stema Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) Na bagnety alternatywne do stali polecam pręty szklane. Są nie do złamania. Przeszedłem się dzisiaj do sklepu po pręty szklane 6 mm. (Bo takich w domu nie miałem) Pręt stalowy 1 m x 6 mm - 233 g - cena 23,51 zł Pręt węglowy 1 m x 6 mm - 42 g - cena 19,89 zł Pręt szklany 1 m x 6 mm - 55 g - cena 4,34 zł Takiej średnicy stalowy bagnet o długości 170 mm mam w Slavii = 38 g Bagnet z węgla o długości 170 mm = 7,14 g Bagnet ze szkła o długości 170 mm = 9,35 g Można sobie porównać czy i co warto. ED: Dodałem ceny prętów. Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez stema Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.Papa Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 @tomek "czy do ostrzejszego latania miksowałeś lotki z klapami?" Moje wychylenia klap zmieniają się zależnie od fazy lotu. Mix klap z lotkami jest w kazdej fazie lotu. Wysłane z mojego LG-H736 przy użyciu Tapatalka 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 I znowu Panowie temat został uprzątnięty i tak będzie z każdym nieistotnym postem który nie będzie w związku z tematem budowy,wyposażenia modelu itp. Posty zostają przeniesione do dobrze znanego tematu i tam możecie rozwijać skrzydła..(co niektórym proponuję je raczej zwijać ) @Shock - czy do ostrzejszego latania miksowałeś lotki z klapami? Miałem to zmiskowane i na pstryczku ale z tego co pamiętam w większości lotów latałem z samymi lotkami 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek3D Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 A czy ktoś posiadający Virusa testował może mix klap z wysokością (snap flaps) na zboczu? Nie mam pojęcia jak się to sprawdzi w tego typu modelu i przy tym profilu, ale ja ostatnio latałem tak na zboczu piankowym phoenixem i różnica przy nawrotach była ogromna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Przetestuj. Ja nikogo nie pytam. Jak mnie coś zastanawia to to sprawdzam. Poznawanie organoleptyczne modelu jest wspaniałe. Snap Się sprawdzi w każdym modelu. Ale niestety rzetelna wiedza w narodzie na ten temat jest znikoma. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek3D Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Jurek, masz rację - poglądowo można spytać, ale ostatecznie każdy sam musi to poczuć, a jest to też częścią zabawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Rzetelnej wiedzy w temacie jest mało bo jest to bardzo trudny temat. Żeby się "jakoś" ruszało można ustawić zawsze... ale czy uzyskamy to co chcemy to już niekoniecznie Tu jest ciekawie opisane zagadnienie https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?696969-Snap-Flap-How-much-and-why Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 w tym wypadku musisz sam się zabawić. Ale nie przejmuj się tym zbytnio. Ja dopiero po 6 latach zabawy w zawody stwierdziłem ze to czas zając się tym zagadnieniem. Poprzednie lata poświęcałem ważniejszym rzeczom jak trymowania, roznicowosci, zrozumienie zachowania modelu w różnych warunkach itp itd no i poznawaniem siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 W Virusie tego udoskonalenia nie stosowałem (bo kto wiedział ) natomiast w obecnym modelu przy zaciąganiu wysokości na maxa lotki i klapy idą z 2/3 mm na dół i proporcjonalnie wracają . I tak naprawdę nie rozkminiałem za wiele co to daje bo od początku latałem tak i nie wiem jak by było bez. A doradzili mi to mądrzejsi więc stosuje.A że model lata, kręci bajecznie wierzę że to dobry mix... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 natomiast w obecnym modelu przy zaciąganiu wysokości na maxa lotki i klapy idą z 2/3 mm na dół i proporcjonalnie wracają . I tak naprawdę nie rozkminiałem za wiele co to daje bo od początku latałem tak i nie wiem jak by było bez umożliwia ciaśniejsze zwroty przez zmianę profilu skrzydła i tym samym chwilowe zwiększenie nośności, obniża prędkość po niżej której model wali na skrzydło przy zwrocie.. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Piotr, nie bądź taki do przodu z tłumaczeniem tej zawiłości. Bo to może mieć całkiem odwrotne działanie i to gdy w jednych warunkach dziala dobrze w innych będzie do bani. Do dużej bani. To nie takie hop siup. Co dziś mogłem organoleptycznie zaobserwować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 ok, nie znam się, zarobiony jestem Ja w każdym razie obserwuje takie zachowanie jak opisałem i jest ono zgodne z tym co nim zacząłem stosować snap flaps przeczytałem na ten temat.. Nie wyobrażam sobie by pogrubienie profilu(przez opuszczenie całej krawędzi spływu (o 1-2-3mm) mogło działać odwrotnie niż można się spodziewać, ale chętnie zostanę uświadomiony przez kogoś co się zna.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 2 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 Model został zważony i wyniki prezentują się następująco: Kadłub (wraz z kabinką, bowdenami i ramką na serwa i wręgą na silnik): 336.1 gr Statecznik V: 58.3 gr + 60.2 gr Skrzydło lewe: 484.3 gr Skrzydło prawe: 491.3 gr Sławny bagnet: 123.9 gr W sumie wychodzi 1554.1 gr, czyli z planowanym wyposażeniem powinienem zmieścić się w okolicach 2350 - 2400 gr. Dotarł do mnie nowy model określany gdzieś w tym wątku jako „zawodniczy”. No i wagi są następujące:Kadłub 284g bez galanterii (szybowcowy) Popychacze ok 40g Stateczniki po 48g Skrzydła po 567g (oba waza tyle samo) Bagnet kieszeniowy węglowy 119g Model troszkę większy, ale aż tak bardzo lżejszy? Jest to wersja dość lekka zrobiona z dobrych materiałów. Ale nie tania niestety A Twój model już lata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek3D Opublikowano 3 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 Niestety w międzyczasie kończyłem jeszcze mefisto, musiałem odbudować Albatrosa i Virusa jeszcze nie udało mi się odpalić. W modelu jest już wklejona ramka na serwa, zlutowane bowdeny i do lotu pozostało naprawdę niewiele, ale nie wiem czy do końca maja uda mi się go ulotnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.Papa Opublikowano 30 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2019 Cisza zapanowała w wątku, czyżbyś jeszcze nie ulotnił modelu? Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek3D Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Mój Virus miał trochę pod górkę, bo nie dosyć, że byłem w tym sezonie bardzo zajęty i nie miałem nawet kiedy latać, to jeszcze w międzyczasie kupiłem od kolegi z forum Albatrosa, więc motywacja do ulotnienia Virusa była mniejsza. W miarę możliwości coś tam jednak przy nim robiłem i dzisiaj pomimo kiepskich warunków udało mi się zrobić oblot. Wrażenia z lotu bardzo pozytywne. Model potrafi latać wolno, ale można nim też ostro poszaleć. Muszę popracować jeszcze nad wychyleniami i ogólnie trochę się do niego przyzwyczaić, ale już widzę, że jest to fajny model i na pewno dużo mnie nauczy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.Papa Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 No i to jest odpowiedź. Ja swoim mikrobem latam już rok a uśmiech pojawia się na twarzy za każdym razem Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek3D Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Jutro postaram się wrzucić też jakiś film, bo miałem kamerę, ale warunki były tak kiepskie, że cudów się nie spodziewam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek3D Opublikowano 3 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 Dzisiaj pierwszy raz odwiedziłem z Virusem zbocze i powiem krótko - dziwię się, że tak mało Virusów można u nas spotkać, bo model lata rewelacyjnie. Można go bardzo fajnie rozbujać, ale kompletnie nie ma problemu w tym, żeby polatać wolno na żaglu nawet w spokojniejszych warunkach. Model muszę jeszcze trochę wyregulować i się w niego wlatać, ale pasuje mi niesamowicie. Był ze mną znajomy i nagrał mnie z powietrza:https://youtu.be/z6hCZu7jWDE 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 Bo Virus to świetny model i zawsze tak będę twierdził . Gdzie to latasz ? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi