Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

stara ale jakże jara,póżno znalazłem ten temat ale przeczytałem wszystkie 15 stron za jednym posiedzeniem,naprawde wiele można sie nauczyć od Mistrza,szacunek Panie Andrzeju.mam pytanie o to 4 ro łopatowe śmigło.sklejane z myślą o silniku spalinowym czy elektryku?latał Pan już na takim?ciekawi mnie to bo ciekawy patent

Opublikowano

stara ale jakże jara,póżno znalazłem ten temat ale przeczytałem wszystkie 15 stron za jednym posiedzeniem,naprawde wiele można sie nauczyć od Mistrza,szacunek Panie Andrzeju.mam pytanie o to 4 ro łopatowe śmigło.sklejane z myślą o silniku spalinowym czy elektryku?latał Pan już na takim?ciekawi mnie to bo ciekawy patent

Dzięki za miłe słowa. Z Mistrzem to przesada, no i nie będziemy tu Panować :) . Co do śmigła, planowałem pod elektryka, ale spróbuję ze spalinką, jeszcze trochę czasu :) . W latach 80-tych próbowałem śmigło, w ten sposób zrobione, trójłopatowe w akrobacie i dało radę. Mam więc nadzieję, że teraz też. Oczywiście najpierw próby naziemne.

Opublikowano

Witam,czym jest sklejone to śmigiełko?ciekawy patent może coś więcej w tym temacie?obejrzałem kilka filmów na you tube,fajną ekipe lataczy macie,a z tym Mistrzem to nie przesada.pozdrawiam

Opublikowano

Witam,przepraszam z upierdliwość z tym śmigłem ;) ale jako że ciekawy patent to ostatnie pytanie,klejenie ok,patent do sklejania da sie wywnioskować z zdjęć ale ostatnie moje pytanie dotyczy ostatniego zdjęcia z postu 16 czyli histori strugania śmigła-czy te widoczne dwa punkciki na każdej z czterech części to jakieś nity np.z drzewa lub jakieś śrubeczki czy tylko atrapy,obiecuje więcej nie pytać.pozdrawiam piotrek

Opublikowano

dzięki za podpowiedz,bambus taki troche zapomniany budulec ale pożyteczny.tak sie domyślałem że cósik tam jest ale wolałem sie upewnić.teraz to dla mnie ma sens :) .jak to ktoś napisał-stara szkoła.proste ale genialne-zdało egzamin w latach 80-tych to teraz też powinno,dziękuje i kibicuje

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Foremka zdjęta i pokrywa wylaminowana. Nie bardzo pasowały mi oryginalne zawiasy plastikowe (chodzi o oś obrotu pokrywy), postanowiłem zrobić swoje z laminatu :) . Na razie jeden, żeby zobaczyć jak to wyjdzie, ale wydaje się, że będzie OK.

post-270-0-70795600-1473793823_thumb.jpg

post-270-0-83041300-1473793831_thumb.jpg

post-270-0-59309000-1473793838_thumb.jpg

post-270-0-50391400-1473793846_thumb.jpg

post-270-0-75230200-1473793853_thumb.jpg

post-270-0-48001600-1473793874_thumb.jpg

post-270-0-52006200-1473793885_thumb.jpg

• Lubię to 4
Opublikowano

Pełen szacunek :) po co kupować jak można samemu wyprodukować.jak mi sie to podoba,czasy kiedy nic nie było i życie zmuszało do główkowania jak to zrobić ^_^ .prawdziwe modelarstwo

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki Koledzy za dobre słowa. Nie chodzi o to, żeby robić wszystko samemu. Gdybym mógł kupić zawiasy takie , jakie potrzebuję, to bym je kupił. Ale takich niema. "Potrzeba matką wynalazków", to i sobie zrobiłem :) .

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Przeczytałem wątek jednym tchem i chcę więcej ☺ Gratuluję włożonej pracy, wytrwałości i przede wszystkim efektu!

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie bardzo pasowały mi oryginalne zawiasy plastikowe (chodzi o oś obrotu pokrywy), postanowiłem zrobić swoje z laminatu :) . Na razie jeden, żeby zobaczyć jak to wyjdzie, ale wydaje się, że będzie OK.

Andrzeju, smarowałeś czymś tę "strunę" technologiczną przed żywicowaniem, czy bez tego lekko potem dała się wyciągnąć ? 

Opublikowano

Andrzeju, smarowałeś czymś tę "strunę" technologiczną przed żywicowaniem, czy bez tego lekko potem dała się wyciągnąć ? 

Witam

Przy pierwszym egzemplarzu "zawiaska" nie smarowałem, z trudem, ale zeszło. Przy kolejnych smarowałem twardym woskiem do karoserii samochodowych i drut wychodzi bez problemu. Zawiasy z grubsza gotowe :)

post-270-0-92065500-1477382410_thumb.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Przy kolejnych smarowałem twardym woskiem do karoserii samochodowych i drut wychodzi bez problemu.

Dzięki za podpowiedż  :). Jakaś parafina mi przychodziła na myśl, ale taki wosk jest na pewno lepszy  ;).  

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.