GRZECHU I JURAS Opublikowano 30 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Tak więc rurki owinięte. Do owinięcia użyłem 5mm pasków z włókna szklanego z warstwą foli amelinowej(strój z huty). Po 3 warstwy na rurkę. I gotowa podstawka pod silnik. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 30 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 A macie jeszcze trochę tego "hutnika" ? Tyz mom rurke do łobwinięcia ...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 31 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Tego włókna po wczorajszym zostało mi tylko skrawki. Ale mam ładny kawałek tego materiału co bojler owinalem. Niebieski materiał plus folia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Jakby to nie był problem to za kawałek na owinięcie tego małego kociołka pionowego był bym wdzięczny ! Jeżeli jest to możliwe to proszę o info na PW ! Pozdrowienia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 2 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 No to już chyba wszystko podłączone. Pozostało wymienić śrubki na mosiężne. W weekend próba całości pod pełnym ogniem 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Poważna siłownia - jako stary mechanik z holowników daję Wam 6+ za pomysł, wytrwałość i realizację ! A koledze "KOJANIEMU" CHYBA SIĘ COŚ POMYLIŁO PRZY KLIKANIU W "REPUTACJĘ" że dał minusa za taką robotę,,, Musimy zrobić zlot "parówek" jak już wszystkie będą na wodzie !!! Miejsce do uzgodnienia - były by przynajmniej Wasze dwie , jedna Andrzeja ( fotka z budowy poniżej ) , moja i mojego kolegi Waldka też z silnikiem Saito - i oczywiście kto by tam jeszcze akces zgłosił !! Ps. Dzięki za pomoc !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 4 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 No jak już będzie po robocie, to trzeba będzie się zjechać na grilla nad wodą . A łódeczka palce lizać, z jakiś planów może ją robisz?Jaka długość i szerokość? Kociołek w drewnie od razu inaczej się prezentuje prawda? Powiedz no czym tu owinąłeś rurki? Jedno mam tylko spostrzeżenie, oliwiarka także wygląda na ocieploną? Ona powinna być odsłonięta, bo tam musi się skraplać para, opadać na dno w postaci wody, i wypierać tym samym olej który jest zabierany z parą do cylindrów. A mógłbyś zdradzić jaką średnice ma śruba napędowa? Sam ją robiłeś czy kupna? Kawał naprawdę dobrej roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Faktycznie łódź robi spore wrażenie, zwłaszcza rozmiar śruba. Piękna robota. A z silniczkiem w środku to już naprawdę oczu niemożna oderwać. Mam małe pytanie, czy pokład będzie przykrywał silnik i tylko kocioł będzie wystawał ponad pokład czy będzie tak zabudowana łódka, że wszystko będzie pięknie widoczne. Sam sobie odpowiem, że to raczej niemożliwe aby pokład przykrył tak fajny silnik, ale wole się upewnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Łódka i maszyna parowa jest roboty Andrzeja Łuszpińskiego - może sam trochę napisze w wolnej chwili ! Ja dostałem "pozwoleństwo" na wstawienie fotek . Dłuższa relacja z budowy jego łódki tutaj : http://pfmrc.eu/index.php?/topic/46400-p%C5%82ywanie-bydgoszcz-i-okolice/page-53 moja zresztą też tam się przewija ! Z tego co widziałem w warsztacie to ma ok 1300 mm długości i wszystko będzie dobrze widoczne ! Andrzej przewiduje też pewne niespodzianki ale o tym nie mogę "nadawać" !! Ps. Śruba ręcznie robiona !! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 5 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Witam ponownie. Wczoraj zrobiliśmy z bratem próbę pod parą, i wszystko bardzo ładnie chodzi. Film wrzucę popołudniu. Pojawił się tylko mały problem z przegrzana para. Wygląda to tak: po uzyskaniu ciśnienia na kotle puszczam parę na silnik, ona przechodzi przez przegrzewacz i wydmuchuje mi cyne która są polutowane końcówki na lacznikach rurek... Nastąpiło to tylko przy pierwszym puszczanie pary, wtedy powietrze w przegrzewacz jest rozgrzane na max. Urzylem cyny do instalacji miedzianych 300 stopni powinna wytrzymać,a tu kicha. Spróbuję polutowane lutem twardym srebrnym. Czy to pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Lut twardy na pewno pomoże - może być tylko problem z ponownym lutowaniem srebrem po cynie - trzeba dobrze oczyścić ! Ewentualnie lutowanie twarde na mosiądz ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 5 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 No pewnie ze się oczyści. Użyje srebra,bo do mosiądzu to już by trzeba acetylenem pewnie. Mam nadzieje ze mój gazowy palnik podoła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Albo palnik propanowo/butanowo - tlenowy .... Chociaż mosiądz to dzieci po dzieciach !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 5 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Tez brak takiego sprzętu . Spróbuję twardy srebrny lut. Mam nadzieje ze wytrzyma. Może być taki ? http://allegro.pl/lut-twardy-srebrny-ag5p-fi-2-0mm-chlodnictwo-klima-i6208347479.html Tak sobie myśle, że jakbym nie dał rady polutować, to masz może kogoś tam pod ręką co by był w stanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Powinien być dobry ! Kolega ma palnik propanowo - tlenowy ale do malutkich elementów ( dysza to gruba igła do strzykawki ) zapytam czy tym dało by radę ! Chodzi o same końcówki na rurkach jak rozumiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 5 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Tak same końcówki na rurkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 5 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 A tu proszę krótkie nagranie z wczorajszego dnia. Polecam, fajnie zmontowane. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Rewelacja! Banan z gęby długo po obejrzeniu filmiku mi nie schodził z gęby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Mosiądz się lutuje srebrem bardzo trudno. Luty srebrne płyną od 680 stopni w górę. Mówię tu o stopie srebra z kadmem i mosiądzem. Trzeba palnika zasilanego tlenem choć i samym propanem tez lutowałem. Trzeba pamiętać, że po takiej operacji mosiądz się odpuści i będzie miękki. Są przeróżne mosiądze i każdy ma inną temp topnienia ale generalnie poniżej 1000 stopni i tu trzeba uważać bo smyrniesz tlenem za dużo i płynie. Ja używam lutu szwedzkiego z zawartością srebra 55 procent, stosuję palnik jubilerski zasilany tlenem i czystym propanem. Jako topnika używam popularnego Boraksu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 5 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 No zamówiłem ten lut co pokazywałem w linku. Jakbym nie dał rady Panowie to się do Was z głoszę o pomoc Tym swoim palnikiem gazowym bez problemu rozgrzewam te rurki miedziane do białości, więc mam nadzieje że to wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi