stema Opublikowano 5 Grudnia 2013 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Mocowanie jest zrobione z listewki sosnowej 10 mm, Andrzej. Obawiam się, że to Ci sie rozpadnie przy pierwszym lądowaniu. Zalaminuj to taśmą szklano-węglową, lub węglową. Tak bym zrobił. Ponadto ten element jest za mały, aby trwale współpracował w przenoszeniu sił na kadłub.
rajaner Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2013 Dzięki Bartek chyba zamówię ten jeśli działa u ciebie to może i u mnie się sprawdzi chociaż myślałem że taki kabelek będzie dużo tańszy . http://cyber-fly.pl/...light-G4.5/4096 Obawiam się, że to Ci sie rozpadnie przy pierwszym lądowaniu. Zalaminuj to taśmą szklano-węglową, lub węglową. Tak bym zrobił. Ponadto ten element jest za mały, aby trwale współpracował w przenoszeniu sił na kadłub. Serdeczne dziękuję za zwrócenie uwagi,faktycznie masz rację,chciałem to za szybko zrobić i nie pomyślałem że może być za słabe zrobię jak radzisz i może troszku większe mocowanie. Dziękuję Andrzej.
Bartek Piękoś Opublikowano 6 Grudnia 2013 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Dzięki Bartek chyba zamówię ten jeśli działa u ciebie to może i u mnie się sprawdzi chociaż myślałem że taki kabelek będzie dużo tańszy... W HK jest za 5 baksów z hakiem + przesyłka. Zresztą jest ich tam dwa, niby do roznych symulatorów, ale z komentarzy wynika, że oba obsługują AeroFlight'a i RealFlight'a.
rajaner Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2013 Jeszcze raz dzięki Bartek. Wracając do budowy modelu zmęczyłem tą budę za kabiną zrobiłem dwa szablony według planów jeden przykleiłem na kadłub drugi do kabiny i zacząłem oklejać paskami balsy od dołu cała płytka nie chciała mi się tak wyłożyć z wyglądu nie jest za ciekawa ale całość jest jak widać pod szpachlowana i wyszlifowana w dotyku jest gładka i nie ma nierówności po oklejeniu japonką i malowaniu powinno być dobrze,ale przez myśl mi przechodzi czy tego nie rozebrać i nie zrobić od nowa bo puki co razi w oczy. Andrzej.
przemo Opublikowano 6 Grudnia 2013 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Wygląda rewelacyjnie model będziesz oklejał folią ?
rajaner Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2013 model będziesz oklejał folią ? Jeszcze się nad tym nie zastanawiałem ale chyba nie,nie mam do tego wprawy model okleję japonką i jakiś lakier.
przemo Opublikowano 7 Grudnia 2013 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Kadłub jak najbardziej japonką i pomalować ale skrzydła to raczej folią oklej będzie bardziej wytrzymalsza od japonki. Chodzi mi tutaj o pustą przestrzeń między żebrami chyba że planujesz pokryć całe skrzydło balsą.
rajaner Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2013 Witam wszystkich. Powoli zbliżam się do zakończenia prać nad skrzydłami pozostało zamontować lotki,serwa i wykończyć żeberka paskami balsy co zaplanowałem zrobić dzisiaj. Skrzydła na chwilę obecną. Pierwsza przymiarka tego co jest zrobione. Andrzej.
Bartek Piękoś Opublikowano 7 Grudnia 2013 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Wygląda to świetnie . Następny model robię z drewna. Chyba już rozumiem, o co Ci chodziło z tym wyglądem kabiny z tyłu. Te boczki balsowe u Ciebie wydają się wklęsłe, a powinny byc płaskie (lekko wypukłe?), tak? Wiem, że łatwo pisac a trudniej zrobic , ale myślę, że w tak fajnie wychodzącym modelu po prostu warto to zmienic: okienka boczne są zdecydowanie za wysokie. Gdybyś je obniżył, zwiększyłaby się wytrzymałośc kabiny, a i sylwetka by zyskała. Kabina to charakterystyczny jej element. O.k., przestaję sie wymądrzac , zwłaszcza, że w moim modelu poprawek juz mi sie robic nie chce .
rajaner Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2013 Dzięki za zwrócenie uwagi,boki kabiny zrobiłem według planów jakie posiadam tak samo wysokość okienek może to takie złudzenie na zdjęciu ,faktycznie tak to wygląda ale w realu wygląda inaczej, myślę że proporcje są dobre przerabiał tego raczej nie będę za dużo roboty. Jeszcze raz dzięki Andrzej.
Bartek Piękoś Opublikowano 7 Grudnia 2013 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Dzięki za zwrócenie uwagi,boki kabiny zrobiłem według planów jakie posiadam tak samo wysokość okienek może to takie złudzenie na zdjęciu ,faktycznie tak to wygląda ale w realu wygląda inaczej, myślę że proporcje są dobre przerabiał tego raczej nie będę za dużo roboty. Jeszcze raz dzięki Andrzej. Działaj dalej. Nie mogę się doczekac jak dostanie koła i śmigiełko.
Maciek295 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Wygląda naprawdę obiecująco. Może też kiedyś się skuszę na takiego drewniaka jak wreszcie skończę swojego z EPP.
rajaner Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2013 Dzięki koledzy za słowa które motywują do dalszej pracy. Właśnie skończyłem imitację silnika teraz trzeba poczekać aż wyschnie farba,jutro pokarzę jak to cudo wyszło. Andrzej.
Pasjonat22 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Coraz bardziej Mi się to Podoba,czy taki model mozna zbudowac z depronu? moze i ja zrobie jakis model zdalnie sterowany..
miro-er1 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Opublikowano 8 Grudnia 2013 mozna Wojtek nawt ktos tutaj na forum robil z depronu z takich samych planow , poszukaj sobie realacje, pozdrawiam
rajaner Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2013 Coraz bardziej Mi się to Podoba,czy taki model mozna zbudowac z depronu? moze i ja zrobie jakis model zdalnie sterowany.. W pierwszej wersji miał być z depronu ale mając spory zapas płytek robię go z balsy, ale jeśli to ma być twój pierwszy model RC to na początek proponował bym jakiś szybowiec lub motoszybowiec ale decyzja należy do ciebie. A następny model jaki mam zamiar zrobić będzie z depronu. Jak pisałem wcześniej skończyłem imitację silnika. A tak wygląda to cudo. Andrzej.
miro-er1 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Opublikowano 9 Grudnia 2013 WOW!!!! i to naprawde wielkie , napisz Andrzej z czego zdzialales te makietke silnika, fajnie to sie prezentuje
rajaner Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2013 WOW!!!! i to naprawde wielkie , napisz Andrzej z czego zdzialales te makietke silnika, fajnie to sie prezentuje Koło makiety nawet to nie leżało ale już wyjaśniam. Część środkowa jest zrobiona z balsy srebrne kółko to sklejka 2 mm cylindry zrobiłem z filcowych podkładek pod meble 28 i 22 mm po sklejanych na przemian wszystko razem przewiercone i osadzone na patyczkach do szaszłyków,te małe gwiazdki między cylindrami to obcięte zatyczki z kleju SUPER GLUE. PS.Kiedy zaczynasz budowę DROMADERA coś ni się obiło o uszy że masz zamiar go robić. Andrzej.
przemo Opublikowano 9 Grudnia 2013 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Andrzeju przymierz ten silnik do kadłuba i wklejaj szybko zdjęcie atrapa silnika wygląda jak by miała zaraz odpalić
rajaner Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 10 Grudnia 2013 Witam Wszystkich. Wszystko co jest zrobione i to co jest w przygotowaniu położyłem na wagę dołożyłem serwa,regulator,koła i inne drobiazgi które będą potrzebne do wykończenia waga jaką widać na zdjęciu jest bez silnika. Chciałem zamówić kilka drobiazgów wszystko co mam na liście jest w sklepie ABC i Modele MAX,brakuje najważniejszych rzeczy z którymi sam sobie nie poradzę. Szanowni Panowie jaki silnik i śmigło było by odpowiednie do tego modelu? Dziękuję Andrzej.
Rekomendowane odpowiedzi