Gość Opublikowano 7 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2021 Tak, dotykowy będzie na froncie urządzenia. Zainstalowałem wtyczkę wirtualnej klawiatury. Flaków jeszcze nie miałem okazji odtwarzać. Pewnie nie będzie z tym problemu. RPi 4 to już jak by nie było 4 rdzenie 1,5GHz. Flaki pinków jak najbardziej Niestety, nie mam w menadżerze wtyczek Youtube, trzeba będzie na piechotę wrzucić. Miałem akcję z routerem. Myślałem że jest jakaś draka z Volumio i/lub z RPi albo z modemami LTE. Działo się tak że po kilku minutach odtwarzania następowała cisza, trzeba było nacisnąc stop a potem play i muzyka ponownie byla odtwarzana. Działo się to tylko na stacjach internetowych. Początkowo myślałem że tmperatura powoduje wieszanie się WiFi w RPi ale to samo działo sie na LAN-ie. Zrobiłem mostek WiFi z telefonu (S21) i problemu nie było. Myślę więc że może plus przycina strumienie audio. Ale miałem jeszcze mobilny router Huaweii i wsadziłem do niego karę SIM LTE ( internetową) I tym razem nie było cięcia strumieni. Więc oczywistym podejrzanym stał się router Edimax stosowany w cyfrowym polsacie (kupiłem taki używany bo mój poprzedni padł po 9 latach nieustannej pracy) Faktycznie, to Edimax był przyczyną problemów. Wymieniłem mu firmware na nowszy, stosowany w Plusie. Nic to nie pomogło. Muszę rozejrzeć się za jakimś lepszym sprzętem. Aaa i jeszcze jedno: zamówiłem enkoder obrotowy i odbiorniki IR TSOP , jak przyjdą to się zajmę tematem sterowania z pilota i z przełącznika obrotowego. EDIT : Flac- ki nie przycinają się, można przesuwać utwór w czasie rzeczywistym, żadnych zamuleń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2021 Przełącznik obrotowy i IR odpaliło od pierwszego strzału. Żenujące jest to że chińczyk zapomniał wlutować rezystor 10k SMD w płytkę enkodera a ten rezystor był akurat od switcha. No cóż , wlutowałem. Działa. Tak samo z odbiornikiem TSOP. Podłączyłem do GPIO i po włączeniu pluginu i wybraniu pilota volumio daje się sterować zdalnie.Teraz o zasilaczu. Kupiłem kit z allegro na tl1083. Scalak miał być sprawny z wylutu. Dostałem ordynarną podróbkę tego układu, jedynie pcb się do czegoś nadaje. Nie odważę sie tym zasilać raspberry.Zamówiłem w TME dwie sztuki LM1084-5 Texas Instruments. Zrobię podwójny zasilacz. Oddzielny dla Rsp Pi z DAC i oddzielny do wyświetlacza i jakiś tam peryferiów. Oczywiście nie ma w necie pcb pasującego do mojego widzimisię więc jutro muszę stosowne płytki zaprojektować.Teoretycznie LM1084 -5 powinien dać 5A bez problemu ale nie potrzebuję aż takiego prądu. Dodatkowo jest on w TO220 więc pewnie będzie wymagany radiator i to niemały. Podobno Pi 4B zjada do 3A więc zapas prądu teoretycznie będzie.A i jeszcze jedna rzecz: DAC HiFiberry DAC2 PRO jest niekompatybilny z volumio 2,9. Nie da się uruchomić I2S. To znaczy da się ale na chwilę. Wyskakują problemy z ALSA. Gniazda słuchawkowego się nie uruchomi. Działa w HiFi Berry OS i z Linuxami 5.4 ale w Volumio nie zadziała. Na blogu HiFiBerry ludzie z supportu piszą że nie różni się od HiFiBerry DAC+PRO. Nieprawda. Pomijam to że trzeba wyłączyć w config.txt dostęp do pamięci DAC-a, wywalić jedną linię i dopisać inicjalizację daca pro ręcznie. W efekcie braku sterowania I2S nie mamy dostępu do mixera sprzętowego. Wyłączając obsługę I2S działa to już dobrze na programowym mixerze ale cóż z tego. Nie tak miał działać ten DAC docelowo. Porażka za 250zł. Próbowałem zainstalować PiCorePlayer- instalacja upierdliwa, odpuśiłem. W MoodeAudio instalacja przebiegła dość szybko ale sam interfejs użytkownika jest męczący. Zostaję przy Volumio. Chyba najbardziej przyjazne. Z jakiegoś powodu wtyczka YouTube nie zadziałała. Płakał nie będę z tego powodu. Co mogę powiedzieć o Volumio? Jak ktoś szuka odtwarzacza strumieniowego i lubi grzebać w elektrycznych klockach to polecam. Gra to całkiem dobrze. Lepiej niż moje iPdio DNT które padło niedawno ( i dobrze że padło) Dla zainteresowanych: Enkoder - podłączenia GPIO : CLK-16, DT-20 , Switch- 12 Podczerwień IR - podłączenia GPIO : plus 3,3V, GND, dane na GPIO 25. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 12 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2021 Wtyczka youtube2 działa mi tylko z wersja BETA Volumio. Instalowana z githuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2021 Odpuściłem wtyczkę YT2, instalacja na Pi4 jakoś nie zadziałała. W sprawie sprzętu to z pilota IR działa wyłączanie Volumio , tak samo można wyłączyć po pdłuższym przyciśnięciu enkodera. W którymś z pluginów jest możliwość załączania i wyłączania Volumio podając odpowiednie stany logiczne na dwa piny GPIO. Oznaczało by to że Pi 4 musi być wprowadzone w Standby ale z obserwowaniem stanu wejścia odpowiadającego za wybudzenie. Popracuję nad tym. Jeżeli to tak faktycznie działa to zrobię prosty układ na 4017 który pozwoli na załączanie i wyłączanie Volumio jednym przyciskiem. Natomiast jeżeli to tak nie zadziała mam już inny plan który ma szansę zrealizować taką samą funkcjonalność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 23 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 Post o urządzeniu z ciekawym rodowodem, i jeszcze ciekawszym linkiem (https://www.oscilloscopemuseum.com/) na końcu... http://robertsprojects.blogspot.com/2014/ inne ze strony(Blog Archive).. http://robertsprojects.blogspot.com/2016/ http://robertsprojects.blogspot.com/2015/ itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 Zabrałem się za mikro head gitarowy na lampach miniaturowych. Na początek zasilacza anodowy. Daje napięcia 165V DC 100mA i napięcie ujemne dla siatek s1 pentod mocy ( około -45V) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2022 Próbny układ końcówki mocy ruszył bez problemu. Zmieniłem układ zasilacza na taki który dawał ujemne napięcie polaryzacji siatek s1 5902 z osobnego uzwojenia transformatora. Pozwoliło to ustalić prąd spoczynkowy na 6mA na lampę iw efekcie na bardzo dobrą pracę wzmacniacza w klasie AB. Końcówka dostarcza 3.6 W na obciążenie 8 omów przy prądach anodowych rzędu 28mA. Zasilanie na końcówkę to 160V. Przy przesterowaniu końcówki moc skacze do ponad 5W na 8 omach. Nieźle jak na lampy o tych wymiarach. Czas na przedwzmacniacz. Zrobiłem sobie odpowiednią płykę testową na której będę walczył z przedwzmacniaczem. Na zdjęciach wykresy z oscyloskopu jeszcze ze zmniejszoną mocą przed wymianą niektórych elementów w końcówce. Widać napięcie RMS z którego można przeliczyć moc. Na kilku zdjeciach widać moduły wzmacniacza, zmodernizowanych zasilaczy, płytki regulacji bias i pomiaru prądów spoczynkowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 22 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2022 No to teraz czas na audiofilski gramofon co najmniej 10 cali i 10 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KayFranz Opublikowano 22 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2022 I rzecz jasna - z ramieniem tangencjalnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2022 Chyba Koledzy pomyliliście mnie z jeleniem. Nigdy nie robiłem "audyiofylskich" wynalazków i raczej mi to nie grozi. Wzmacniacz gitarowy z założenia jest urządzeniem które ma obcięte pasmo od góry. Sorry ale ja nie wierzę w cudowne lampy za 2000zł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 22 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2022 A ja robiłem. Mój gramofon miał talerz który ważył 15kg. Teraz resztki leżą w garażu. Przeszło mi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2022 Preamp Soldano SLO w finalnej wersji został wykonany na lampach 6N17B które mają większe wzmocnienie niż 6021. Do przełączania kanałów początkowo chciałem zastosować transoptory mosfet ale pojemność w stanie wyłączenia wynosząca od 30 do 120pF zdyskwalifikowała je jako przełączniki. Zakupiłem mikro przekaźniki o wymiarach 10x6.5mm i działa to jak trzeba. Zrobiłem układ próbny na pokazanej wcześniej płytce. Przy okazji ubiłem jeden kanał w procesorze gitarowym przez własną głupotę. Układ TS482I mini SO8 nie jest łatwy do kupienia ale dzięki koledze z forum lampowego udało się go zakupić w naszym kraju. Po wymianie układu o wymiarach 3x3mm i jednego rezystora procesor powrócił do życia. Wzmacniacz brzmi jak rasowe, duże SLO. Układ próbny zadziałał więc przeniosłem go na płytkę 88x28mm. Jutro uruchomię preamp i zobaczę czy nie mam jakiś problemów ze sprzężeniami itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2022 Lampy są wlutowane bezpośrednio w płytkę, a nie bezpieczniej na podstawkach jakby co? Jestem laikiem w tej dziedzinie, więc może głupie pytanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2022 To są lampy subminiaturowe, przeznaczone do lutowania. Niby można wsadzać je w podstawki ale są one trudnodostępne. Pewnie jak bym się uparł to bym je kupił ale wolę wlutować. W celu jako takiego porównania wielkości zrobiłem fotkę płytki przedwzmacniacza z leżącą obok triodą/pentodą ECL 86 stosowaną jako wzmacniacz audio np. w adapterze Bambino. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2022 3 godziny temu, SlawekADW napisał: w adapterze Bambino. Bambino nie mam(mój starszy brat katował nas bezustannie puszczaną na nim "Dajaną" z pocztówki ), ale mam jeszcze szpulowego ZK-140 na lampach, i parę "Stilonów"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2022 Coś tam porobiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2022 cd.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2022 Zmotałem zasilacz i żarzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 14 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2022 Może kolegów zainteresować - radiomuzeum, katalog odbiorników, lamp, półprzewodników, - w tym schematy i instrukcje, dane katalogowe... https://www.radiomuseum.org/ https://www.radiomuseum.org/m/zenith_usa_en_1.html https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_6ac5g.html (https://www.radiomuseum.org/r/zenith_12s568z_12_s_568_ch12a1.html) https://www.radiomuseum.org/r/zenith_19fb32.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi