marek rokowski Opublikowano 7 Marca 2013 Opublikowano 7 Marca 2013 oczychłopaki z Rzeszowa nakreciły mnie na zmeirzenie sie z nowym tematem: projekt Esiaka do śmigania po hali... pomysł wydaje sie być b. ciekawy - nei tylko na halę - zobaczymy jak toto będzie latało... po wstępnym rozrysie na arkuszach, Sławek dorobił kamuflarz Foki z kogutkiem a ja wząłem się za namalowanie płaskatej wersji Green Dragona a oto wstępne efekty: zestawiona sztuka z malowaniem zaprojektowanym przez Sławka: w wersji 11mm (za grube!) painki ważą 57gr liczę że przy zastosowaniu płyt 8mm waga spadnei o 1/3 jak Wam sie podoba zapowiedź tego typu zestawów? Oczywiście wersja "pudełkowa"- kit malowany, wycinany, z drobiazgami, pretami węglowymi, instrukcją etc już rysuje sie Spit i Hurricane ...
robertus Opublikowano 8 Marca 2013 Opublikowano 8 Marca 2013 Świetny pomysł. Czy na hali mogą latać tylko 3D? Foka jest rozmiaru ESA czy mniejsza?
Olorin Opublikowano 8 Marca 2013 Opublikowano 8 Marca 2013 Latanie ESA w hali to żadna nowość, od kilku lat we Wrocławiu odbywają się takie walki http://www.youtube.com/watch?v=GnFyDwJxnoU Zwykła ESA bez węgli i wzmocnień z powiększonymi sterami i większym wzniosem, wyposażenie jak do halówki. Pozdr. // Zapomniałem dodać, że konieczny jest ster kierunku w tych modelach inaczej zawrót to tragedia w małych halach. A foczka oczywiście ładna. Jest też jeszcze jedna sprawa, czyli prędkość. Te modele są szybkie i kto wie czy nie lepszym posunięciem by było powiększenie ich trochę żeby zmniejszyć obciążenie powierzchni. Płaski profil i maksymalne uproszczenie jak najbardziej wydaje mi się OK.
GiulioN Opublikowano 8 Marca 2013 Opublikowano 8 Marca 2013 W dniu 8.03.2013 o 06:05, robertus napisał: Świetny pomysł. Czy na hali mogą latać tylko 3D? Niekoniecznie. Ludzie latają na hali terenerkami (np. LazyBee), skrzydełkami typu delta oraz plank, modelami do akrobacji F3P, małymi kombatami, pylonami i wszystkim innym, co jest w miarę powolne i wystarczająco zwrotne, aby się zmieścić
michal888 Opublikowano 8 Marca 2013 Opublikowano 8 Marca 2013 Film jest czaderski komentarze... Helikami też latają i samochodami jeżdzą.
samolocik Opublikowano 10 Marca 2013 Opublikowano 10 Marca 2013 I do mnie trafił zestaw Jeszcze nie wiem, czy zrobię z niego model do walk na hali, czy też podwórkowego myśliwca. Jednak prawdopodobnie model będzie latał na świeżym powietrzu Ponad godzinkę zabawy nożykiem i mam gotowe elementy (to jeden z pierwszych zestawów dlatego nie był pocięty)
marek rokowski Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Opublikowano 12 Marca 2013 a j awłasnie odebrałem od kolegi kilkanascie zestawow dodatków w postaci ciętych z czarnego laminatu kompletów dźwigienek:)
marek rokowski Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Opublikowano 13 Marca 2013 dzisiaj odebrałem z drukarni pierwszą Foczke "Green Dragon" drukowaną na płycie 8mm - i to jest to! widok z tyłu: widok z dołu: no i na koniec: wzmocnienie części przedniej:
