kaszalu Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Wygląda super !! Pełna "profecha" - gratulacje !! A z czego chcecie ładować gaz do zbiorników ? Normalnie z większej butli czy z pojemników ciśnieniowych do kupienia w "detalu" ? Sporo tam tego wejdzie - będzie manometr do kontroli ciśnienia gazu ?
GRZECHU I JURAS Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Dzięki bardzo, tez jestem bardzo zadowolony z rezultatu. A jak u Ciebie z postępami?? Manometrów do kontroli ciśnienia raczej nie planuje. Zbiorniki będą tankowane z klasycznej butli turystycznej przez przejściówkę. Zaworami będą wentyle z opon samochodowych. Zdały egzamin przy poprzednim modelu, więc pozostaje taki rozwiązanie. A wiesz może jaki gwint zewnętrzny jest na takim zwykłym zaworze samochodowym??
TeBe Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 https://en.wikipedia.org/wiki/Schrader_valve
GRZECHU I JURAS Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Już wiem. M8 x 0,75. Wężyk do tankowania będzie inaczej zrobiony. Ten jest dość lipny... Użyje tej końcówki, i innego przewodu. http://allegro.pl/glowica-adapter-koncowka-zawor-do-pompowania-kol-i4860120329.html A w każdy zbiornik wejdzie po 570cm3 gazu.
Gość Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Ładny boiler. Zdradzisz gdzie dostałeś taką rurę o średnicy 133mm. Szukam czegoś takiego i nie mogę znaleźć. Albo miałbyś odsprzedać odcinek 30 cm. A tu moje wypociny: https://drive.google.com/folderview?id=0B2eMNxRpcXsZWkVhTF9qZUREalE&usp=sharing jeszcze kilka elementów mam do poprawy w silniku jak i bojlerze. M.in. muszę dodać smarowniczke i przepustnice. No i sama łódź sporo czasu zajmie.
GRZECHU I JURAS Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2016 No z rurą to jest generalnie problem... w Polsce chyba nie do kupienia... ja kupiłem taką rurę na Ebayu (miałem szczęście bo ktoś sprzedawał odpad...) od prywatnego sprzedawcy, cena była kosmiczna... Kupiłem odcinek 30cm, więc na sprzedaż niemam. A powiedz skąd Ty wziąłeś taki kawałek na bojler. Miał byś kawałek na handel? A może zwijałeś z blachy? Bojler lutowałeś lutem twardym? Co do bojlera to dopieść go, bo musi być efekt wizualny, a masz tam trochę "naboblone". Wyczyść nadmiar lutu. Ogólnie zapowiada sie ciekawa łódeczka. Fajnie że jest zainteresowanie takim napędem... A co do rury o średnicy 130mm to generalnie mieliśmy zamiar zwinąć samemu z blachy miedzianej o grubości 1,5mm, tyle że przypadkiem trafiła się możliwość zakupu odpowiedniej rurki...podejrzewam że zwinięcie to jedyne wyjście...
Tomek Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Nic nie piszę bo nawet nie jestem w stanie coś sensownego napisać, tylko zbieram co kolejne fotki koparę z podłogi 1
Gość Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Ja swój zawijałem z blachy 0,5 albo 0,6 już nie pamiętam. Lutowałem na twardo. Było to moje pierwsze lutowanie, dlatego tak nasmarkane. Wewnątrz bojlera z płomienicy zrobiłem wężownicę. Drugi bojler też buduje większy z blachy 1mm, średnicy ok 140. Jest to dość trudno ładnie zawinąć. Na dodatek miałem dylemat jak zrobić łączenie. Czy zawinąć czy zrobić zakładkę i znitować. I wybrałem gorsze rozwiązanie bo zrobiłem zawinięcie. Potem blachę trzeba było zaklepać i trochę brzydko to wychodzi. Na dodatek nie ma idealnego okręgu (mam nadzieję, że dekielki mi to ładnie wyprowadzą). Z rury ładniej wychodzi. Rurę miedzianą 133 znalazłem tutaj: http://www.hydraulikasklep.pl/towar/inst-sztangi-en-1057-133-3-feinrohren-rura-miedziana-twarda/ napisane, że 5m. tyllko że cena za metr też wysoka.
GRZECHU I JURAS Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Troche drogo. Ale my za ten kawałek z przesyłką ponad 300zł daliśmy..., wiec nie jest żle, a to przecież 5 metrów. Jakbyś dał nity to wyszło by idealnie. Polecam ci lutowanie cyna tą do 300stopni, do instalacji. W zupełności wystarczy. Widzę że warsztat masz dość wyposażony, a blachę w rure to bez problemu byś zwinął u jakiegoś gościa co zajmuje się rynnami(taki polutowany walec też można jeszcze u jakiegoś dekarza przewalcować). A jak zrobiłeś tą płomienice? Zwijałeś w spirale? Masz fote?
Gość Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Fotki niestety nie mam. Ale narysowałem w jaki sposób u mnie płomienica wygląda. Wygląda ot tak: https://drive.google.com/open?id=0B2eMNxRpcXsZWXJFOFo5dDNTams <<< Coś mi nie chce wstawić zdjęcia forum Ten warsztat to w pracy. Czasem można coś sobie po frezować albo wytoczyć ale to bardzo rzadko. No i mało czasu na dopieszczanie jest elementów. Dzisiaj distałem oferte 1m rury o srednicy133 za 418,45. 1m dla mnie to za dużo.
GRZECHU I JURAS Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Cena z kosmosu... Najlepiej tak jak pisałem. Zwinąć z blachy i połączyć na zwykłą zakładkę z nitami. A zwinąć u jakiegoś dekarza.. Ciekawie to zrobiłeś z tą płomienicówką. Tylko musisz pilnować poziomu wody(musisz utrzymywać wysoki poziom, za to mało miejsca na parę), żeby ci się nie rozlutowało pod wpływem ognia.
Gość Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Myślę, że lut twardy mi wytrzyma. Woda też będzie pod kontrolą. Skupmy się na waszym projekcie. Tą spiralą w dymnicy uda wam się przegrzać parę?
GRZECHU I JURAS Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Pewnie nie w 100%, ale w jakimś stopniu odzyska się trochę energii traconej przez komin. Generalnie takie spirale tak samo umiejscowione mają kotły Saito, rurki płomienicowe z dodatkowymi płomienicówkami też zrobiliśmy tak samo jak w kotłach Saito. Podejrzewam że w 100% nie uda się przegrzać pary, ale to nic, ponieważ maszyna parowa posiada Lubrykator, który ma za zadanie dawkować olej w odpowiednich ilościach, a jego zasada działania opiera się na skraplaniu się pary nieprzegrzanej... Na razie krótka pauza, bo muszę się zająć moją turbiną wiatrową. C.D.N
sebka34 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 jakiej mocy masz wiatraka, ja poszedłem w fotowoltaikę.
GRZECHU I JURAS Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Lekko odejdziemy od tematu... A mam jedną sztuke panela 250W podłączoną do zespołu wiatraka. Ładnie daje prąd.Wiatrak mam o średnicy 2m. Teraz przerabiam gondole bo zakładam prądnice zrobioną z silnika od pralki tamat(54żłobki), poprzednia prądnica była kiepska(24żłobki), dawała przy wiatrach 8-10m/s tak z 250W. Ta zakładam że jeśli śmigi dadzą rade to lekko powinno być 500W przy tych samych wiatrach. A jeśli nie dadzą rady to założę 3 metrowe śmigło. Przeróbka na forum... http://wiatraki.memu.pl/viewtopic.php?f=19&t=430
sebka34 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Ale jak wiatrak daje prąd zmienny a panel prąd stały masz to podłączone pod jakiś falownik i podpięnte pod sieć? Wiatrak może przyjemniejszy w końcu częściowo związany z modelarstwem tak to wyglada u mnie i odczyt z średniego dnia
GRZECHU I JURAS Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2016 No ładnie ładnie 8KWh na dzień to super wynik. U mnie z tego panela to w słoneczny dzień 1.4KWh wyciskam. Mostek prostowniczy 3fazowy w turbinie prostuje napięcie. Wszystko podłączone do akumulatorów, i do tego sterownik Brizo. Całość śmiga aż miło.
sebka34 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Musi śmigać Tak przy okazji gratulacje i pełen szacun za piękny motorek., wiesz już w czym będzie pływał.
GRZECHU I JURAS Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Łódeczka na pewno będzie podobna do poprzedniej łódeczki parowej. Niema co takiej techniki ukrywać pod pokładem.
GRZECHU I JURAS Opublikowano 5 Maja 2016 Autor Opublikowano 5 Maja 2016 Żeby nie było , to prace nadal idą do przodu. Oto dowody...
Rekomendowane odpowiedzi