Grzesiek Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Witam Panowie i koledzy,mam maly problem.Dostalem od kolegi silnik emax niestety ma padniete lożyska.Wiac zakupilem nowe,no i problem chcialem je wyciagnac ,a lozyska sie rozwaliły.Zostaly same bieżnie zewnętrzne,są wklejone na jakis klej wyglada mi to na poxipol ten szary.Moze podgrzac lutownica jakos?Nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac bo lozyska,a raczej to co zostalo jest w stojanie(nawiniete uzwojenie).Pomocy moze ktos juz kąbinowal pod tym kątem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Ściągnąć ściągaczem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Kojani - te bieznie mają pewnie 0.coś tam mm więc jakim ściągaczem ? Grzesiek - w sobotę też wymieniałem łożysko , które rozpadło się. Najgorzej było z wybiciem tej "bieżni" zewnętrznej ale dało rdę. Poszukaj kawałek preta lub wkręta, którego łeb zatrzyma się na owej bieżni. Potem delikatne stuki młotkiem i wyszło. Nie trzymaj w ręku w czasie wybijania tylko oprzyj na czymś twardym z otworem by "wybijak" mógł przejśc gdy usunie resztki łożyska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 To nie jest takie proste,bieżnia została w tym otworze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Ściągnąć ściągaczem. tak by było najlepiej ale może krawędź bieżni nie wystaje poza gniazdo i ciężko by było złapać łapkami ściągacza. Wtedy można zastosować taki ściągacz wewnętrzny odp średnicy, którego ostrą krawędź rozpieraka wciska się rozprężając między krawędź bieżni łożyska (jest lekko sfazowana) a krawędź gniazda, a następnie wybija za pomocą sworznia i młoteczka. Ale nie zawsze mamy takie ustrojstwo, pozostaje więc jakiś twardy najlepiej okrągły wybijaczek z ostrą krawędzią, którym należy na przemian raz z jednej, raz z drugiej strony popukać w bieżnie na styku z gniazdem. Zapewne lekko uszczknie przy okazji brzeżka rantu aluminiowego gniazda w tych miejscach, ale trudno. Można jeszcze przed tą operacją zagrzać całość w piekarniku lub dobrą suszarką do ~80-90*C, aluminium ma większą rozszerzalność(22,2 m/m*K * 10-6) niż stal(10,8), co może pomóc "rozluźnić" gniazdo. Aha, ukazało się zdjęcie, to widać, że nie ma chyba innej możliwości tylko kupić lub dorobić taki ściągacz jak powyżej, choćby i domowym sposobem (może nada się do adaptacji jakiś mały metalowy kołek rozporowy, tylko wypiłować iglakiem rancik na końcu, np mocując w wiertarce który wejdzie w wybranie bieżni kulek https://www.google.p...iw=1198&bih=721 http://www.franke-za...we-mosiezne-nto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Nie trzeba żadnych ściągaczy. Widać, że ktoś bezmyślnie wymieniał już te łożyska i wkleił je na klej (z wyglądu Poxipol). Większą lutownicą podgrzewaj te bieżnie. Muszą być gorące nie krócej niż 10 min. Dopiero po tym czasie, przy pomocy niedużego, ostrego wkrętaka wydłubiesz je bez najmniejszych kłopotów. Po prostu żywica musi dobrze zmięknąć. Pamiętaj, długo podgrzewać i odczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Dzięki za chęć pomocy,z jednej strony już ja wyciągłem (z przeciwnej niz ta ze zdięcia )ale tam bylo osadzone w aluminium a z tej na zdjęciu jest osadzona w stojanie ze stali i tu pies pogrzebany.Grzalem lutownica pistoletowa i nic .Chyba zostanie mi zrobić taki sciągacz z kołka rozporowego a jak nie to e-max wyląduje w smieciach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Lutownicą pistoletową nie podgrzejesz. Tak, jak pisałem-większej mocy. To musi być dobrze podgrzane i mięknąć co najmniej 10 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 I się udało,kolba 150W plus sciągacz wlasnos robotos z uchwytu od wiertarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi