Deem Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Silnik przepracował już kilka godzin i przyszedł czas przyglądnąć się zaworom. Zauważyłem że na zaworze wydechu jest minimalnie lekki luz, na ssącym żadnego. Czytałem że już koledzy parali się tym problemem. Jaki powinien być luz zaworów (o ile w ogóle powinien być). Czy są jakieś zasady przy ich regulacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nielot Opublikowano 10 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2007 Luz powinien być zawsze ale jaki ? to zależy od producenta. Np. dla OS120 Surpass III powinien się zawierać w granicach od 0,02 do 0,05 mm.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 10 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2007 Luz powinien wynosic 0,04-0,1mm. 0,04 powinien wchodzic w szczeline luzno, 0,1 powinien wchodzic ciasno. dla OS120 Surpass III powinien się zawierać w granicach od 0,02 do 0,05 mm To chyba w calach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 10 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2007 Mask ale chyba przesadziłeś trochę. Ja rozumiem, że to od 0,04 do 0,1 to jest tolerancja. Znaczy że może być tak i tak, jednak nie da sie wsunąć w szczelinę 0,04 czegoś o grubości 0,1 :jupi: Daniel - przed samą regulacją sprawdź jaką na dzień dzisiejszy masz szczelinę. Ja po regulacji na wymiar z instrukcji nie mogłem odpalić silnika, musiałem wrócić do ustawienia jakie miałem. Jednak to było przed dotarciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 10 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2007 Mask ale chyba przesadziłeś trochę. Ja rozumiem, że to od 0,04 do 0,1 to jest tolerancja. Znaczy że może być tak i tak, jednak nie da sie wsunąć w szczelinę 0,04 czegoś o grubości 0,1 :jupi: No wiec jesli 0,04 wchodzi luzno, to znaczy ze szczelina >0,04, jesli 0,1 wchodzi ciasno, to szczelina <0,1 Czyli: 0,04 W szczeline mozesz wcisnąć nawet 0,5mm, co nie znaczy, ze taka jest szczelina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.