omenik112 Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Witam ponownie, drugi model prawie skończony więc powoli w mojej głowie rodzą się kolejne plany a że chciałem podnieść troche swoją poprzeczke wygrzebałem plany i opis budowy czegość takiego. Tu http://www.rcgroups....ad.php?t=473524 są plany w formacie PDF i DXF oraz kilka fotek z budowy. Plany wydrukowane i poklejone rozpiętość 900mm. Co o tym myślicie? POZDRAWIAM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Ja myślę ... Buduj konstrukcja dość ciekawa ja czekam na efekty prac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 I pewnie w szwedzkim malowaniu Model mało popularny u nas aczkolwiek samolot ciekawy ,aż się prosi o napęd pchający ale jak myślę będzie wykonany jako edf Poszukał bym również rysunków z innym statecznikiem pionowym -ten się kojarzy z Newportem a nie odrzutowcem. Były też maszyny o takim układzie ale ze znacznie bardziej "rasowym" wyglądem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omenik112 Opublikowano 14 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Zgadza sie Sławku malowanie takie samo jak w samolotach stacjonujących w 13 skrzydle w Norrköping. Napęd oczywiście EDF Nad statecznikiem się jeszcze zastanawiam ale raczej zostanie bez zmian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omenik112 Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Witam i przepraszam za zwłokę (problemy mieszkaniowe na skutek których na koniec roku czeka mnie jeszcze przeprowadzka) no ale wracajmy do Vampirka. Wręgi wycięte z depronu 6mm i tymczasowo wklejone w stelaż, środkowa wręga dodatkowo wzmocniona sklejką 2mm. Od spodu wklejona została listewka sosn. 10x1 a w boki wzmocniłem sosn. 5x1mm. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omenik112 Opublikowano 24 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Witajcie przedstawiam kolejne postępy niestety czasu wolnego praktycznie zero to i postępy mizerne. Powycinałem szablony poszycia kadłuba, następnie odrysowane na depronie 3mm, zostały wycięte i przyklejone, oto efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Pracę widzę do przodu i jak zawsze starannie a mam pytanie bo napęd będzie edf jak też piszesz a gdzie przewidujesz jego montaż ? Jakoś na zewnątrz modelu ? Bo raczej środek kadłuba odpada skoro jest zaślepiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omenik112 Opublikowano 25 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 a mam pytanie bo napęd będzie edf jak też piszesz a gdzie przewidujesz jego montaż ? Jakoś na zewnątrz modelu ? Bo raczej środek kadłuba odpada skoro jest zaślepiony. Napęd jak najbardzej będzie w środku, przed rozmieszczeniem i przyklejeniem wręg do stelarza ponacinałem je zgodnie z planem po wykonaniu poszycia (przyklejeniu) wystarczyło wydłubać to co zbędne, efekt widoczny na fotkach. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 No to czekam na dalszy efekt prac a co do wyposażenia wiesz mniej więcej co wsadzisz czy raczej jeszcze za wcześnie na to ? Prze zimę tez chciał bym zrobić pierwszego edf'a więc ochoczo będę podglądał temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omenik112 Opublikowano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Witam co do wyposażenia to tak jak piszesz że troche za wcześnie plus dochodzi problem iż jest to mój pierwszy model z napędem EDF więc napewno nie obędzie sie bez pomocy przy wyborze turbinki. Na chwile obecną VAMPIREK wygląda tak: żeberka i dźwigar wycięte z depronu 6mm dodatkowo będą jeszcze wzmocnione sosną 1x10, poszycie z dep. 3mm. Wiem że to nie wiele ale niestety przygotowania do przeprowadzki wzieły góre nad budową modelu. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cebulator Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Nie wiem czemu ale ten model ma w sobie coś. Bardzo staranna praca. Chciałbym taki włączyć do swojego hangaru. Jaki napęd przewidujesz do Vampira? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Jaki napęd przewidujesz do Vampira? Przecież dopiero co autor pisał, że tego jeszcze nie wie.Ja zastanawiam się czy do mego Me-163 Komet dać napęd smigłowy czy też EDF ale podobnie jak kolega nie mam o tych napędach za duzego pojęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Ja zastanawiam się czy do mego Me-163 Komet dać napęd smigłowy czy też EDF ale podobnie jak kolega nie mam o tych napędach za duzego pojęcia.A jak zamierzasz w me-163 wsadzic edf-a? Chodzi mi nie o wylot ale o wloty ktorych ten rakietoplan nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omenik112 Opublikowano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Kolejne postępy w budowie. Skrzydła dostały obiecane wzmocnienia, łączniki ze sklejki 2mm oraz serva. Na tym etapie budowy stwierdzam że model raczej średnio nadaje się dla początkujących ([chodzi o utrzymanie całej symetri modelu i kąbinacje z tym związane). Totek nie tak dawno ukończony jest miłym wspomnieniem. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Rapier - wiem, że Komet miał silnik rakietowy. Wydaje mi się, że zrobienie w jakiś sposób wlotów powietrza do EDF może tak samo szpecić jak napęd śmigłowy - ciągnący, mimo to zastanawiam się co lepsze z dwojga złego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Rapier - wiem, że Komet miał silnik rakietowy. Wydaje mi się, że zrobienie w jakiś sposób wlotów powietrza do EDF może tak samo szpecić jak napęd śmigłowy - ciągnący, mimo to zastanawiam się co lepsze z dwojga złego. Smigło z przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 30 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 HET robi Me163 z EDF http://www.highendrc.com/index_eproduct_view.php?products_id=276 i ze śmigłem z przodu http://www.highendrc.com/index_eproduct_view.php?products_id=231 Ze śmigiełkiem ładniejszy, moim zdaniem prostszy i sądzę, że podobniejszy do oryginału Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 30 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Witam, nie obserwowałem wątku od początku ale dośc ambitne zadaniesobie postawiłeś. Fajna robota Tak wygląda prawddziwy samolat na żywo w muzeum techniki w Sinsheim Niemcy. Można nawet nim "polatac " za 1,5 euro https://picasaweb.google.com/Djarek62/SinsheimMuzeumTechnikiNiemcy9062012#5760113644710433154 , na innych zdjeciach są inne ujęcia... Trzymam kciuki za udany oblot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omenik112 Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Witam wszystkich i żeby nie było że się poddałem przedstawiam kolejne postępy i fotki. Skrzydełka gotowe, krawędź natarcia oraz lotki wykończone balsą. Powycinane elementy ogonków oraz statecznik pionowy wszystko z depronu 6mm, a tak wygląda gotowy statecznik, i na koniec fotka całości jeszcze co prawda nie do końca wyszlifowane, żeby nie było że popadam w samo zachwyt ale coraz bardziej jestem zadowolony z wyboru tego samolotu, Nie wiem czemu ale ten model ma w sobie coś.Masz racje ma coś w sobie.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Zaczyna super wyglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi