Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak. Przy samych rurkąch bedzie sie rozchodzić przy kadłubie. Zastrzały mogą tego nie utrzymac. Tez o tym myslalem ale wlasnie ten strach przed rozsunieciem mnie nakłonił do tego zeby skrzydlo przykrecic do kadluba. Kółki ustalające i tak zastosuje do tego zastrzały pracujące. I tak zeby sie je łatwo mocowalo. Przykreacane do kadluba i skrzydla po jednej śrubie.

Jak planujesz rozwiązać ster wysokosci? Dołożony za listwe spływu, cos jak mial Vespa w swoim W25?

Opublikowano

Tak. Przy samych rurkąch bedzie sie rozchodzić przy kadłubie. Zastrzały mogą tego nie utrzymac.

Te zastrzały będą dociskać skrzydlo do kadłuba.Co to za teoria :D

Chyba nie będziecie akurat tym Wicherkiem uczyć się latać na plecach?

Miałeś już model z zastrzałami?

Moje skrzydło nie wisi na zastrzałach ale żeby obydwie połówki sie nie rozjechaly to spinam je 3 recpturkami.

Trzema recepturkami bo jedna to ciut za mało i jak pęknie to skrzydla mogą się rozjechać.

Teraz w mojej wersji Wicherka zastrzały to atrapa i imitacja :D nie są potrzebne.

W innej wersji latałem na zastrzałach.

Zastrzał wygladał tak że jeden koniec był zakończony nagwintowanym drutem i to wkręcałłem w skrzydlo.

Drugi koniec zakończony blaszką z otworem i to przykręcałem od spodu do belki w kadłubie.

Dwie śruby zabezpieczone przed odkręceniem od wibracji i drgań.

Te zastrzały i ich wykonanie to jedna z ważniejszych rzeczy w tym modelu i bardzo dużo od nich zależy.

To co Schier proponuje to sprawdzone rozwiązania i ewentualnie po małych modyfikacjach można to spokojnie zastosować,przynajmniej w pierwszym Wicherku.

Kolejne będą coraz lepsze :D

Opublikowano

Olo tzn że mogę mocowanie płatów skrzydła zrobić tak jak na rysunku w poście wyżej. Wicherek będzie służył do zwykłych lotów treningowo-pokazowych bez akrobacji.

Podpatrując Twojego Olo Wicherka przerobiłem ster wysokości, który ze względu na kadłub będzie z dwóch części połączonych ze sobą osią . Z kadłuba będzie wychodzić cięgno lub przerobię zakończenie kadłuba i ster wysokości będzie w całości.

Co byście doradzili?

Tak wygląda statecznik bez steru wysokości.

img5062sss.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Opublikowano

Mam obecnie ballance decathlona z zastrzalami. Ale to bardziej imitacja niz pracujący. Mialem tez malego Pipera z zastrzalami, mocowanymi tak jak w książce Schirera i sie rozchodziły przy kadlubie. Dlatego zastosuje śruby zeby dokrecic płaty do kadluba. A lubie sie troche pokrecic w powietrzu tak ze wole miec zabezpieczenie.

Opublikowano

lub przerobię zakończenie kadłuba i ster wysokości będzie w całości.

Statecznik możesz przykręcić na śrubę będzie to pewniejsze niż na gumę.

Tu trzeba zabezpieczyć statecznik zeby się nie ruszał,przesuwał i wtedy ster będzie działal jak trzeba.

Możesz zrobić ster jako płaską kratownicę a nie z tego co zostalo po odcięciu ze statecznika.

Opublikowano

Na te rozchodzące się gumy mój Ojciec w WS-25 stosował patent. Po zamocowaniu gum zakładał jeszcze dodatkowo oplot z dratwy szewskiej która w locie trzymała całość na sztywno a przy ew. upadku modelu urywała się i skrzydło amortyzowało dalej na gumach. Myślę o złożeniu nowego Wicherka i raczej w nowym mocowałbym wszystko na plastikowych śrubach i bagnecie w skrzydle. W razie co plastikowe śruby pękną. Tak mam w swoich makietach i to działa..

Opublikowano

Witam. U mnie skrzydło w 99% skończone i czeka na pokrycie. Na razie tylko jedno ale dziś postaram się skończyć drugie. Przy tym zostało mi dokleić listwę spływu którą muszę zakupić (balsa 3x5)

W takim stanie płat waży 193g. Wydaje mi się że troszkę dużo ale dobrze 40g samo serwo waży. Z tym serwem też się minimalnie zmieściłem. Pułka serwa ze sklejki 1mm, serwo TP SG5010. Musiałem delikatnie zeszlifować uchwyt mocujący serwo bo wystawał poza obrys płata. Teraz się idealnie licuje z krzywizną żeber a nawet jest troszkę na minus.

post-78-0-24559500-1360829437_thumb.jpg

post-78-0-80248000-1360829457_thumb.jpg

post-78-0-75256200-1360829477_thumb.jpg

Opublikowano

Ja dzisiaj przeanalizowałem kilka propozycji budowy Wicherka, ponownie przejrzałem zdjęcia w innych tematach jak również ze zdjęć w tym temacie a w szczególności zdjęcia Ola i przerobiłem tył samolotu Teraz wygląda to tak:

img5067ccccc.jpg

W takim wykonaniu łatwiej zrobić ster wysokości i jego podłączenie do popychacza.

Tak wygląda statecznik już ze sterem wysokości, który zrobiłem z odciętych elementów. ( w miejscu mocowania zawiasów wkleję kołeczki balsowe.)

img5072ccccc.jpg

Po dołożeniu statecznika do kadłuba wygląda to tak:

img5063ccccc.jpg

Korzystając z rady Ola środkowa część statecznika będzie wypełniona balsą żeby można było statecznik przykręcić do kadłuba, w sterze wysokości też środkową część wypełnię żeby mieć możliwość przykręcenia uchwytu do cięgna.

Opublikowano

Romek musisz jeszcze trochę przerobić tył kadluba.

Będzie tam leżał statecznik z profilem a nie płaska deska.

Od środka kadluba dodaj z cienkiej sklejki+wypełnienie z balsy,takie łoże dla statecznika.

img5067ccccc.jpg

Wypełnienie z balsy w stateczniku daj tylko od spodu gdzie będzie leżał na kadlubie.

Żeberka w stateczniku też powinny być ciut inaczej ułożone,chodzi mi o środek statecznika.

Dwa żeberka na środku,odstęp na grubość śruby a następne ciut więcej niż szerokość kadłuba a wtedy to wypełnienie z balsy lepiej zadziała.

Opublikowano

Olo co do wyprofilowania tylnej części kadłuba to już mam elementy balsowe przygotowane. Natomiast wykorzystam Twoją radę dotyczącą tych dwóch dodatkowych żeberek w stateczniku. Myślę że dużo to wagi nie zmieni. Jak już zrobię to dam fotki. Jutro będę robił drugą połówkę skrzydła.

Opublikowano

Chodzi mi o takie rozmieszczenie żeberek

img5063ccccc.jpg

Może jednak już za póżno na większe zmiany.

Teraz dopóki kadłub jest bez podwozia to masz okazję ustawić i sprawdzić kąty natarcia dla skrzydla,statecznika i silnika.

Do silnika wkręć zamiast śmigła krótszą listewkę.

Prosty kawalek stołu,deski montażowej będzie bazą do mierzenia kątów dziala to dobrze bo sprawdzałem :D

Opublikowano

No więc przeróbki statecznika zrobione i zmontowałem drugą połówkę skrzydła. Mocowanie skrzydeł do kadłuba wykonam na bagnetach, zastrzały będą dekoracyjnie. Podwozie z blachy aluminiowej 2mm, ośki już dotarły.

Teraz mam pytanie czy żywica Poksipol przeźroczysta nadaje się do wklejenia łoża silnika zrobionego ze sklejki 10 mm.

I następna sprawa to czy muszę coś jeszcze wzmacniać w skrzydle i stateczniku poziomym.

Juto wrzucę fotki.

Opublikowano

Mała przerwa w budowie bo brakuje trochę czasu. Dzisiaj dotarła przesyłka z folią z HK.

img5083folia.jpg

No i teraz zastanawiam się jak kolorystycznie pokryć Wicherka , może ma ktoś jakieś propozycje?

Opublikowano

Myślę "noker" że masz rację Wicherek będzie wyglądał bardziej oryginalnie. A czy biały czy srebrny to jeszcze pomyślę bo czerwony to bezapelacyjnie.

Dzięki.

Opublikowano

Oglądałem film z lotów

Dlaczego model jest taki szybki przy lądowaniu bo z tego co widziałem na zdjęciach to chyba są klapy ?

Dwu wypukły profil to być może lekka przesada toż to nie myśliwiec ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.