karol p Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Z tymi detalami to polecam folię reklamową.Wycinasz, naklejasz i gotowe. Malowane nie zawsze wychodzą ostro,czasem podcieka farba, a dodatkowo kolor bazowy może odejść z taśmą maskującą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zgadza się z tym malowaniem i maskowaniem, nigdy nie wiadomo. Pod wzgledem łatwości wykonania ozdób na modelu, intensywnosci kolorów i dostepności najodpowiedniejsza będzie folia reklamowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Możesz też grubym czerwonym markerem pojechać od linijki. Wbrew pozorom, całkiem dobrze to wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Ja na moim Migu wszystko malowałem. Podkład to farbą akrylowa, tak jak w Twoim przypadku. Robiłem tak. Np gwiazdy na płacie. Google, grafika, gwiazdy. Znalazłem odpowiednie, dostosowałem wielkość, drukarka, nożyk po liniach, przykładałem tam gdzie ma być ( dociskając lekko przy krawędziach ) i specjalnie przygotowaną do tego małą gąbką odciskałem na szablonie. Robiąc to powoli i uważnie uzyskasz bardzo dobry efekt. Farbą generalnie nie spływa. Tylko rób to powoli i nanoś małą ilość farby. Lepiej poprawić to samo miejsce 3 razy niż ma Ci farba płynąć. Później delikatnie suszyłem suszarką i w 2 min masz na gotowo a co do linii to używałem ( choć mało ale użyłem ) taśmę malarską. Jest tylko jedno ale. Z doświadczenia wiem ( robię trochę w budownictwie ) że taśmy występują z różnymi klejami. Osobiście używam tylko jasno żółtych. Mają słabszy klej. Natomiast do malowania Miga użyłem ciemniejszej ( po uprzednim sprawdzeniu oczywiście na dodatkowym kawałku ) czyli teoretycznie z mocniejszym i wszystko było ok. Dodam jeszcze tylko że przed uprzednim malowaniem całego modelu został on zmatowanym papierem o gradacji 300. Potem dwukrotne malowanie na biało i koniec. Przyklejając taśmę do tego malowania nic mi nie odeszło może dodam jeszcze tylko że kleiłem w zasadzie tylko brzegi taśmy. Jakieś 0,5 cm od brzegu. Dość mocno. I wszystko było ok przy odrywaniu. Powodzenia życzę. Obserwuje temat i widzę że ładny model powstaje Pozdrawiam Wysłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Bardzo dziękuję za tak dokładne informacje,na początku miałem małe problemy z tym depronem bo to pierwszy model z tego materiału,ale po paru błędach uznałem że to fajny materiał na modele elektryczne i myślę już o następnym. Kupiłem folie, taśmy w kolorze czerwonym jutro biorę się za naklejanie,przygotowałem kawałki malowane akrylem i zrobię próbę malowania farbą. Zobaczę co mi wyjdzie lepiej. Pozdrawiam Andrzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Witam wszystkich. Kadłub modelu jest prawie ukończony do oklejenia użyłem foli samo przylepnej na szlifowanej powierzchni przylega bardzo dobrze według mnie wygląda w miarę dobrze. Panowie może ktoś doradzi jakie kupić serwa do tego modelu? Używam nadajnik i odbiornik HITEC OPTIC 6,mam na myśli jakieś nie drogie ale w miarę przyzwoite bo te które mam to są standardowe Pozdrawiam Andrzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 No i superowo wyszły naklejki. Do takich modeli wystarczą tanie serwa 9 gram np. takie http://www.sklep.rc-...-9g-0%2C10s/172 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 No i superowo wyszły naklejki. Do takich modeli wystarczą tanie serwa 9 gram np. takie http://www.sklep.rc-...-9g-0%2C10s/172 Bardzo dziękuję za szybką odpowiedz ale czy te serwa dadzą radę w modelu o rozpiętości skrzydeł 1400 mm, mam w planach budowę następnego modelu z depronu i chciałbym zamówić kilka sztuk. Pozdrawiam Andrzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipek Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Ja osobiście bym te http://abc-rc.pl/p/115/3802/serwo-towerpro-sg-92-carbon-9g-2-5kg-cm-bardzo-mocne-serwa-analogowe-serwa.html założył. Mam w kilku modelach piankowych i dają rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Ja latam modelem depronowego Jaka 12 1,3m rozpietosci z serwami turnigy bez problemów. Ale rzeczywiscie cena i karbonowe zębatki serw tower pro to niewątpliwa zaleta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 ]Witam wszystkich, serwa zamówione czekam na przesyłkę. Prace nad skrzydłami dobiegają końca,łączenie skrzydeł to rurki aluminiowe oklejone sklejkom 08 mm i wklejone między pierwszą a trzecią warstwą skrzydła dodatkowo zrobiłem dzwigar z listwy sosnowe 5/3 mm,połówki skrzydeł wydłużyłem o 10 cm jak proponował Robert [robertus] Pozdrawiam Andrzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Witam wszystkich. Skrzydła modelu gotowe nie są jeszcze połączone i tu nie wiem jaki zrobić wznios myślałem od 3-5 stopni czy nie będzie za mały? Pozdrawiam Andrzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 może ten rysunek autorstwa Shiera pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Witam wszystkich. Przyszła pora na zrobienie kabiny całą konstrukcję zrobiłem ze sklejki 0,8 mm na tą chwilę tak wygląda. Pozdrawiam Andrzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 A czym wyciąłeś i wykończyłeś tą sklejkę? Jakaś farba? Wygląda jak precyzyjny odlew. Godne podziwu. W ogóle cały model to bardzo estetyczna robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Cała kabina to trzy elementy wycięte piłką włosową malowane i szlifowane trzy razy żeby nie było widać miejsca połączeń drobne ubytki uzupełnione szpachlą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Dzięki. Jak planujesz zrobic oszklenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo1822 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Śledzę ten wątek od początku. Bardzo ładny model, gratuluję wykonania. Wygląda jak pełnowartościowa redukcja Na pewno pięknie się będzie prezentować w powietrzu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Dzięki. Jak planujesz zrobic oszklenie? Do oszklenia kabiny wykorzystam opakowanie po bombkach choinkowych wycięte elementy wkleję od wewnątrz kabiny w ten sposób nie będzie widać miejsc łączenia. Śledzę ten wątek od początku. Bardzo ładny model, gratuluję wykonania. Wygląda jak pełnowartościowa redukcja Na pewno pięknie się będzie prezentować w powietrzu! Bardzo dziękuję za słowa uznania ale do orginału bardzo mu dużo brakuje,mimo to staram się by model wyglądał w miarę estetycznie. Pozdrawiam Andrzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Witam wszystkich. Kabina modelu gotowa,tak to mniej więcej wygląda. Pozdrawiam Andrzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi