Tomek_W Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Na wydrukowanym planie lewej połówki płata ponakłuwaj szpilką wszystkie 'strategiczne" punkty. Odwróć plan na "lewą" stronę. Weż twardy ołówek i połącz te punkty. Otrzymasz lustrzane odbicie. Na nim sklej prawe ucho. Proste???. No może nie dla pokolenia wychowanego na komputerze ,mp trójce i komórce. Ale głowę daję że zadziała.W razie kłopotów służę na pw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 10 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Pisze przecież po co utrudniać sobie życie ! Obie połówki są narysowane tyklo że ta prawa na szaro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Dzięki wszystkim za pomoc, już mniej więcej wiem jak się za to zabrać Patryk, na moim planie skrzydeł z lotkami nie ma naniesionej drugiej połówki skrzydła, na planie oryginalnego Guppy-ego bez lotek są rzeczywiście obie końcówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 10 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 A no to przepraszam niedoczytałem że to skrzydło z lotkami :oops: W planie w formacie DXF są obie połówki skrzydła z lotkami. Oczywiście wiesz że skrzydło ma profil pseudo RG15 :twisted: Edit: A co za tym idzie jest trudniejsze w budowie dla początkującego. Troche więcej roboty jest i może ci się to nieudać chociaż to zależy od tego co buduje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Tak, wiem, że w formacie DXF są obie końcówki, jednak nigdy nie drukowałem plików w takim formacie i nie wiem jak się za to zabrać i myślałem, że w pdf-ie będzie łatwiej , ale spróbuje zrobić tak jak doradził Tomek_W i Jacek i może się uda, ale chyba najpierw zrobię jednak skrzydło bez lotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 10 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Dokładnie tak zrób bo skrzydło bez lotek jest o wiele łatwiejsze w budowie i między innymi dlatego je najpierw zrobiłem. A z lotkami jak będę robił to styro kryte balsą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turek Opublikowano 12 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Patryk, na rcgroups - http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=539755 autor guppiego mówi cos o skręcie (zwichrzeiu skrzydła o 2 stopnie) "Wing twist is needed because of strong trapezional outer wing panel, to avoid permature tip stalling. LE of the wing tip is rised for about the thickness of slim CD cover (5 mm typical) This dramatically improove the wing behaviour on sharp circling or at minimum speeds. ". Niebardzo kojarze oc tam chodzi, jak to rozwiązałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 12 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Chodzi o końcówke skrzydła. Opisałem jak i co http://www.szabatowski.com/forum/viewtopic.php?t=515&postdays=0&postorder=asc&start=30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turek Opublikowano 12 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 :jupi: aaa juz wiem wpatrzylem sie w plan i okazuje sie, ze ta druga część płata powinna być zwichrowana, jakby skrecona, koncowy róg krawedzi spływu powinien być wyżej względem reszty o 5mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 14 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 Po wielu prubach rezygnuje. Miałem wielkie problemy ze sterem wysokości. Dzisiaj piekna pogoda mialem model oblatac a tu znowu stery nie dzialaja tak jak trzeba. Nie ja nie jestem zły. Ja jestem wkur.... :evil: :x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turek Opublikowano 14 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 Wiem o co chodzi, mam podobny problem ze sterem wysokości. Po pierwsze sam bowden, poprzez dużą krzywiznę cięzko się suwa (myśle że może jeszcze pomogło by tutaj wstawić cieńszy drut, no i druga sprawa jest z samą dźwignią steru, mianowicie ruch drutu, powoduje wygięcię całego steru poprzez niekompatybilność kształtu dźwigni kątą wyjścia drutu itd. W drugim przypadku jest sprawa gorsza, przydałby się tutaj jakiś przegub między dźwignią a drutem, ech.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 14 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 Właśnie ze względu na ten T ster odradziłem Lukisowi budowe guppego. Jak widać się nie myliłem. Zrobił malinowego 1,6m i jest zadowlony. Ja bym na miejscu Patryka przerobił ogon całkowicie na klasyczny-odwrócone t i problem byłby rozwiązany. To 1 dzień roboty i model gotowy i sprawny. Patryk nie zrażaj się bież piłkę i tego T tnij i do kosza z shitem odrazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 14 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 Przekonałeś mnie malinn Przerobiłem ogon i zostawiłem do schnięcia na noc. Jak dobrze pójdzie to jutro oblot bo ładan pogoda będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 14 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 Patryk jak bedziesz mial czas to zrob zdjecie Guppy bez statecznika T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turek Opublikowano 14 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 Hmm, wyglądać napewno będzie gorzej.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 14 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 Turek teraz to mam to w :ass: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Turek śmiesznie napisałeś Po co komu model rc który tylko wygląda a nie lata? Jak by takmiało bys to Patryk by se składał modele w skali 1:72 i stawiał je na pólce w pokoju. Model rc przede wszystkim ma dobrze latac i cieszyć , a jak fajnie wygląda do tego to dobrze. Daj znac Patryk czy to pomogło i model lata poprawnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 15 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Tak pomogło i to bardzo. O wiele lepiej się reguluje i ustawia. Byłem też zrobić oblot. Na początku próba lotu ślizgowego. Skręca troche w lewo to wytrymowałem i dałem podkładke pod skrzydło. Dalej to samo. Postanowiłem jednak polecieć, zrobiłem kilka kółek ale tylko w jedną stronę bo w drugą nie dałem rady. Wylądowałem i zacząłem się bawić z ustawieniami skrzydła i nagle zerwał się mocny wiatr i zaczął lać deszcz. Musiałem się zbierać do domu. Prawdopodobnie przyczyną jest złe wklejenie statecznika poziomego, jak wracałem do domu zauważyłem że nie jest wklejony pod kontem prostym. Poprawie to i zobacze jak będzie. Niestety wiatr przestanie wiać dopiero w poniedziałek więc wtedy będą dalsze próby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Fajnie ,że dałes się namówić i co ważeniejsze pomogło to :wink: Model i tak wygląda fajnie i wcale nie uważam ze sterem T był ładniejszy wiec napewno się to opłacało przerabiać :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turek Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Wiadomo, że ma latać! Ale jak dla mnie musi się ciekawie prezentować, jak ma to być byle co to można sobie zrobić prostego deproniaka i latać też nim można i po co się męczyć z budową i kosztami. Nigdy nie budowałem modelu, który by mi się wizualnie nie podobał. Ja poprostu nie odpuszczam tak łatwo i skoro wiele tego typu modeli powstało, to nie ma takiej możliwości, żeby u mnie ster nie dzialał, choćbym miał nad siedzieć miesiącami. No ale każde ma inne podejście i gust. Zresztą redukcyjne też sklejam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.