TooM Opublikowano 15 Marca 2013 Opublikowano 15 Marca 2013 Marek "wydrukuj" P 40 tkę .ESA halowe mają to do siebie że często odbijają sie od parkietu i nic im się nie dzieje,natomiast czasem spadają śmigła . W P 40 chłodnica chroni je od tego . Ciekawy byłby też SUM -trochę cięższa halówka. Piotrek miał XP 75 z cienkim kadłubem(widac na filmie) który żyje do dziś i jest ciągle eksploatowany. Daje się tez tym bić na boisku nawet przy sporym wietrze .To są bardzo wytrzymałe modele. Jeśli chodzi o mocowanie silnika potrzebna jest jednak sztywna podkładka -dłużej wytrzymuje(sprawdzone oba rozwiązania) http://www.youtube.com/watch?v=goAAjMfqa_Q&hl=pl&gl=PL http://www.youtube.com/watch?v=VmQLnTony6I
marek rokowski Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Opublikowano 15 Marca 2013 witaj jak dobrze pojdzie - powstanie cała seria takich warbirdów już rysuje się Spit i Me109 P40 i P11 tez w planie, a Karas i Sum.. czemu nie... jak widzisz z przodu sa dodatkowe nakładki wiec przód kadłuba jest całekim spory i jest do czego przykleic wrege silnikowa dostałem w koncu wszystkie detale do wyceny: dla zainteresowanych: w pełnej wersji: drukowane i wyciete elementy epp kształtki laminatowe wrega silnika wegle na usztywnienia popychacze instrukcja całość w pudełku o wym 24x4x60cm (można nadać jako list polecony) koszt zestawu: 135 PLN mam kilka wersji do "testów" - dla ludzi którzy znają się troche na temacie kity są do wzięcia po 80 PLN z przesyłką ew. chętni piloci testowi proszeni o kontakt na priv marek@napolskimniebie.pl PS jesli ktos powie że to "drogo": koszt malowania jednego modelu to kwota ok 50 PLN NETTO - czyli ok. połowa kosztu zestawu....
wacek.matuszak Opublikowano 25 Marca 2013 Opublikowano 25 Marca 2013 Jako niezbyt zorientowany w lataniu po hali mam pytanie: jaki silnik polecacie do tych cudeniek?
RC-LIPOL Opublikowano 25 Marca 2013 Opublikowano 25 Marca 2013 Tu moja relacja z budowy tego cudeńka, Tak oto wygląda zestaw po wyjęciu z pudełeczka Tak wzmocniłem skrzydła i statecznik, prętami węglowymi Elementy kadłuba przygotowane do sklejenia, tu nie wklejałem wzmocnień. A tak wygląda sklejony kadłub Budowa statecznika poziomego, zastosowałem zawiasy z modeli halowych Teraz po wklejeniu w kadłub I kilka zdjęć złożonego modelu Waga bez wyposażenia to 83g Tak wygląda z zamontowanym silnikiem KDA 2034S Popychacz steru wysokości wykonany z pręta węglowego 1m zakończonego drutem stalowym Obecnie do zestawu dodawane są elementy dźwigienek sterów, wykonane w taki sposób by nie trzeba było stosować zakończeń z drutu stalowego. W wersji docelowej wystarczy pręt węglowy, którego końce należy zeszlifować na półokrągło i za pomocą koszulek termokurczliwych przymocować do wklejonych dźwigienek sterów. Popychacze lotek wykonane z drutu stalowego, zastosowano serwa TG9e 9g Regulator 10A, widoczny pakiet to 1000mAh 2S, smigło 7x4 E Waga gotowego do lotu to 241g Kilka zdjęć z ostatnich lotów http://youtu.be/TH3QhWYbFqE Zestawy są dostępne w sprzedaży
robertus Opublikowano 26 Marca 2013 Opublikowano 26 Marca 2013 Mogłeś się pokusić o zrobienie steru kierunku.
marek rokowski Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2013 "Foczka'' dostała poprawiony przez Sławka obrys blach a ja dorobiłem "ślady eksploatacyjne" piersze seryjne sztuki będą dostępne po 12 maja a poniżej zapowiedź następnych zabawek:
Qu1ll Opublikowano 11 Lipca 2013 Opublikowano 11 Lipca 2013 Czy model Spitfire jest już dostępny w sprzedaży? Nie znalazłem żadnej wzmianki o nim napolskimniebie.pl Cytat i P11 tez w planie Trzymam kciuki za ten plan! (Myślę że nie ja jeden) Pozdrawiam Adam
Rekomendowane odpowiedzi