stratus9 Opublikowano 24 Września 2012 Opublikowano 24 Września 2012 Witam! Tak sobie pomyślałem, że fajnie by było mieć jakiś kanał zwrotny z modelu, taką sobie telemetrie. Trochę się na elektronice i programowaniu znam... czemu by nie zrobić tego samodzielnie zamiast kupować. Zastanawia mnie tylko czy to opłacalne i tu prośba do Was o "wycenę". Dla przykładu na ile wycenicie takie cóś: -zasięg do 1500m -częstotliwość 2.4GHz lub 433MHz -pomiar temperatury w 3 punktach -pomiar prądu i napięcia pakietu -barometryczny czujnik wysokości -barometryczny czujnik prędkości -lcd graficzne 128x64px No i to tyle przykładu. Jak się okaże, że wyjdzie taniej niż sklepowe to może pomysł ożyje Mile widziane wszelkie pomysły!
cebulator Opublikowano 25 Września 2012 Opublikowano 25 Września 2012 Pomysł ciekawy ale przy cenie np. frsky to moze nie byc takie kolorowe. Realizacja takiego projektu to raczej tylko w celach naukowo-poznawczych. Parametry lotu i zasięg telemetrii proponowany przez Ciebie to raczej przy fpv a wtedy to powinno wyświetlać osd. Wyswietlanie tych informacji na wyswietlaczu wiąże sie z koniecznością patrzenia na niego. I wtedy musisz zostawić model sam sobie
madmax Opublikowano 25 Września 2012 Opublikowano 25 Września 2012 Ja od dłuższego czasu projektuję sobie takie urządzonko. Zastosowanie - modele pływające i jeżdzące, aczkolwiek może by się udało wstawić to do modelu latającego. http://www.fsrv.wroc...t=1261&start=15 Doszło jeszcze dużo opcji funkcjonalnych i użytkowych ( np. kalibracje pomiarów wykonywane przez użytkownika, język niemiecki, stoper, archiwum pomiarów, itd. ) Całość wymaga jeszcze dopieszczenia części nadawczej ( soft ) , zaprojektowania płytek i testowego uruchomienia modułów. Więc trochę roboty jest jeszcze przede mną .
stratus9 Opublikowano 25 Września 2012 Autor Opublikowano 25 Września 2012 Całkiem ładny sprzęcik! Coś w stylu tego co chciałem zrobić. Ostatecznie chyba jednak taka samoróbka mija się z celem
madmax Opublikowano 25 Września 2012 Opublikowano 25 Września 2012 Całkiem ładny sprzęcik! Coś w stylu tego co chciałem zrobić. Ostatecznie chyba jednak taka samoróbka mija się z celem Kosztowo - na pewno tak. Aby było taniej - trzeba zakupić elementy w hurcie - jednym słowem typowa już produkcja. Aczkolwiek, jak ostatnio zsumowałem ceny poszczególnych elementów np. systemu Eagle - okazało się, że kwota gotowca przewyższała bardzo znacznie koszty, za które kupiłem elementy. Oczywiście w tym momencie poświęconego czasu nie wliczam - traktuję to jako hobby. W przypadku funkcjonalności - niezupełnie. Urządzenie robię pod siebie do konkretnych celów - zaś na rynku są najczęściej uniwersalne rozwiązania i nie zawsze otrzyma się zamierzony efekt. Ponadto nie zauważyłem polskich wersji językowych .
stratus9 Opublikowano 25 Września 2012 Autor Opublikowano 25 Września 2012 Faktycznie kwestia "personalizacji" urządzenia to duża przewaga samoróbek:) Jak znajdę czas to spróbuję coś zmontować w wersji lotniczej.
Rekomendowane odpowiedzi