Cimek Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Jak napęczniała, wystarczyło przejechać zimną łyżką po EPP
Chriss Opublikowano 11 Września 2011 Opublikowano 11 Września 2011 Już po 3 lotach Easy Gliderem, z czego ostatni lot był nie za dobry. Musze chyba poprawić antenę nadajnika i regulator zmienić, bo model prawie wogóle mnie nie słucha, robi co chce, jeśli ma włączony silnik. Przy wyłączonym jeszcze lata jako tako. Wczoraj uszkodziłem troszkę krawędź natarcia w prawym skrzydle. Czy ma ktoś może jakieś sugestie czemu model reaguje z opóźnieniem na gaz, a potem już mnie nie słucha?? Lotki robią co chcą, silnik też robi co chce.
Cimek Opublikowano 11 Września 2011 Opublikowano 11 Września 2011 Krzysiu musimy się spotkać i zobaczyć o co chodzi
pawel4090 Opublikowano 11 Września 2011 Opublikowano 11 Września 2011 Powiedz Chriss jak możesz latać z nie sprawnym sprzętem, nie rozumiem tego, sam prosisz się o nieszczęście. Zrób testy na ziemi, poproś kolegę i zróbcie testy na większej odległości będzie bezpiecznie dla Ciebie i innych.
Chriss Opublikowano 11 Września 2011 Opublikowano 11 Września 2011 Robiliśmy test odległości od modelu razem z Oleckim75 i wszystko grało. Przy pierwszych 2 lotach myśleliśmy że to wiatr i latał dobrze. Tylko podczas ostatniego lotu zaczął świrować. Wybraliśmy miejsce takie, żeby ludzi nie było i była wysoka trawa. I było. Testy na ziemi raczej będzie trudno przeprowadzić, bo to ni to samo. Gdy robiliśmy test odległościowy (ja idę z nadajnikiem 500m dalej, a ktoś patrzy na model) to nie wykazało to żadnych niesprawności.
Rafal B. Opublikowano 11 Września 2011 Opublikowano 11 Września 2011 Zmien timing na większy na regulatorze, a także zobacz czy nie masz włączonej funkcji soft start.
Zaan Opublikowano 12 Września 2011 Opublikowano 12 Września 2011 Czy ktoś z Was może mierzył kąt zaklinowania skrzydeł w EG? był bym niezmiernie zobowiązany albo za jakieś zdjęcie skąd mógłbym tą wartość jakoś "wyfiltrować" :wink:
Zaan Opublikowano 19 Września 2011 Opublikowano 19 Września 2011 widze że wszyscy boją sie tego pytania więc dla potomności ten kąt to 5 stopni :shock: :?: znalazłem pare zdjęć i resztki EG na strychu wyjść inaczej nie chce ( kąt jest zawarty między płaszczyzną statecznika a osią płata ... teoretyczną ) , Jeżeli sie pomyliłem nie bijcie a poprawcie lub wydajcie opinie czy to prawdopodobne i jeszcze coś profil jest bardzo podobny do SD7032
Konrad_P Opublikowano 29 Września 2011 Opublikowano 29 Września 2011 Dziś polatałem sobie z logerem GPS żeby zobaczyć jak ten mój EGP lata. Granica widoczności w moim przypadku to jakieś 500m. Jest to odległość z której jeszcze da się wrócić. Tu jest jakieś 420-450m i latało mi się bezproblemowo. A poniżej efekty dzisiejszego latania.
pawel4090 Opublikowano 29 Września 2011 Opublikowano 29 Września 2011 No Konrad poszalałeś pisakiem na mapce, no no... Nie mniej zazdroszczę Ci tego logera :evil:
Konrad_P Opublikowano 29 Września 2011 Opublikowano 29 Września 2011 Co do tego logera to żadne mecyje. Jedno piwo dziennie mniej i po miesiącu będzie kasa na to ustrojstwo. Oczywiście jeszcze nie do końca go skonfigurowałem ale coś tam widać. http://www.eltrox.pl/odbiornik-gps-czarny-usb-z-data-logger-dongle-p-1940.html?utm_content=1940&utm_campaign=2011-09&utm_medium=cpc&utm_source=nokaut.pl
Olecki75 Opublikowano 30 Września 2011 Opublikowano 30 Września 2011 Powiedz Chriss jak możesz latać z nie sprawnym sprzętem, nie rozumiem tego, sam prosisz się o nieszczęście Sprzęt był sprawny i przed lotami sprawdzony, test zasięgu też był robiony. Regulator okazał się przyczyną problemu i BEC w nim prawdopodobnie nie wyrabiał. (silnik w tej konfiguracji brał 18A a regler był 30A). Bez załączonego silnika wszystko działało ale w locie na silniku co chwilę były przerwy w łączności. Teraz jest inny regler trochę mniejszy 25A z pierścieniem ferrytowym na kabelku. Odbiornik teraz też jest maksymalnie daleko od reglera (na ile to w EGP możliwe ). Teraz test zasięgu będzie robiony na załączonym silniku.
orzechowiec Opublikowano 1 Października 2011 Opublikowano 1 Października 2011 Widzę ze latasz tuż nad głową, a ja nikogo nie widziałem z szybowcami w mojej okolicy - często latasz? i czy jesteś z okolicy? Już niedługo i ja zabiorę swoje latadła gdzieś na Wysoką Pozdrawiam Rafał
Konrad_P Opublikowano 1 Października 2011 Opublikowano 1 Października 2011 Latam dość często - prawie codziennie, zawsze w drugiej połowie miesiąca. To przez pracę. Latam jak są dobre warunki czyli wiatr poniżej 3m/s. Najczęsciej po godz. 17. Niestety wczoraj uległo awarii serwo od wysokości i zacięło się w pozycji niesprzyjającej. Mogłem tylko oglądać przez prawie 7s jak EG leci ku matce ziemi. Kret był bardzo mocny, ale o dziwo są szanse na odbudowę, pewnie dzięki wzmocnieniom taśmą szklaną jakich dokonałem przed lotem.
pawel4090 Opublikowano 1 Października 2011 Opublikowano 1 Października 2011 Szkoda EG, ale zapewne go odbudujesz. Wcześniej podałeś link do logera, ale już nie mają na sklepie, możesz podać symbol ? Może i ja przestane popijać pepsi coś uzbieram
Malker Opublikowano 1 Października 2011 Opublikowano 1 Października 2011 Jakie to było serwo? Ja rozbiłem swój w identyczny sposób tyle, że serwo siadło zaraz po starcie. W sumie miałem szczęście bo wcześniej latałem na skraju widoczności nad łąkami i lasem.
Konrad_P Opublikowano 1 Października 2011 Opublikowano 1 Października 2011 możesz podać symbol Ten loger to jekieś no name. Przepisze wszystko co na nim. GPS Route Logger Dongle model: GT-730FL-S (Taiwan) Jakie to było serwo? D-MG16 Metal Gear 2.9kg/.08sec/18.8g Musze powiedzieć, że z 10 szt. jakie ma to pierwsze padło. Jeszcze nie rozbierałem bo nie mam czasu teraz, ale w przyszły weekend zobacze co się stało.
pawel4090 Opublikowano 1 Października 2011 Opublikowano 1 Października 2011 Dzięki Konrad, znalazłem na allegro...
Kojott Opublikowano 16 Października 2011 Opublikowano 16 Października 2011 Piszę z konkretami, bo im więcej czytam tym bardziej jestem skołowany i nie wiem co kupić :wink: Na EGP jestem już zdecydowany, jednak nie do końca wiem, czy zdecydowałem się na dobre wyposażenie. Silnik + regiel serwa Hitec 2x HS-55 i 2x HS-81 pakiet Turnigy 2200mAh 3s Kołpak z Multiplexu dedykowany do EGP Moje pytanie, czy jest to słuszny zestaw, czy też można dobrać coś bardziej odpowiedniego w podobnej cenie? szczególnie tyczy się to silnika i regulatora
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.