Skocz do zawartości

Frezarka CNC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

posuw 500mm/min

pryskałem olejem do obróbki skrawaniem w sprayu (jeszcze nie zwariowałem, żeby robić to na sucho - chciałbym żeby frez wytrzymałe więcej niż jedno frezowanie :) )

Przeczytałem od początku do końca z zainteresowaniem opis budowy. Jestem w trakcie budowy frezarki na prowadnicach fi 16 mm, łożyskach liniowych, śruby TR 10x2, nakrętki stalowe, sterownik chińczyk, silniki mam TYPE 23KM-K381-01V 24V 2A 1.8 DEG, oceniam je jako dość mocne, nie udało mi się znaleźć parametru ? Nm. Aktualnie prowadnice śruby i nakrętki są u tokarza. Konstrukcje stanowić będą prowadnice-wałki i ceownik 50x30x3 oraz kątownik 60x30x3 odpowiednio skręcane. Profile alu są u frezera. czekam na info kiedy detale będą gotowe. Przeglądam allegro bo chcę kupić KRESS-a 1050 W, 5000-25000 obr/min na taki padł wybór po przęglądaniu forum. Można kupić w kraju i w Niemczech. Tam jest taniej można kupić ładny uchwyt też tańszy, natomiast przesyłka kosztuje 65zł. nie wiem czy niema jakiś niespodzianek np: cło. Na krajowym rynku ten sam Kress 5000-25000 obr/min jest droższy od tego co ma 10000-29000 obr/min w Niemieckim sklepie jest dokładnie odwrotnie? Jak możecie mi zasugerować w sprawie Kress-a coś ze swojej strony to bardzo proszę. Gdzie kupić w co go na początek uzbroić itd.

Wojciech

Mój tekst nie dotyczy Cytatu lukasto tak jakoś wyszło sory.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Kolejne próby frezowania w aluminium pokazały, że mogę frezować grubszymi warstwami. Przy grubości 0,5mm nie było żadnych problemów. Kolejne frezowania będę robił z warstwą równą 1mm.

Frezarka doczekała się również prób frezowania 3D frezem kulowym.
Tu możecie zobaczyć filmik z frezowania kopyta. Całe frezowanie trwało ok 70 min

• 20 min frezowanie zgrubne frezem 1-piórowym 3mm warstwami 5mm
  • 50 min frezowanie wykańczające frezem kulowym 3,175mm)
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Wie ktoś może jak sprawdzić jaką siłę/moc ma silnik krokowy?

Na moich nie ma żadnego opisu/symbolu/itp...

Chciałbym je wymienić na mocniejsze ale nie mam "punktu odniesienia".

Opublikowano

Silniki (wszystkie sa takie same) maja wymiary:

szerokość: 5,5 x 5,5 cm

wysokość: 7,5 cm

Pochodzą prawdopodobnie z jakiejś starej drukarki.

• 2 lata później...
Opublikowano

Frezerka pracuje już kilka lat i jedyny mankament który mi w niej przeszkadza to słabe silniki (jest wolna i bardzo rzadko ale zdarza jej się zgubić kroki) (nie ukrywam, że kupowałem najtańsze co znalazłem podczas budowy). Nie straciła nic ze swojej dokładności i powtarzalności. Mogę zatem z czystym sumieniem polecić taką konstrukcję.

Może kiedyś jak będzie parę zł "wolnych" to silniki zostaną zmienione. Na razie nie ma tragedii.

Ostatni wyszła potrzeba zmniejszenia wymiarów frezarki i jedyne co mi przychodzi do głowy, żeby nie przerabiać całej konstrukcji to zmiana przeniesienia na pędu z silnika na śrubę z obecnego sprzęgła na pasek zębaty.

Chodzi tu o silniki napędzające oś Z i Y (muszę zmniejszyć szerokość i i wysokość całego urządzenia)

Silniki mógłbym wtedy umieścić równolegle do całej osi ale nie na przedłożeniu śruby ale gdzieś za nią. Ze wstępnych wyliczeń wynika, że powinno mi to wystarczyć.

Zębatki i paski mają całkiem przyzwoite ceny pytanie tylko czy ma znaczenie ilość zębów na zębatkach?

Wstępnie myślałem, żeby taką samą zębatkę umieścić zarówno na osi silnika jak i na śrubie (będzie wtedy przełożenie 1:1).

Pytanie moje dotyczy czy przy takim założeniu ma znaczenie czy to będzie np 10, 20, 30, 40 zębów. Jeżeli tak to na co to wpłynie.

Opublikowano

Przy zakładanym przełożeniu 1:1 ilość zębów a co za tym idzie średnica koła zębatego ( zębatki to listwy zębate ) ma wpływ na żywotność pasa i zębów . Jest takie zagadnienie jak szerokość opasania . Daj możliwie duże koła zębate i pas o podziałce T5. Mam takie rozwiązanie w swojej maszynie. Działa doskonale od kilku lat. Rozstaw osi wyliczysz z kalkulatora dostępnego w internecie .

Tak to wyglada u mnie

Fotki

post-4076-0-97264800-1543147143_thumb.jpeg

post-4076-0-16743600-1543147155_thumb.jpeg

Opublikowano

Przeczytałem od początku do końca z zainteresowaniem opis budowy. Jestem w trakcie budowy frezarki na prowadnicach fi 16 mm, łożyskach liniowych, śruby TR 10x2, nakrętki stalowe, sterownik chińczyk, silniki mam TYPE 23KM-K381-01V 24V 2A 1.8 DEG, oceniam je jako dość mocne, nie udało mi się znaleźć parametru ? Nm. Aktualnie prowadnice śruby i nakrętki są u tokarza. Konstrukcje stanowić będą prowadnice-wałki i ceownik 50x30x3 oraz kątownik 60x30x3 odpowiednio skręcane. Profile alu są u frezera. czekam na info kiedy detale będą gotowe. Przeglądam allegro bo chcę kupić KRESS-a 1050 W, 5000-25000 obr/min na taki padł wybór po przęglądaniu forum. Można kupić w kraju i w Niemczech. Tam jest taniej można kupić ładny uchwyt też tańszy, natomiast przesyłka kosztuje 65zł. nie wiem czy niema jakiś niespodzianek np: cło. Na krajowym rynku ten sam Kress 5000-25000 obr/min jest droższy od tego co ma 10000-29000 obr/min w Niemieckim sklepie jest dokładnie odwrotnie? Jak możecie mi zasugerować w sprawie Kress-a coś ze swojej strony to bardzo proszę. Gdzie kupić w co go na początek uzbroić itd.

Wojciech

Mój tekst nie dotyczy Cytatu lukasto tak jakoś wyszło sory.

W lidlu pokazały się szlifierki palcowe 500W i do sklejki można by było ih użyć zamiast wrzeciona.https://www.lidl.pl/pl/Asortyment.htm?articleId=32487

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.