Tomek Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Stara modelarska szkołą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 stara ale jakże jara,póżno znalazłem ten temat ale przeczytałem wszystkie 15 stron za jednym posiedzeniem,naprawde wiele można sie nauczyć od Mistrza,szacunek Panie Andrzeju.mam pytanie o to 4 ro łopatowe śmigło.sklejane z myślą o silniku spalinowym czy elektryku?latał Pan już na takim?ciekawi mnie to bo ciekawy patent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 1 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 stara ale jakże jara,póżno znalazłem ten temat ale przeczytałem wszystkie 15 stron za jednym posiedzeniem,naprawde wiele można sie nauczyć od Mistrza,szacunek Panie Andrzeju.mam pytanie o to 4 ro łopatowe śmigło.sklejane z myślą o silniku spalinowym czy elektryku?latał Pan już na takim?ciekawi mnie to bo ciekawy patent Dzięki za miłe słowa. Z Mistrzem to przesada, no i nie będziemy tu Panować . Co do śmigła, planowałem pod elektryka, ale spróbuję ze spalinką, jeszcze trochę czasu . W latach 80-tych próbowałem śmigło, w ten sposób zrobione, trójłopatowe w akrobacie i dało radę. Mam więc nadzieję, że teraz też. Oczywiście najpierw próby naziemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 Witam,czym jest sklejone to śmigiełko?ciekawy patent może coś więcej w tym temacie?obejrzałem kilka filmów na you tube,fajną ekipe lataczy macie,a z tym Mistrzem to nie przesada.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 a z tym Mistrzem to nie przesada Zgadzam się z przedmówcą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 1 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 Wszystkie elementy śmigła klejone Soudalem poliuretanowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 2 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 Takie tam drobne prace. Mała forma na osłonę podwozia przedniego. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 Witam,przepraszam z upierdliwość z tym śmigłem ale jako że ciekawy patent to ostatnie pytanie,klejenie ok,patent do sklejania da sie wywnioskować z zdjęć ale ostatnie moje pytanie dotyczy ostatniego zdjęcia z postu 16 czyli histori strugania śmigła-czy te widoczne dwa punkciki na każdej z czterech części to jakieś nity np.z drzewa lub jakieś śrubeczki czy tylko atrapy,obiecuje więcej nie pytać.pozdrawiam piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 2 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 Witam Wszystkie łopaty kołkowane są kołkami bambusowymi, średnicy około 3mm. Kołki wklejane też na Soudal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 dzięki za podpowiedz,bambus taki troche zapomniany budulec ale pożyteczny.tak sie domyślałem że cósik tam jest ale wolałem sie upewnić.teraz to dla mnie ma sens .jak to ktoś napisał-stara szkoła.proste ale genialne-zdało egzamin w latach 80-tych to teraz też powinno,dziękuje i kibicuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 13 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Witam Foremka zdjęta i pokrywa wylaminowana. Nie bardzo pasowały mi oryginalne zawiasy plastikowe (chodzi o oś obrotu pokrywy), postanowiłem zrobić swoje z laminatu . Na razie jeden, żeby zobaczyć jak to wyjdzie, ale wydaje się, że będzie OK. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Pełen szacunek po co kupować jak można samemu wyprodukować.jak mi sie to podoba,czasy kiedy nic nie było i życie zmuszało do główkowania jak to zrobić .prawdziwe modelarstwo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 17 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 Dzięki Koledzy za dobre słowa. Nie chodzi o to, żeby robić wszystko samemu. Gdybym mógł kupić zawiasy takie , jakie potrzebuję, to bym je kupił. Ale takich niema. "Potrzeba matką wynalazków", to i sobie zrobiłem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Witam,Panie Andrzeju postępy napewno jakieś są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 30 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Witam,Panie Andrzeju postępy napewno jakieś są No niestety na razie mała przerwa przy modelu. Sporo innej roboty. Ale za miesiąc dalej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 W chwilach wolnych produkcja zawiasów Tkanina 80g/m2 x2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Przeczytałem wątek jednym tchem i chcę więcej ☺ Gratuluję włożonej pracy, wytrwałości i przede wszystkim efektu! Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Nie bardzo pasowały mi oryginalne zawiasy plastikowe (chodzi o oś obrotu pokrywy), postanowiłem zrobić swoje z laminatu . Na razie jeden, żeby zobaczyć jak to wyjdzie, ale wydaje się, że będzie OK. Andrzeju, smarowałeś czymś tę "strunę" technologiczną przed żywicowaniem, czy bez tego lekko potem dała się wyciągnąć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 25 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Andrzeju, smarowałeś czymś tę "strunę" technologiczną przed żywicowaniem, czy bez tego lekko potem dała się wyciągnąć ? Witam Przy pierwszym egzemplarzu "zawiaska" nie smarowałem, z trudem, ale zeszło. Przy kolejnych smarowałem twardym woskiem do karoserii samochodowych i drut wychodzi bez problemu. Zawiasy z grubsza gotowe 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Przy kolejnych smarowałem twardym woskiem do karoserii samochodowych i drut wychodzi bez problemu. Dzięki za podpowiedż . Jakaś parafina mi przychodziła na myśl, ale taki wosk jest na pewno lepszy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi