" :wink: Pozdrawiam, Krzysiek
Tomek Opublikowano 9 Listopada 2007 Opublikowano 9 Listopada 2007 A mnie zawsze nurtowało czy napęd z kilku śmigieł w szeregu w rozm. 5x4,6x3 nie dałby podobnego efektu ,ale za to kosztem niższych obrotów i większej sprawności. Taka elektryczna turbinka ???
Barabasz Opublikowano 9 Listopada 2007 Opublikowano 9 Listopada 2007 "Kilka śmigieł", czyli minimum 3 - a jak to napędzać i co z biciem poprzecznym?Ale co się będę czepiał szczegółów technicznych, a może, idąc za ciosem dwa śmigiełka w osi , ale przeciwbieżne... :idea:
Tomek Opublikowano 9 Listopada 2007 Opublikowano 9 Listopada 2007 Rozumieniem ,że nietrafiony pomysł ?? No dobrze ,więc nie zaśmiecam i wracamy do tematu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.