robloz Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 W wyniku kolejnego kreta Kataną (przeszła już do krainy wiecznych lotów ), zostałem bez modelu, jak to się mówi "na każdą okazję". Wybór padł na starego poczciwego "Antka". Zestaw kupiony w Morlock Family, składa się z trzech arkuszy pianki EPP z powycinanymi laserem częściami + skrzydła. Dodatkowo różne drobiazgi. Właściwie oprócz kół jest wszystko. Niestety tak szybko zabrałem się za klejenie, że jest mało fotek. Sklejony kadłub oraz stateczniki sklejony też jest przód z mocowaniem silnika pomysłowo jest ta część zrobiona, plastikowy kubek po śmietanie oklejony pianką Teraz trochę danych technicznych: rozpiętość 140cm waga do lotu ok.1400g silnik Turnigy SK4240-750 będzie kręcił śmigłem czterołopatowym 2x 11x8APC Cdn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal888 Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Bardzo fajny samolot. Lata dość makietowo, silnik troszkę aby nie za duży ? Coś co mi się podoba to ilość miejsca w kadłubie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Silnik może i trochę za duży, ale akurat taki miałem wolny. Efekt dalszych prac: Wstawione wzmocnienia z prętów węglowych w podpory skrzydeł i statecznika Przerobiłem trochę skrzydła. dorobiłem klapy na dolnym i górnym płacie i też usztywniłem węglem kabinka (jeszcze nie dopasowana) I czas na pierwszą przymiarkę całości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Wygląda świetnie! Kabinka pierwsza klasa. Bardzo finezyjna i "makietowa". Napisz o niej parę słów: - z czego jest szybka? - ilu jest kawałków? - Kleiłeś krawędzie na styk? - Jak ją zamierzasz przymocować? Dzięki z góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 28 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Kabinka jest z grubej folii i wycięta w/g szablonu który był w zestawie. Kleilem na styk, a później każde łączenie było wzmacniane paskami . Jak zamocuję ,to jeszcze nie wiem. Chcę zrobić też wnętrze kokpitu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Dzięki za opis. Z kokpitem to juz będzie niemal jak makieta. W ogóle, bardzo przyjemny model, niezła baza do waloryzacji. Ciekawe jak będzie latał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Niedawno na pokazach w Rzeszowie widziałem jak lata "Antek" to naprawdę piękny i spokojny lot, mało tego jeszcze rozdawał cukierki. Podobno jak się mu nie przeszkadza to lata sam. Pozdrawiam Andrzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GBS Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Witaj Robercie Niezmiernie ciesze się, że zdecydowałeś się na relacje z budowy tego świetnego modelu. Jestem strasznie ciekaw przebiegu całej składanki bo jak już wiesz posiadam dokładnie taki sam zestaw. Widzę, że podszedłeś do budowy bardzo profesjonalnie i zrobiłeś oba płaty z usterzeniem chociaż standardowo zestaw ma lotki tylko w jednym płacie. Jeśli możesz to proszę opisz dokładnie jak przerobiłeś drugi płat, bo też chciałbym "ulotnić" obydwa płaty w moim modelu. Odnośnie kabiny to użyłeś tej folii co była w zestawie czy jakiejś innej ? Gorąco kibicuje i czekam z niecierpliwością na kolejne fotki z budowy i ciekawe rozwiązania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek295 Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Ja również będę uważnie obserwował budowę ponieważ też posiadam tego ANa tyle że oczekującego w pudełku na budowę. Przed Antkiem mam do budowy Dromadera z Morlock Family. Instrukcja do obydwu modeli jest naprawdę fajnie opracowana ale zawsze można szukać swoich rozwiązań (np klapy). Modele już w pudełku robią wrażenie, widać że są przemyślane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 W dolnym płacie zawias klapy wykonałem lutownicą z odpowiednio wygiętym grotem. Wyszło tak jak na górnym. Serwo klap mam na dolnym, a do górnej klapy będzie popychacz przy kadłubie. Model składa się super, wszystko pasuję idealnie. Jedyna "trudność" to wklejenie dżwigarów w górny płat, trzeba je wkleić dość głęboko. Co do kabiny to oszklenie jest z folii z zestawu, choć układ ramek różni się trochę od oryginału, ale mnie to nie przeszkadza. Antek otrzymał kolorki (może trochę się różnią od prawdziwych, ale.....) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Troszkę za duży ten pilot, wystrugaj coś z pianki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Troszkę za duży ten pilot Wiem, ale chociaż go widać . A tak na poważnie to nie bardzo mam kiedy. W niedzielę mamy na lotnisku pokazy z okazji "Dnia Latawca", model muszę jeszcze oblatać i sprawdzić działanie pojemnika na cukierki, który jest w modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Koniecznie nagraj ten zrzut, jestem strasznie ciekaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Chętnie zobaczę konstrukcję "cukiernicy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 4 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Antonow odbył pierwsze loty i jest cały . Lata super, chociaż ze względu na swoją bryłę przy dużym wietrze mocno rzuca i trzeba bardzo uważać. Klapy się sprawdziły, a miałem je uruchomione tylko na dolnym płacie. Kilka fotek w plenerze Ewentualne fotki lub filmik po niedzielnych pokazach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Wiatr Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Witam, fajnie by było zamontować takie smigło http://allegro.pl/sh...item=3598509596 antek wygladał by rasowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Model bardzo ładny kolega Wojtek ma rację z takim śmigłem to by było prawdziwe cacko. Pozdrawiam Andrzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Macie rację, ale dać 50 zł. na śmigło to trochę drogo. Przy starcie i lądowaniu zahaczyłem parę razy o glebę i takiego śmigła byłoby szkoda. Prysnę je na czarno i będzie takie samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Pozdrawiam Antkowiczów, musze sie pochwalić na poczatek że to ja i koledzy modelarze namówiliśmy Mirka- producenta serii modeli Morlock na zaprojektowanie An-2. Prototyp szybko został oblatany i nie wymagał żadnych poprawek. Model pozostawia sporo manewru na przeróbki w strone bardziej makietowego wykończenia a lata jak marzenie. Poniżej mój ze śmigłem jak na foto powyżej ale ta cena to jakaś z kosmosu, zamawiał takie śmigła do naszych Antków kolega na HK i wyszło po 25 zł więc nie tragedia, a aukcja nadaje się do działu rodzynki z allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KASKADER Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Bardzo ładny ten Antek. jak będą środki to może też coś takego bym zbudował, choć zbieram na coś innego. Gratuluję ładnego modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi