bart07 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Witam. Proszę, doradźcie jakie zastosować malowanie modelu motoszybowca termicznego rozp. 2.6m Założenia - rozpoznawalny kierunek lotu, położenie. W miarę proste do wykonania - folia na balsie. Po oglądnięciu filmików na YT chcę zrobić coś takiego: Kadłub i usterzenie ogona - czerwone Centropłat (1m) - biały Uszy od góry - czerwone Uszy od dołu - czarny i biały (1/2 czarnego wewnątrz), Lotki i klapy czerwone. Napiszcie, co byście zmienili i dlaczego. Bartosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 W swoim modelu miałem czarne końcówki- - wydaje mi się że tak lepiej podkreśla rozpiętość i model jest jakby większy-- częściej model jest jednak ciemniejszy w stosunku do tła- nieba. Ale z kolei biały jak najbardziej się też przyda, kiedy krążysz na tle ciemnej podstawy. Wypróbowałem też wściekły- neonowy pomarańcz ostrzegawczy w spraju- jest niezły, ale też do pewnej odległości- powyżej zachowuje się jak normalny czerwony jasny, a jeszcze dalej, to już tylko stres związany z niepewnością dokąd lecę i w jakim położeniu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 http://www.f3f-klif.pl/2011/01/kontrast-kolorystyczny/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Faktycznie, widziałem tę stronę kiedyś... Wynika z niej, że tylko pomarańczowy. Niestety, na zdjęciach rzadko widać dół skrzydła, a te co dojrzałem, były właśnie biało-czarne. Jak by co, to mam spray pomarańczowy fluorescencyjny Zbyszek, ja planuję dać szeroki pas w środku skrzydła. Bartosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 W każdym razie Twój zestaw kolorów mi pasuje i podział góra/dół. Ja pomarańczowy owszem stosuję, nawet ostatnio ten fluoroscencyjny, ale jak miałem porównanie sam pomarańcz i pomarańcz z czarnymi końcówkami (spód modelu)- w wysokim locie nad głową- to drugi wariant wydawał mi się lepszy. Może to jednak indywidualna percepcja- trzeba sobie samemu dopasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Ogólnie najlepiej na dole mocno kontrastowe szerokie pasy (czarny/biały, czarny/żółty, czerwony/biały lub zółty) góra jak kto lubi aczolwiek jasna i w miare jednolita jest zalecana żeby wyraźnie odróżniała się od dołu - mi biały mocno nie pasuje bo na tle chmur się gubi. Wole żółty. Stateczniki- wystarczy żeby kolor pasował do reszty. Jak latasz wysoko to i tak nie rozróżnisz koloru, ale kontrast ciemny/jasny owszem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Kiedyś ten temat był mocno wałkowany na forum.Dużo zależy jeszcze jak kto ma stary PESEL czyli zmęczony życiem wzrok i jaka jest aura. Jednak jaki by nie był pomalowany model to na wysokości zazwyczaj widzimy go w odcieniu szaro- czarnym. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janegab Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Podzielam spostrzeżenia Krzyska o odcieniach szaro -czarnych na dużych wysokościach / jak bawiłem sie w termike/ najbardziej pasował mi biały kolor. Bardzo trafna sugestia o PESELU... Ja dodam ,że jak ktoś naduzywa wiagry ..może wszystko widziec ponoć na niebiesko hi..hi..nie potrzeba malowac modelu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gjery Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 http://pfmrc.eu/inde...elu-na-termike/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Też chciałbym moje Ventusy 2,6 i 3 m rozp. okleić kontrastowo. Latające skrzydła zawsze oklejam czerwonym od dołu i biało-zielony od góry. Taki zestaw jest nie do pomylenia w słoneczny dzień, a były już i 980m wysokości. Dobry kontrast daje też czerwono-czarny, zółto-czarny czy biało-czarno-czerwony. Oczywiście na jednej powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 http://pfmrc.eu/index.php?/topic/21152-kolejny-albatros/page__view__findpost__p__77540 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Dziękuję za wypowiedzi. Moje planowane "malowanie" spełnia większość przytoczonych linków 1. kontrastowe pasy na dole, biało/żółto/czerwono - czarne 2. wysoko i tak nie ma znaczenia, kolorów nie widać. Dziękuję - Bartosz Co do PESEL'a - właśnie testuję kontakty do patrzenia daleko. Wszystko fajnie, ale w aucie zegarów nie widać ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 2. wysoko i tak nie ma znaczenia, kolorów nie widać. I tu bardzo mylisz się chyba, że masz na myśli wysokości przekraczające podane przeze mnie. W słoneczny dzień czerwony spód modelu jest baaaardzo dobrze widoczny. Dlatego mam dół czerwony , a górę pasy biało zielone. Takie połączenie kolorów jest również bardzo dobrze widoczne. Sprawdziłem to na 3 latajacych skrzydłach. Trochę inaczej jest gdy pogoda odbiega od słonecznej wtedy już na dużo niższych pułapach - nawet 400m czasem są już kłopoty z oceną koloru bo wszystkie wydają się szare zwłaszcza dół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi