Jacek2103 Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Adam, gratulacje! piękna robota... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 11 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Dzięki Jacku. Piotrze ,niestety zdjęcia niewidoczne. Drukarki 3D to już nie przyszłość ale teraźniejszość,są już całe modele latające drukowane w 3D.Też mam wyloty luf z działek skrzydłowych wykonane na drukarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 A to wredne, ja je widzę. Muszę zacząć wgrywać na forumowy serwer. Wieczorem poprawie linki. Co do drukowanych modeli przymierzam się do Spitfire'a 1.7m rozpiętości. Ale to już offtopic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkdarch Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 W jaki sposób wyszła skala 1:4,8 ? Według obliczeń wychodzi mi 1:5,2. Przy skali 1:4,8 rozpiętość wynosi 2500mm. Zobacz tu https://www.youtube.com/watch?v=zIzs5Rq50mE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 30 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 Cześć. Cieszę się ,że powstaje inne Zero niż moje będzie okazja do wymiany doświadczeń. Rożnica w rozpiętości bierze się z tego iż Ty prawdopodobnie nie budujesz wersji A6M5,która miała w oryginale zmniejszony rozstaw do 11,00 metrów.( 11,00 /4,8 =231cm) oraz charakterystyczne wystające spod maski rury wydechowe oraz wiele innych zmian. Wcześniejsze modele Zero miały rozpiętość 12.00 m, a niektóre dodatkowo składane końcówki skrzydła oraz dłuższe lotki i krótsze klapy ( wersje A6M,A6M2, A6M3- miał prostokątne końcówki skrzydeł - 12.00/4.8= 250 cm.) wersja A6M3 - 12 metrowa wersja A6M5 - 11 metrowa wersja z prostokątnymi końcami skrzydeł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkdarch Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 No to mi wychodzi że mam skalę 1:4,4. 9,05:4,4=2.06m długości i 2,5m rozpiętości.Będzie to więc wersja A6M5 52. Masz może jakieś materiały odnośnie wnętrza kabiny? Jeśli chodzi o kiła to u mnie idealnie pasują 140mm i takie zakupiłem (dubro pompowane). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Pora na wnęki kół podwozia głównego i osłony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Na Bobrowniki będzie skończony ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 18 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Powinien być w zasadzie gotowy ,ale jeszcze bez silnika.Myślę ,że będę z nim na przyszłorocznym pikniku - w tym roku też było dużo modeli nie ukończonych .Czeka mnie jeszcze zakup kompresora z prawdziwego zdarzenia do pomalowania modelu - farby i pistolet już mam .Twój Airco będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 mam taką nadzieję, planujemy występ eskadry dh-2, powstają równolegle 3 szt. A co z tego wyjdzie się okaże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 18 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Wiem,śledzę Wasz wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Adamie nie musisz teraz robić zakupu kompresora mogę Ci pożyczyć , nie masz do mnie daleko , albo porozmawiaj z Piotrem , też ma dobry kompresor i mieszka w Rybniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Dziękuję Panie Henryku,ale od dawna przymierzam się do tego zakupu po prostu chcę mieć swój - jest to przydatna rzecz nie tylko przy naszym hobby.Posiadam kompresor tzw. "lodówkowiec" ,który wykonałem sam ale nadaje się tylko do aerografu z którego też korzystam przy malowaniu drobnych elementów.Wiem ,że Pioter ma dobrze wyposażony warsztat -ostatnio mówił nawet o zakupionej tokareczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdowi Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 proponuję kupić kompresor 50l .Sam kupiłem taki w Castoramie i jestem zadowolony , nie dość że maluje nim modele to służy mi do hydrografiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 No do malowania to minimum 50 l ,tylko chce kupić z sprężarką dwutłokową ma lepszą wydajność . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Powolutku, jak to u mnie, kończę walkę z systemem osłon i zamykania podwozia.Czekam na śrubki M1,6 do przymocowania osłon ,jak wszystko poskręcam to w lutym planuje uruchomić podwozie oraz zacznę odwzorowywać blachy podziałowe i nitowanie skrzydeł.Na wiosnę malowanie modelu ,zdecydowałem się używać do tego celu farb akrylowych Tamiya -tych samych ,których używają modelarze budujące modele plastykowe.Jako ostatnia warstwa będzie lakier bezbarwny-matowy dwuskładnikowy . 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkdarch Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 U ciebie to widać że są postępy a u mnie kompletny brak czasu.Ostatnio powycinałem żebra statecznika poziomego i tyle.A i zrobiłem jedną goleń podwozia amortyzowanego???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 No chyba żartujesz ,wolniej ode mnie budującego model to musisz się strasznie postarać -żeby znaleźć.Już mi tu na forum niektórzy koledzy dogryzają ,że wolniej już nie idzie . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 No chyba żartujesz ,wolniej ode mnie budującego model to musisz się strasznie postarać -żeby znaleźć.Już mi tu na forum niektórzy koledzy dogryzają ,że wolniej już nie idzie . To chyba nas jest dwóch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Jakby tego nie liczyć to w tym roku minie 5 lat ,no może jeden rok poszedł na straty z powodu kłopotów zdrowotnych.Ty swojego Sopwitcha to chyba "dopiero" z dwa lata budujesz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi