cZyNo Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Dobrze prawi U mnie oba sie sprawdziły, chociaż kołpaki Freudenthalera są droższe...ale ładniejsze Ale wciąż nie mogę sie przyzwyczaić do bolca trzymającego łopatkę. Co start mam lekkie obawy że coś pójdzie nie tak i odlecą Choć pewnie bezpodstawnie. 50mm znajdziesz u obu producentów, ale tylko u FR są przesunięte mocowania łopatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralski Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Dzięki Koledzy - kurcze a myślałem że już znam wszystkie sklepy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Hacker również ma w swojej ofercie kołpaki zarówno RF jak i Reisenauer( kołpaki + obsady). Z tym ,że oferta może być niepełna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralski Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 No właśnie, szukam 50mm - tak niestety chlasnąłem dzioba w Alpinie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 No to trzeba szukać tam gdzie najtaniej będzie z przesyłką. Albo z kimś się zgadać. Ja do 2 miesięcy będę robił jakieś zagramaniczne zakupy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Poszukiwania zakończone sukcesem. Reisenauer do kupienia u Hackera a RF w Hoellein. Obydwa do kupienia w Hoellein. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 http://www.modellhob...2&c=7102&p=7102 http://www.reisenauer.de/artikelauswahl.php5?kid=69 ale RF z przesunięciem w wymiarze 50/6 tylko w sklepie RF u Nicole Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Nie kupowałem u Freudenthalera. Czy wysyła do Polski? Z jego oferty wynika, że na zapytanie. Gdybym miał wybierać to wybrałbym kołpak z przesunięciem. Jednak patrząc na to z innej strony należałoby wziąć pod uwagę to,że kołpak Freudenthalera nie zapewni przylegania łopatek śmigła do kadłuba po wyłączeniu silnika a kołpak Reisenauera dzięki oringowi to gwarantuje. Jest to szczególnie istotne przy śmigłach dużej średnicy. Przy niefortunnym ustawieniu łopatek po wyłączeniu silnika, dolna łopatka będzie mocno zwisać ku dołowi i nie pomoże kołpak z przesunięciem. Natomiast w systemie Reisenauer oring dociągnie dolną łopatkę do kadłuba. Kołpak z przesunięciem jest idealny do hotlinera a kołpak Reisenauera wydaje się być lepszym do elektroszybowców uniwersalnych . Mam tu na myśli latanie w termice jak i szybkie przeloty dla uciechy swojej i nie tylko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralski Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Ryszard, przepraszam Cię najmocniej, ale czy mogę prosić o jakiś link, trudno mi ogarnąć o czym piszecie nie mówiąc już że po niemiecku to ja tylko "ja, ja" i ewentualnie "halt" Jurku, chętnie bym się podłączył pod Twoje zakupy, ale 2 miesiące to...prawie maj - nie wytrzymam tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Do jakiego tematu potrzebujesz link? Czy jesteś zdacydowany na kołpak konkretnego wytwórcy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralski Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Ryszard, zwykły (dostępny w naszych sklepach) kołpak 50mm już mam. Jeśli gdzieś znalazłeś ten z oringami (dociągającymi łopaty) w takim rozmiarze daj proszę linka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Kołpak http://www.hoelleins...c=26240&p=26240 Obsada http://www.hoelleins...3&c=2972&p=2972 Oring dobierzesz sobie sam. Średnica gumki oringu fi2mm.Srednica całkowita oringu przy tej średnicy kołpaka to fi 40mm lub większa. Kupisz w kraju kilka oringów różnej średnicy i doświadczalnie dobierzesz najodpowiedniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 A ja tu sie lekko nie zgadzam. RF są dobre we wszystkich warunkach. Mi sie łopatki bezproblemowo składają. Po wyłączeniu silnika model leci na tyle szybko ze sie ładnie ułożą i potem tak zostają. Zreszta przy wolnych przelotach i w termice ułożenie łopatki nie jest aż tak bardzo istotne. Co innego jak sie pędzi i zależy nam na prędkości. A RF znacznie lepiej składają łopatki. Co prawda większych smigiełek jak 20 nie używam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralski Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Ryszard, naprawdę wielkie dzięki! Jurek jak znajdę ten rozmiar RF (a może podasz namiar na sklep Nicole ) to też sprawdzę Chyba powinienem zmienić temat tego wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Nicicole to szefowa. Wpisz Freudenthaler w Google. I znajdziesz. Wysyłają do Pl bez problemu. I Nicole jest urocza przy korespondencji oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralski Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Jurku, jak u nich płaciłeś? Nie mogę dopatrzyć się PayPal'a? Trzeba mailowo się dogadać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Paypalem. Dogadalem sie mailowo. Nawet po zlozeniu zamowienie przy wybraniu opcji przelew. Bo chyba innej nie ma Nicole oblicza wtedy koszty przesyłki i nawet nie jest tak drogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 A ja tu się całkowicie zgadzam z opiną Jurka . Kołpaki RF są zdecydowanie ładniejsze ze swoim profi wyglądem. Zapewniają zdecydowanie lepsze przyleganie łopatek do kadłuba pod warunkiem,że łopatka faktycznie przylega a nie wisi pod kadłubem jak "szpadel". Łopatka 23" trochę waży i trzeba dobrze zasuwać aby pęd powietrza chciał ją "przytulić" do kadłuba. Jurek ma rację, przy wolnych przelotach i w termice ułożenie łopatek nie jest aż tak bardzo istotne ale zwisający pod kadłubem "szpadel" nie wygląda elegancko. Dyskusja skłoniła mnie do tego aby przyjrzeć się jak to wygląda w moim modelu. Faktycznie przyleganie łopatek do kadłuba jest tragiczne. Kołpak RF z przesunięciem zdecydowanie wygrywa . Postaram się zaraz zrobić fotki jak to wygląda. Proszę zwrócić uwagę ,że dolna łopatka nie zwisa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralski Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Ma to sens, po głębszym zastanowieniu trzeba będzie zanabyć oba rozwiązania i w praktyce ocenić co lepsze. Idę na zakupy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Witam. Ostatnio kombinuję napęd do swojego motoszybowca, a jako, że wszystko lubię poznać "dogłębnie" to pobadałem parę śmigiełek składanych. Wyszło dziwnie , chociaż to złe słowo, bo właściwie jak się chwilę zastanowić jest to logiczne. śmigło z wystającymi poza kołpak mocowaniami łopatek osiągnęło na phasorze 15-4 ciąg 640 g przy 3S i 20 A. Śmigło ze schowanymi w kołpaku mocowaniami osiągnęło przy EMAX CF 2812, 3S i 13 A ciąg 500g. Czyli przy 20 A "osiągnęło by" 750g. O 110 g więcej, czyli jakieś 17 % lepiej niż tamto . Ja wiem, silniki mało porównywalne, pomiary też takie tylko z doskoku, ale wydaje się, że śmigła z wystającymi mocowaniami to porażka, jeśli chodzi o ich sprawność. Ciekawy jestem, czy ktoś jeszcze ma podobne doświadczenia. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi